Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο την εγκληματική δράση των ναζιστών»

Ο Κώστας Πελετίδης διώκεται μετά από χρυσαυγίτικη μήνυση επειδή αρνήθηκε να διευκολύνει τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης

ΕUROKINISSI

«Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο την εγκληματική δράση των ναζιστών»

  • A-
  • A+

Σήμερα συνεχίζεται η δίκη του δημάρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη, ο οποίος διώκεται μετά από χρυσαυγίτικη μήνυση, επειδή, πράττοντας σύμφωνα με το δημοκρατικό του καθήκον, αλλά και σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού του συμβουλίου, αρνήθηκε να διευκολύνει τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης και να της παραχωρήσει χώρους και στοιχεία από τις υπηρεσίες του δήμου.

Ο κ. Πελετίδης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη στάση του ίδιου, του πολιτικού κόσμου και των φορέων της Πάτρας απέναντι στη Χρυσή Αυγή, εστιάζοντας στην εγκληματική της δράση και τη ναζιστική της συγκρότηση και καλώντας τον λαό να αντιπαλέψει τον φασισμό.

Την ίδια ώρα το κύμα συμπαράστασης προς τον δήμαρχο Πατρέων ολοένα και μεγαλώνει με την καθημερινή έκδοση αποφάσεων από πλήθος δημοτικών συμβουλίων, σωματείων και φορέων ανά την Ελλάδα, που ζητούν να παύσει η δίωξη του κ. Πελετίδη.

• Κύριε δήμαρχε, πώς καταφέρατε να συσπειρώσετε τον πολιτικό κόσμο και τους φορείς της Πάτρας γύρω από την απόφαση μη διευκόλυνσης της δράσης της Χρυσής Αυγής;

Σίγουρα δεν έχουμε την ίδια πολιτική θέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά υπάρχει συμφωνία στο να μη διευκολυνθεί η Χρυσή Αυγή, γιατί είναι μια ναζιστική, εγκληματική οργάνωση με πολιτικό μανδύα, από την οποία απορρέουν εγκλήματα, βία, μίσος, ρατσισμός.

Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να αποκρυφτεί. Oι ναζιστές έκαναν το μπλόκο των Προσφυγικών στην πόλη μας και εκτέλεσαν νέα παιδιά. Τα Καλάβρυτα είναι δίπλα μας. Η 17η Νοεμβρίου 1973 μιλά, δείχνει αυτούς που έβαζαν τα τανκς να λιώσουν τα παιδιά μας.

Κανείς δεν ανέχεται τα ινδάλματα της Χρυσής Αυγής, που έχει πρωτοσέλιδο στο site της: «αθάνατος ο Ντερτιλής», «ήρωας ο Παττακός». Κανείς δεν ανέχεται τα σύμβολα των ναζιστών, όπως οι αγκυλωτοί σταυροί κ.λπ.

• Μπορείτε να περιγράψετε τη δράση της Χρυσής Αυγής όπως την έχετε βιώσει και στην πόλη σας;

Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Ρατσισμός, βία, μίσος απέναντι στους φτωχούς μετανάστες και τους κατατρεγμένους πρόσφυγες. Αίμα μόνο για Ελληνες, «βρεφονηπιακοί σταθμοί» μόνο για Ελληνόπουλα, τα παιδιά των μεταναστών να μην πηγαίνουν σχολείο, είναι λίγα μόνο παραδείγματα από το ρατσιστικό δηλητήριο που στάζει η Χρυσή Αυγή.

Εδώ υπενθυμίζω ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές-ηγέτες της, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, σε δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των ταγμάτων εφόδου που έχει συγκροτήσει.

Σύμφωνα με το βούλευμα, η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή διέπραξε πλήθος κακουργημάτων, όπως τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα και δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, οι οποίες εκδικάζονται ή έχουν εκδικαστεί σε διαφορετικές δίκες -όπως η δολοφονία Λουκμάν- και οι δράστες-μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν καταδικαστεί.

Χαρακτηριστική του τρόπου δράσης, της ενιαίας καθοδήγησης των επιθέσεων από την ηγεσία και του δολοφονικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής είναι η κυνική ομολογία του πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και επίσης κατηγορούμενου Γ. Πατέλη, ο οποίος, εξηγώντας αναλυτικά τον σχεδιασμό επικείμενης επίθεσης στην Παναγίτσα της Νίκαιας, το 2012, ακούγεται να λέει: «Να κάνουμε ότι ψάλλουμε κ.τ.λ. και μόλις δούμε το ΟΚ, θα φύγει από εδώ πέρα μία ομάδα 20-30 ατόμων, η οποία θα είναι τούμπανο από όλα» -δηλαδή οπλισμένοι στην ορολογία της Χρυσής Αυγής- «και θα καθαρίσουμε την Παναγίτσα. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ο,τι κινείται, σφάζεται».

Ο ελληνικός λαός έχει ζήσει την προσφυγιά, με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Και τότε υπήρχαν αυτοί που ήθελαν να φύγουν οι «τουρκόσποροι». Εζησε και ζει τη μετανάστευση.

• Το σχόλιό σας για το βίντεο που δημοσιεύσαμε από τη ναζιστική συναυλία του 2005 που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή;

Ανέδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ποια είναι τα πιστεύω τους, τα σύμβολά τους. Εκανε φύλλο και φτερό την προπαγάνδα τους ότι δεν είναι ναζιστές αλλά εθνικιστές. Κρύβονται και κρύβουν με επιμέλεια ότι ινδάλματά τους είναι ο αγκυλωτός σταυρός, ο Χίτλερ και η δικτατορία των μονοπωλίων.

• Πώς πρέπει ο πολιτικός κόσμος και οι δημοκρατικοί πολίτες να αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή;

Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι υπόθεση του λαού μας, δεν γίνεται μόνο με διοικητικές πράξεις, ανακοινώσεις, ψηφίσματα. Είναι αλήθεια ότι τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων, που τους έχουν στείλει στα Τάρταρα.

Πολλαπλασιάζουν την ανεργία και τη φτώχεια, τους κατεστραμμένους επαγγελματίες και τους ξεκληρισμένους αγρότες. Το λαϊκό κίνημα οφείλει να φωτίσει τον ρόλο τους. Είναι το πιο συστημικό κόμμα, είναι ψέμα ότι είναι αντικαπιταλιστές.

Οπως στη ναζιστική Γερμανία στην οικονομία κυριαρχούσε η Krupp, η Siemens, η Deutsche Bank και αβγάταιναν τα κέρδη τους με τον πιο ασύδοτο τρόπο, μια και τους συνδικαλιστές και τους κομμουνιστές τούς είχαν εξαφανίσει και αντίδραση από εργαζόμενους δεν μπορούσε να υπάρχει.

Ο φασισμός είναι η πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας. Η ενιαία λαϊκή πάλη πρέπει να τον αντιπαλέψει.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρυσή Αυγή: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει και άλλα στοιχεία από το βίντεο-ντοκουμέντο και την τελετή εξύμνησης της χιτλερικής Γερμανίας, που αποδομούν τους ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής. Πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου...
Χρυσή Αυγή: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής υπηρετεί το κεφάλαιο»
Μία μέρα μετά την πανηγυρική αθώωσή του από το δικαστήριο ο δήμαρχος Πάτρας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή διότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική που έχει αυτό το...
«Το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής υπηρετεί το κεφάλαιο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συντηρεί πολλά ανοιχτά μέτωπα στα σύνορα»
«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να συντηρεί πολλά ανοιχτά μέτωπα στα σύνορά της», καθώς «ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται εξ Ανατολών της χώρας», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» αναφερόμενος στο ονοματολογικό...
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συντηρεί πολλά ανοιχτά μέτωπα στα σύνορα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναζιστές... σε κρίση
Την ώρα που το πλοίο της Χρυσής Αυγής βυθίζεται υπό το βάρος των συντριπτικών αποκαλύψεων που αναδεικνύονται στο δικαστήριο, τα στελέχη της σπεύδουν το ένα μετά το άλλο να το εγκαταλείψουν. Το τελευταίο -κάθε...
Ναζιστές... σε κρίση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτικό βίντεο: Η κυνική ομολογία των ναζιστών της Χ.Α.
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει την πραγματική φύση της εγκληματικής οργάνωσης διά στόματος των ίδιων των στελεχών της. Δηλώσεις του Ν. Μιχαλολιάκου και των συνεργατών του, όπου ομολογούν...
Αποκαλυπτικό βίντεο: Η κυνική ομολογία των ναζιστών της Χ.Α.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Κέρκυρας
Μετά τον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής μπαίνει και ο δήμαρχος της Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος. Ειδικότερα, ο...
Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Κέρκυρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας