• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 20.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 15.1°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 21.6°C
  2 BF
  100%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 21.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.8°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.2°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.2°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
ΕΡΑ/ ORESTIS PANAGIOTOY

«Στήριξα το Brexit για να διευρύνω τους ορίζοντες της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο αντισυμβατικός Βρετανός υπουργός, εκ των πρωτεργατών του Brexit και πετυχημένος πρώην δήμαρχος Λονδίνου, μίλησε αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» για τους λόγους που οδήγησαν τους Βρετανούς στην έξοδο από την Ε.Ε., εξήγησε γιατί το Λονδίνο θέλει την Τουρκία στην Ε.Ε., επισήμανε την ανάγκη προάσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα και σεβασμού των διεθνών συνθηκών, ενώ στήριξε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην προσπάθειά τους να επιλυθεί το Κυπριακό.

Ο Μπόρις Τζόνσον, γνωστός για την αγάπη του για τις κλασικές σπουδές και τον ελληνικό πολιτισμό, δεν έκανε το μεγάλο βήμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει το αντίθετο.

• Γιατί ψήφισε ο βρετανικός λαός υπέρ του Brexit; Τι ήταν αυτό που τους οδήγησε σε διαζύγιο από την Ε.Ε.; Προβλέπετε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα;

Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησής μας από την Ε.Ε. και η βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την εντολή του βρετανικού λαού. Ενας από τους λόγους για τους οποίους εγώ ήμουν υπέρ της αποχώρησής μας από την Ε.Ε. είναι ότι ήθελα να διευρύνω τους ορίζοντες της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου και να ενισχύσω τους δεσμούς μας με φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά και με την Ελλάδα. Δεν αναμένω να φύγουν από την Ε.Ε. κι άλλες χώρες. Εάν κάποιο κράτος-μέλος εξέφραζε οποιοδήποτε ενδιαφέρον να αποχωρήσει, δεν θα έβρισκε την ενθάρρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. αλλά και διμερώς με την Ελλάδα το θέμα της παραμονής των Ελλήνων που ήδη ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βρετανία;

Αναγνωρίζουμε την τεράστια συμβολή των πολιτών της Ε.Ε. στην κοινωνία και την οικονομία μας.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι σαφής ότι μια αμοιβαία συμφωνία στο θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

Νομίζω ότι, εάν υπάρξει συμφωνία νωρίς, τότε αυτό θα είναι προς το συμφέρον τόσο των χιλιάδων Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα όσο και των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτό και ελπίζω ότι η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην Ευρώπη θα στηρίξουν την προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε μια τέτοια συμφωνία.

Υποστηρίξατε την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ταυτόχρονα υποστηρίζετε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Δεν είναι αυτή μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών;

Οχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε τη δική του κυρίαρχη απόφαση να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Κατά τον ίδιο τρόπο ο τουρκικός λαός και η ηγεσία του θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους.

Η ενταξιακή διαδικασία είναι σημαντική για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Τουρκία, οπότε θα εξακολουθήσουμε να τη στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεχίσει με εποικοδομητικό πνεύμα.

Νομιμοποιείται η Σκοτία να επαναφέρει θέμα δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία;

Η πρωθυπουργός ήταν σαφής επ’ αυτού: Δεν είναι κατάλληλη η στιγμή τώρα για ακόμα ένα δημοψήφισμα.

Θα θυμάστε ότι μόλις το 2014 με δημοψήφισμα η Σκοτία αποφάσισε να παραμείνει μέρος του

Η.Β. Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγματεύσεις για την πρόταση της πρωθυπουργού της Σκοτίας.

Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία όλα τα έθνη του Η.Β. πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται ενωμένα κι όχι να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του.

• Η Ελλάδα συνεχίζει για επτά χρόνια τώρα να βυθίζεται στην οικονομική κρίση, χωρίς να φαίνεται σημάδι ανάκαμψης της οικονομίας. Τι πήγε στραβά; Τι θα μπορούσε να γίνει; Τι πρέπει να γίνει τώρα;

Κυβερνήσεις και θεσμοί έχουν εργαστεί σκληρά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην οικονομία.

Χαιρετίζω τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το συντομότερο δυνατό.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να επιστρέφει στην οικονομική σταθερότητα και την ευημερία, με τις βρετανικές επιχειρήσεις να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

YUI MOK / PA VIA AP

• Το κόμμα σας, εσείς προσωπικά αλλά και ο βρετανικός λαός, όπως έδειξε και το δημοψήφισμα, αξιολογείτε ως κορυφαίο το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας. Μπορεί μια ενωμένη Κύπρος να είναι πραγματικά κυρίαρχη, όταν υπάρχουν στο έδαφός της ξένα στρατεύματα και μάλιστα με δικαίωμα επέμβασης;

Αναμφισβήτητα, η Κύπρος πρέπει να παραμείνει κυρίαρχη χώρα μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Εχει υπάρξει πραγματική πρόοδος και συγχαίρω τους δύο Κύπριους ηγέτες, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί.

Χαιρετίζω, επίσης, την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου και θα ήθελα να ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο αυτή την ευκαιρία ώστε να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία.

Η Βρετανία είναι έτοιμη να συμβάλει στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Σχετικά με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, η Βρετανία είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε διευθέτηση βρίσκουν αποδεκτή οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις.

• Ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε σχέση με το Ιράκ και τη Συρία. Ποια είναι η θέση σας για αυτή τη ρητορική που υπονομεύει τις διεθνείς συνθήκες;

Θέλουμε να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ όλων των χωρών καθώς επίσης και σεβασμός των διεθνών συνόρων και συμφωνιών.

Δεν γνωρίζω να υπάρχει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αλλαγές στη Συνθήκη της Λωζάνης.

• Ο μακρινός πρόγονός σας, Αλί Κεμάλ, φιλελεύθερος δημοσιογράφος και ποιητής, βρήκε τραγικό θάνατο λόγω των ιδεών του από φανατικούς εθνικιστές το 1922. Αν ζούσε σήμερα στην Τουρκία θα μπορούσε να υπερασπιστεί τις ιδέες του χωρίς να βρεθεί στη φυλακή, όπως πολλοί δημοσιογράφοι που υπερασπίζονται το κοσμικό κράτος;

Με κολακεύει το ενδιαφέρον που δείχνετε για την ιστορία της οικογένειάς μου, παρά ταύτα δεν βλέπω πώς μπορούν να συγκριθούν οι δύο εποχές.

Διαχρονικά ενθαρρύνουμε την Τουρκία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης.

Κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία τον Γενάρη, η πρωθυπουργός τόνισε δημόσια τη σημασία που έχει η διατήρηση της δημοκρατίας στην Τουρκία με την επικράτηση του κράτους δικαίου και την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με την τουρκική κυβέρνηση πάνω σ’ αυτά τα θέματα.

• Το 1986, ως πρόεδρος της Oxford Union είχατε προσκαλέσει τη Μελίνα Μερκούρη στο πανεπιστήμιό σας και συζητήσατε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πιστεύετε ότι τα γλυπτά του Φειδία θα πρέπει να βρίσκονται ενωμένα ως σύνολο; Θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση επιστροφής στο Μουσείο της Ακρόπολης που δεν θα άφηνε κενή από ελληνικούς θησαυρούς την αντίστοιχη αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου;

Εχω, βεβαίως, την τύχη να έχω δει και τις δύο συλλογές των Γλυπτών αρκετές φορές.

Δικαίως είναι υπερήφανοι οι Ελληνες για το Μουσείο της Ακρόπολης και την εξαιρετική του συλλογή. Τα δύο μουσεία όμως είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.

Εχω παρατηρήσει ότι ο τρόπος που εκτίθενται τα Γλυπτά στην Αθήνα αντανακλά το ενιαίο όλο του κτιρίου του Παρθενώνα και της αρχιτεκτονικής του διακόσμησης, ενώ στο Λονδίνο η έκθεση εντάσσεται στην ευρύτερη μουσειακή αφήγηση για τους αρχαίους πολιτισμούς που άνθησαν τόσο πριν όσο και μετά το χτίσιμο του Παρθενώνα.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι σαφής σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα και η φροντίδα τους αποτελεί ευθύνη των εφόρων του Βρετανικού Μουσείου.

Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι, παρά τις διαφορές στο θέμα των Γλυπτών, η συνεργασία μεταξύ των ειδικών επιστημόνων των δύο μουσείων είναι στενή και συνεχής.

• Εχετε στενή σχέση με την Ελλάδα, παραθερίζετε συχνά στο νότιο Πήλιο. Πώς σας κέρδισε αυτή η χώρα; Τι εκτιμάτε στους Ελληνες και τι σας ενοχλεί;

Το Πήλιο είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό μέρος που συνδέει τη σύγχρονη Ελλάδα με το αρχαίο της παρελθόν, όταν οι Κένταυροι κάλπαζαν στις πλαγιές του και δίδασκαν κυνήγι και ιατρική σε ήρωες όπως ο Ηρακλής και ο Ιάσων.

Εχω πάθος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και, όπως εκατομμύρια συμπολίτες μου, ανυπομονώ κάθε φορά για την επόμενη επίσκεψή μου στην Ελλάδα: το πλούσιο ορεινό τοπίο, οι γαλάζιες θάλασσες, οι φιλόξενοι άνθρωποι. Και να μην παραλείψω να αναφέρω το υπέροχο φαγητό.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εγιναν λάθη, αλλά η Ευρώπη συνεχίζει το ταξίδι της»
Ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντάρα Μέρφι, εκλέγεται βουλευτής από το 2011, ανήκει στο κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ και αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να...
«Εγιναν λάθη, αλλά η Ευρώπη συνεχίζει το ταξίδι της»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φεύγουμε από την Ε.Ε., δεν φεύγουμε από την Ευρώπη»
«Μπορεί να φεύγουμε από την Ε.Ε., αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις σχεδόν δίωρες συνομιλίες που είχε στην Αθήνα...
«Φεύγουμε από την Ε.Ε., δεν φεύγουμε από την Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Συμφέρει την Τουρκία η επιλογή του ευρωπαϊκού δρόμου»
Ο υφ. Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, με καταγωγή από τον Πόντο, έφερε στη Βουλή το ζήτημα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Μιλώντας στην «Εφ.Συν» επαναλαμβάνει την πάγια ελληνική θέση για άρση του...
«Συμφέρει την Τουρκία η επιλογή του ευρωπαϊκού δρόμου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η γεωπολιτική μας θέση είναι ισχυρότερη»
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην πρώτη έπειτα από πολλούς μήνες συνέντευξή του σε εφημερίδα, τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι η διατήρηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί εμπόδιο για τις...
«Η γεωπολιτική μας θέση είναι ισχυρότερη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. είναι “δούναι και λαβείν”»
Η Ασλί Αϊντίντασμπας είναι ανώτερη συνεργάτις εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιστεύει πως οι διερευνητικές επαφές δεν πρόκειται να καταλήξουν σε λύση, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν αλλάξει...
«Η σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. είναι “δούναι και λαβείν”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου πρέπει να εξασφαλιστεί από τις χώρες της περιοχής»
Για το εμπάργκο και την απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά των ΗΠΑ, τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία και την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο νέος πρέσβης της Ισλαμικής...
«Η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου πρέπει να εξασφαλιστεί από τις χώρες της περιοχής»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας