Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η κυβέρνηση κατάφερε και ένωσε τους δανειστές»

Ν. Δένδιας: Η «Εφημερίδα των Συντακτών» προσέφερε υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία, ένα τμήμα της οποίας φαίνεται ότι προτιμά ακόμη να εθελοτυφλεί ως προς το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής

ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Η κυβέρνηση κατάφερε και ένωσε τους δανειστές»

  • A-
  • A+

Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση η χώρα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε εκλογές, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας. Παραδέχεται ότι η εκκρεμότητα παραμένει και λόγω διαφωνιών των δανειστών, αλλά καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «κατάφερε να τους ενώσει».

Για τη Χ.Α., τέλος, εξαίρει τη συμβολή της «Εφ.Συν.» στην αποκάλυψη των πραγματικών θέσεων και προθέσεων του ναζιστικού μορφώματος και καλεί τους πάντες από τα άλλα κόμματα να έχουν διαυγή στάση απέναντί της.

• Κύριε Δένδια, η δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται πως οδηγείται σε κλείσιμο και η εξέλιξη αυτή θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα. Πιστεύετε ότι αν η κυβέρνηση είχε ενεργήσει αλλιώς, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό και χωρίς νέα μέτρα;

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με διαφορετική διαχείριση το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό και πολύ καλύτερο. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί πριν από έναν χρόνο, ώστε να μη συνδυασθεί με το μεσοπρόθεσμο και να μην μπουν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις από πλευράς εταίρων.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί η κυβέρνηση προκαλεί με τη στάση να επαναλαμβάνονται πλέον παρόμοια φαινόμενα -όχι με την ίδια ή και με χειρότερη κατάληξη, θέλω να ελπίζω- με τους πρώτους επτά μήνες του 2015.

Η χαμένη μέχρι στιγμής ευκαιρία συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θα έδινε «ανάσα» ρευστότητας στη χειμαζόμενη πραγματική οικονομία, είναι μία μόνο από τις μεγάλες συνέπειες της παράτασης της εκκρεμότητας.

Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει μείωση των καταθέσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ μέσα σε 45 ημέρες, που με δεδομένο το μέτρο των capital controls αποτελεί «κατόρθωμα», την ίδια στιγμή που καταγράφονται ενδείξεις παλινδρόμησης στην ύφεση, όπως στη σύγκριση του ΑΕΠ μεταξύ γ΄ και δ΄ τριμήνου του 2016.

• Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Από την άλλη όμως ο αντιπρόεδρος του κόμματός σας, ο κ. Γεωργιάδης, έχει δηλώσει πως προτιμά να μην κλείσει η αξιολόγηση και να πάμε σε εκλογές. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει αξία να ζητά η Ν.Δ. εκλογές;

Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Αν δεν μπορεί να την κλείσει, αναπόφευκτα θα πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, όπως άλλωστε ζητάμε εδώ και αρκετό καιρό.

Η εκκρεμότητα αυτή δεν είναι δυνατόν να παραταθεί. Αλλά ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι υπόλοιπες αιτίες για τις οποίες υπεβλήθη το αίτημα των εκλογών παραμένουν. Οχι γιατί επιθυμούμε την επιστροφή στην εξουσία, αλλά γιατί το κόστος παραμονής της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της.

• Η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η αργοπορία στο κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλεται στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και στη στάση του ΔΝΤ. Δεν νομίζετε ότι αυτό αποδείχτηκε στην πράξη; Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα;

Διαφωνίες μεταξύ των δανειστών υπήρχαν και υπάρχουν πάντα, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι αν τις αξιοποιείς προς όφελός σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά τις υπαρκτές όντως διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να τους ενώσει, όσον αφορά τις απαιτήσεις από την Ελλάδα, στον χειρότερο δυνατό παρονομαστή.

Το ΔΝΤ μάλιστα, το οποίο τώρα το «εξορκίζει» η κυβέρνηση, είναι αυτό στο οποίο προσέβλεπε για το «κούρεμα »του χρέους. Τελικά, ούτε αυτό πραγματοποιήθηκε, την ίδια στιγμή που δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το πιθανό λάθος έγινε ίσως το 2010, όταν η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου τού άνοιξε την «πόρτα». Αλλά σήμερα δεν ξέρω κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το σενάριο μιας αναδρομικής αλλαγής των συμμετεχόντων στο ελληνικό πρόγραμμα.

• Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο δημιούργησε την αίσθηση ότι η Γερμανία μάλλον δεν βλέπει με καλό μάτι το αίτημά σας για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η δική σας αίσθηση ποια είναι;

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -και όχι μόνο της Γερμανίας- έχουν μια πάγια αντίληψη υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και της διεξαγωγής -ει το δυνατόν- εκλογών μόνο στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, είτε αφορά τις ίδιες τις χώρες τους είτε άλλες.

Χωρίς να έχω ειδικότερη πληροφόρηση, έχω την πεποίθηση ότι αυτό που ανέφερα προηγουμένως, ότι το κόστος παραμονής της ελληνικής κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της, έχουν αρχίσει να το συνειδητοποιούν και στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, δεν υπάρχει τρόπος επηρεασμού των συνταγματικά προσδιορισμένων διαδικασιών από παράγοντες εκτός της χώρας. Αλίμονο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

• Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε πρόσφατα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα και βίντεο για τις πραγματικές ιδεολογικές πεποιθήσεις των κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής. Το δικό σας σχόλιο;

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» προσέφερε υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία, ένα τμήμα της οποίας φαίνεται ότι προτιμά ακόμη να εθελοτυφλεί ως προς το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.

Οι αποκαλύψεις αυτές ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι οι κατά τους ισχυρισμούς τους «πατριώτες» του νεοναζιστικού μορφώματος στην πραγματικότητα θαύμαζαν και θαυμάζουν ένα καθεστώς που υποδούλωσε την πατρίδα μας και έσπειρε τον όλεθρο. Η αντίθεση των υπόλοιπων κομμάτων απέναντι στους εκφραστές μιας εγκληματικής ναζιστικής ιδεολογίας πρέπει να είναι διαυγής και κατηγορηματική, χωρίς ολισθήματα του τύπου «ταξίδι στο Καστελόριζο».

Τα όσα έγιναν άλλωστε στα δικαστήρια πριν από λίγες ημέρες αποδεικνύουν ότι ο πραγματικός και αποκρουστικός χαρακτήρας της Χρυσή Αυγής δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να αλλάξει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το ανάχωμα του συνταγματικού τόξου απέναντι στη Χρυσή Αυγή»
«Δεν θα μετριάσω τους τόνους απέναντι στη ναζιστική οργάνωση» επειδή «είμαι συνεχώς στο στόχαστρό της», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Δένδιας και τάσσεται υπέρ της «πλήρους απομόνωσης και καταδίκης της δράσης...
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το ανάχωμα του συνταγματικού τόξου απέναντι στη Χρυσή Αυγή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ν.Δ. να εκφράσει με συνέπεια τον χώρο του Κέντρου»
​«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» είναι η φράση με την οποία ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι δεν συνιστά κανένα άνοιγμα προς το Κέντρο, το οποίο πιστεύει πως πρέπει να...
«Η Ν.Δ. να εκφράσει με συνέπεια τον χώρο του Κέντρου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ματαιοπονούν όσοι μου αποδίδουν εσωτερική αντιπολίτευση επειδή λέω τις απόψεις μου»
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αιχμηρή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης δίνει απαντήσεις για την κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό, τα επιτεύγματα και τις αστοχίες της...
«Ματαιοπονούν όσοι μου αποδίδουν εσωτερική αντιπολίτευση επειδή λέω τις απόψεις μου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέσβευα πάντα αυτό που λεγόταν μεσαίος χώρος»
Η αξιολόγηση θα κλείσει και νέα μέτρα δεν θα ληφθούν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». «Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ...
«Πρέσβευα πάντα αυτό που λεγόταν μεσαίος χώρος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για όλα φταίει... ο Τσίπρας
Στη συνήθη αντιπολιτευτική πρακτική της επιδόθηκε ξανά η Νέα Δημοκρατία, αυτή τη φορά διά στόματος Β. Κικίλια, ο οποίος επέρριψε στον πρωθυπουργό την ευθύνη για... όλα τα δεινά της χώρας: τα «νέα σκληρά μέτρα...
Για όλα φταίει... ο Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κλείστε την αξιολόγηση ή αλλιώς κάντε εκλογές»
Να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση ή να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές ζήτησε από την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως «συναίνεση σε αυτήν την κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει... Και αν ο κ....
«Κλείστε την αξιολόγηση ή αλλιώς κάντε εκλογές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας