• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 36.4°C
  4 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 37.1°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 38.2°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 36.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.7°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.8°C / 34.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.2°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 36.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 34.9°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  41%

«Το “Ισλαμικό κράτος” κάνει “πολιτιστική κάθαρση” στο Ιράκ και τη Συρία»

 • A-
 • A+

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων, Ερικ Φαλτ, βρέθηκε το περασμένο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην τρίτη ετήσια συνάντηση των εθνικών επιτροπών του ευρωπαϊκού δικτύου του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η UNESCO έχει προτεραιότητά της την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, την αποτροπή της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και την προστασία των μνημείων, ιδίως σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, όπως το Ιράκ και η Συρία.

● Τι δράσεις έχει και πώς απαντά η UNESCO στην καταστροφή και τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και του Ιράκ από το «Ισλαμικό κράτος»;

Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, που συνιστά «πολιτιστική κάθαρση», αποσυνθέτει τις κοινωνίες και αποτελεί τεράστια απώλεια, όχι μόνο για τους λαούς της Συρίας και του Ιράκ, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Εργαζόμαστε για να την αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένες δράσεις σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και μέσα.

Η UNESCO βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας συντονίζουμε την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ικανοτήτων σε εθνικό επίπεδο.

Πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και του Ιράκ ψηφίστηκαν με τη συνεισφορά της UNESCO, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής ομόφωνης απόφασης της περασμένης εβδομάδας, σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές πολέμου.

Η UNESCO είναι επίσης θεματοφύλακας πολύ σημαντικών νομικών εργαλείων τα οποία παρέχουν στη Συρία και το Ιράκ το απαραίτητο διεθνές νομικό πλαίσιο προστασίας της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται οι Συνθήκες του 1954, του 1970 για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων, του 1972 για την προστασία της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του 2003 για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης, διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην αποτροπή της αρχαιοκαπηλίας πολιτιστικών αντικειμένων από τη Συρία και το Ιράκ σε συνεργασία με την INTERPOL, τον Διεθνή Οργανισμό Τελωνείων, το Γραφείο Δράσης κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος του ΟΗΕ και συνεργαζόμαστε με τους εθνικούς εταίρους για να σταματήσουν τόσο η παράνομη διασυνοριακή διακίνηση όσο και η πώληση στις αγορές τρίτων χωρών.

Η UNESCO παίζει επίσης ρόλο σύγκλισης. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο, καλέσαμε στη Βηρυτό Σύρους και διεθνείς εμπειρογνώμονες προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές στα ιστορικά μνημεία της αρχαίας πόλης του Χαλεπίου, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο αποκατάστασης.

Πριν από έναν μήνα, συγκαλέσαμε στην έδρα μας στο Παρίσι διήμερη διεθνή συντονιστική διάσκεψη για τη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στις ελεύθερες περιοχές του Ιράκ, με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού του Ιράκ και διεθνών εμπειρογνωμόνων για να καταστρώσουμε ένα άμεσο, ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο αναφέρεται στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία.

● Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την Παλμύρα και τα άλλα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Συρίας;

Συνεργαζόμαστε με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας (DGAM) για τις εργασίες που θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθούν άμεσα αλλά και μελλοντικά στην Παλμύρα.

Η αναφορά μας για την αποστολή αξιολόγησης του 2016 έχει δημοσιοποιηθεί και τον ερχόμενο Ιούλιο στην Κρακοβία της Πολωνίας θα κατατεθεί έκθεση και για τα έξι μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Συρίας.

● Ποια είναι η κατάσταση στο Μουσείο της Μοσούλης που ήταν κατεχόμενο από το «Ισλαμικό κράτος» και πρόσφατα τέθηκε υπό κυβερνητικό έλεγχο;

Το μουσείο έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση.

Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε στενά με την ιρακινή κυβέρνηση και όλους τους εταίρους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας και να κινητοποιηθούμε για τη διαφύλαξη και αποκατάσταση της αρχαιολογικής συλλογής που απέμεινε.

Εργαζόμαστε επίσης στενά με την ιρακινή κυβέρνηση και την INTERPOL για να ανανεώσουμε τη βάση δεδομένων της, που περιλαμβάνει τις πρόσφατα κλεμμένες αρχαιότητες του μουσείου, καθώς αυτή τη στιγμή περιέχει μόνο τις 94 που είχαν κλαπεί το 2015.

● Πώς απαντάτε στις τουρκικές αρχές που χρησιμοποιούν το μνημείο της Αγίας Σοφίας ως χώρο θρησκευτικής λατρείας;

Οποτε λαμβάνουμε γνώση για τέτοιες πρακτικές στέλνουμε επιστολή στις τουρκικές αρχές με την οποία τις πληροφορούμε για την ανησυχία που μπορεί να εκφράζεται από διάφορες πλευρές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν προβλέπω πόλεμο· πάντως, οι Πεσμεργκά είναι ανίκητοι στα βουνά»
Ο Νατζάτ Αλι Σάλεχ είναι στρατηγός, διοικητής της στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων του Ιράκ, των Πεσμεργκά, και ήταν επικεφαλής στη μάχη κατά του «Ισλαμικού κράτους» στο μέτωπο της Μοσούλης. Τον συναντήσαμε...
«Δεν προβλέπω πόλεμο· πάντως, οι Πεσμεργκά είναι ανίκητοι στα βουνά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα»
Ο Χουσεΐν Σεϊχολεσλάμ είναι πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, διπλωματικός σύμβουλος του ιρανικού Κοινοβουλίου και θεωρείται ένας από τους πλέον βαθείς γνώστες της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Τον...
«Το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
H Αγκυρα βοηθάει τους τρομοκράτες του Ι.Κ. στη Συρία
Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας και συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σάλεχ Μούσλιμ, δεν κρύβει τα λόγια του. Κατηγορεί την Αγκυρα ότι βοηθάει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και...
H Αγκυρα βοηθάει τους τρομοκράτες του Ι.Κ. στη Συρία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου θα προωθήσει τη λύση των δύο κρατών»
Ενας από τους πλέον διακεκριμένους δημοσιογράφους του Ισραήλ, ο Αλούφ Μπεν, διευθυντής της εφημερίδας «Haaretz», βρέθηκε στην Αθήνα, μας επισκέφθηκε στα γραφεία της «Εφ.Συν.», μια δική του επιθυμία, για να...
«Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου θα προωθήσει τη λύση των δύο κρατών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Νετανιάχου ζει και βασιλεύει λόγω της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του ISIS»
Ο Ραφίκ Χαλάμπι πρώην διευθυντής ειδήσεων στο πρώτο κανάλι της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, βετεράνος δημοσιογράφος, μίλησε ανοιχτά, χωρίς υπεκφυγές, τόσο ως δήμαρχος, όσο και ως συνάδελφος στους Ελληνες...
«Ο Νετανιάχου ζει και βασιλεύει λόγω της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του ISIS»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αυτά που λέει ο Ερντογάν για τη Λωζάννη είναι απειλή για την Ευρώπη»
Ο συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Ενωση (PYD), Σάλεχ Μουσλέμ, βρέθηκε στην Αθήνα προερχόμενος από τις Βρυξέλλες ως προσκεκλημένος στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας παραχώρησε...
«Αυτά που λέει ο Ερντογάν για τη Λωζάννη είναι απειλή για την Ευρώπη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας