Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει τελειώσει»

Χαρακτηρίζει τα προσφυγικά κύματα «ήττα εναντίον του ISIS»

EPA/MICK TSIKAS

«Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει τελειώσει»

  • A-
  • A+

«Τα τρομοκρατικά πλήγματα του “Ισλαμικού κράτους” δεν πρόκειται να σταματήσουν εάν δεν κατανοήσουμε τον θυμό των δραστών για την αδικία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Μέση Ανατολή», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κορυφαίος Βρετανός δημοσιογράφος της εφημερίδας «The Independent», Ρόμπερτ Φισκ, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει τα προσφυγικά κύματα «ήττα εναντίον του ISIS», υπογραμμίζοντας ότι «οι πρόσφυγες ήρθαν προς εμάς επειδή ήθελαν να ζήσουν στη γη μας και η Δύση παρερμήνευσε το ζήτημα θεωρώντας το μια καταστροφή, ενώ ουσιαστικά ήταν ήττα για το ISIS.

◼ Τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Αγία Πετρούπολη και Λονδίνο και φυσικά όλα τα άλλα σε Παρίσι, Νίκαια και Βρυξέλλες δείχνουν ότι η Ευρώπη βιώνει έναν «ακήρυκτο» πόλεμο. Πιστεύετε ότι στο μέλλον αυτό μπορεί να σταματήσει και πως η Δύση μπορεί να μειώσει τις εντάσεις επιχειρώντας να λύσει το πρόβλημα; Είναι τελικώς εφικτό;

Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά.

Αντιδρούμε -φυσιολογικά- απέναντι σε αυτά τα τρομερά εγκλήματα με υπερβολικό φόβο.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνω επίσης πως μέχρι να καταλάβουμε ότι τεράστιες αδικίες έχουν γίνει στη Μέση Ανατολή, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

Ξέρετε, υφίστανται τεράστιες αδικίες στη Μέση Ανατολή με τους ανθρώπους που ζουν εκεί και μέχρι να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι αδικίες πρέπει να επιλυθούν, αυτά τα φρικτά εγκλήματα δυστυχώς θα συνεχιστούν!

Αλλά ξαναλέω πως πρέπει να καταλάβουμε ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να συμπεριφερθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή με ευγένεια και αξιοπρέπεια και πρέπει να ενστερνιστούμε τα προβλήματά τους.

Μέχρι να το πράξουμε αυτό, αν δεν θα κατανοήσουμε κυρίως τον θυμό τους, τα φοβερά αυτά εγκλήματα δεν θα πάψουν να συμβαίνουν. Μόνο αυτό μπορώ να πω.

◼ Σύμφωνα με αναφορές των διεθνών ΜΜΕ, το ISIS έχει χάσει περίπου το 80% των εδαφών που κατείχε. Θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα που θα μειώσει την ισχύ και τη δράση του; Και τελικά είναι αρκετό για να ανακόψει τον ρυθμό του;

Ακούστε. Οταν οι πρόσφυγες πλημμύρισαν την Ευρώπη, πλημμύρισαν την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για μια καταστροφή.

Εγώ λοιπόν δεν νομίζω ότι ήταν καταστροφή. Νομίζω ότι ήταν ένα θαυμάσιο πράγμα!

Οι άνθρωποι αυτοί δεν πήγαν στο ISIS. Δεν έτρεξαν προς τις περιοχές του ISIS.

Ηρθαν στη δική μας γη γιατί, βλέπετε, ήθελαν να είναι μαζί μας. Ηθελαν να είναι σαν εμάς.

Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια ήττα για το ISIS και αυτό που συνέβη ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν προς εμάς επειδή ήθελαν να ζήσουν στη γη μας.

Κι εμείς το αντιμετωπίσαμε αυτό σαν μια καταστροφή, ενώ ήταν ήττα για το ISIS. Το παρερμηνεύσαμε!

Η χώρα σας το έκανε και η δική μου το έκανε. Και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηλίθιος πρώην πρωθυπουργός μου, το έκανε και τώρα έχουμε άλλον έναν ηλίθιο πρωθυπουργό στην Αγγλία.

Και δεν καταλάβαμε τι σημαίνει (το μεταναστευτικό). Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να διακρίνουμε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να ζήσουν στη γη μας.

Ηθελαν να ζήσουν σαν κι εμάς, με τις ελευθερίες μας, με τις προοπτικές μας. Κι αυτό ήταν κάτι καλό, όχι κακό.

Εκτιμώ λοιπόν ότι καταλάβαμε εντελώς, εντελώς, εντελώς λάθος τη λογική και τις ιδέες αυτών των ανθρώπων.

◼ Η Τουρκία κατηγορήθηκε τα τελευταία χρόνια ότι βοηθούσε το ISIS. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα που του δίνει υπερεξουσίες, θα δούμε μια αλλαγή προς το καλύτερο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ή η υπάρχουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί;

(Γέλια) Εδώ ο Ερντογάν δεν παραδέχεται καν τη Γενοκτονία των Αρμενίων που έλαβε χώρα το 1915.

Πώς είναι δυνατόν να κάνει καλύτερα τα πράγματα για μας; Ξέρετε, η Τουρκία είναι μια υπέροχη χώρα.

Μου αρέσει και την επισκέπτομαι συχνά με τη σύζυγό μου, αλλά ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει τελειώσει.

Δεν υπάρχει εδώ και πολύ πολύ καιρό και πρέπει να καταλάβει ότι διοικεί μια σύγχρονη χώρα.

Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κι εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.

Η Τουρκία είναι μια όμορφη χώρα, οι πολίτες της είναι γενναίοι και αξίζουν κάτι καλύτερο από τον Ερντογάν.

◼ Η τελευταία μου ερώτηση, κύριε Φισκ, αφορά το μεταναστευτικό. Πιστεύετε ότι η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. θα εγκαταλειφθεί από την Αγκυρα ή όχι; Γιατί εάν σταματήσει την εφαρμογή της, η προσφυγική ροή θα διογκωθεί εκ νέου δραματικά με σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά.

Εκτιμώ ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλη αραβική χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αραβική χώρα φυσικά, για την υποδοχή των προσφύγων και μάλιστα των μουσουλμάνων προσφύγων, που είναι η πλειονότητα αυτών που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Η Τουρκία έχει κάνει πολλά για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Συρία για παράδειγμα.

Αλλά δεν γνωρίζω εάν μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα.

Προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί και ο ΟΗΕ προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά αν θέλετε τη δική μου γνώμη, η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα μπορεί.

Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία σε ό,τι αφορά την καλοσύνη που έδειξε στο να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Ποιος είναι

Ο 70χρονος κορυφαίος Βρετανός δημοσιογράφος έχει καλύψει από τις εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του 1970 και τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2001 και την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ζει μόνιμα στη Βηρυτό και έχει αποσπάσει τα περισσότερα βρετανικά και διεθνή βραβεία δημοσιογραφίας από κάθε άλλον ξένο ανταποκριτή, ενώ έχει ανακηρυχθεί επτά φορές Διεθνής Δημοσιογράφος της Χρονιάς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η τρομοκρατία είναι απειλή για κάθε πίστη»
​Ο Σάμεχ Σούκρι είναι από τους καλύτερους γνώστες σε θέματα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με διεθνές κύρος και αναγνώριση, κυρίως για τον ρεαλισμό, τη μετριοπάθεια και την ανοιχτή σκέψη που...
«Η τρομοκρατία είναι απειλή για κάθε πίστη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Παλαιστινιακό δεν μπορεί να περιμένει»
Η Αμάλ Ζάντου, υφυπουργός Εξωτερικών του κράτους της Παλαιστίνης και αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, είναι μια νέα, δυναμική γυναίκα, με άποψη για την πολιτική και τη ζωή, που μιλάει με αυτοπεποίθηση και...
«Το Παλαιστινιακό δεν μπορεί να περιμένει»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ρόμπερτ Φισκ: «Πιθανός ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία»
Ανησυχητικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στην Τουρκία ο κορυφαίος Βρετανός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εκτιμά ότι ο κίνδυνος πλέον εστιάζεται στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος...
Ρόμπερτ Φισκ: «Πιθανός ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»
Η Λέιλα Χάλεντ γεννήθηκε το 1944 στη Χάιφα. Στα τέσσερά της, με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, έζησε τη Νάκμπα και την προσφυγιά. Στα 25 της έγινε η πρώτη γυναίκα αεροπειρατής, μετέχοντας στην αναίμακτη...
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα»
Ο Χουσεΐν Σεϊχολεσλάμ είναι πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, διπλωματικός σύμβουλος του ιρανικού Κοινοβουλίου και θεωρείται ένας από τους πλέον βαθείς γνώστες της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Τον...
«Το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το είχαν σχεδόν προφητεύσει...»
Κλαίγοντας η ανταποκρίτρια του «Charlie Hebdo» στην Αθήνα, Αγγελική Κουρούνη, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για το αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του περιοδικού, λέγοντας ότι ένας από τους αρχισυντάκτες...
«Το είχαν σχεδόν προφητεύσει...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας