O Εμανουέλ Μακρόν είχε κάθε λόγο να είναι εκνευρισμένος την περασμένη Τρίτη και μετά βίας άλλωστε το έκρυβε. Εκεί που είχε σχεδιάσει να εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση στις οχτώ το βράδυ, για να εξηγήσει στους Γάλλους πόσο μεγαλειώδης θα είναι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (που όντως ήταν) και ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν η Σελίν Ντιόν και η Λέιντι Γκάγκα, οι πάντες είχαν στο μυαλό τους ένα άλλο γυναικείο όνομα: αυτό της Λουσί Καστέ.
«Ποια είναι αυτή;» θα ρώτησε ο Γάλλος πρόεδρος, που -όπως όλοι- μάλλον άκουσε για πρώτη φορά το όνομά της μισή ώρα πριν εμφανιστεί στο γυαλί. Οταν δηλαδή αιφνιδίως κυκλοφόρησε ένα δελτίο Τύπου του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του πρώτου σε αριθμό βουλευτών κόμματος, το οποίο ανέφερε πως η Λουσί Καστέ είναι η επίσημη πρόταση της Αριστεράς για την πρωθυπουργία. Και ίσως επειδή δεν πρόλαβε ούτε το επιτελείο του να μάθει «ποια είναι αυτή», ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από τους δημοσιογράφους τι απαντά στην πρόταση της Αριστεράς, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα λάθος. Δεν θέλησε καν να προφέρει το όνομά της και με ύφος λίγο «μπλαζέ» αρκέστηκε να δηλώσει πως «το πρόβλημα δεν είναι στα πρόσωπα». Οταν βεβαίως τελείωσε η συνέντευξη, οι πάντες είχαν πλέον πληροφορηθεί ποια είναι η Λουσί Καστέ: ετών 37, με σπουδές στις Sciences-Po του Παρισιού και στο London School of Economics, υψηλόβαθμη δημόσια υπάλληλος εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση των οικονομικών απατών και απόφοιτη της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ENA) της Γαλλίας, δηλαδή της σχολής από την οποία εδώ και 80 χρόνια βγαίνουν μελλοντικοί πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί της χώρας, μεταξύ των οποίων άλλωστε και ο ίδιος ο Μακρόν. Με άλλα λόγια η Λουσί Καστέ έχει ένα βιογραφικό «μπετόν αρμέ», που λένε και οι Γάλλοι.
Λίγες ώρες αργότερα, την Τετάρτη το πρωί, οπότε η Καστέ εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως υποψήφια πρωθυπουργός στο γυαλί, οι τηλεθεατές είχαν κατά κοινή ομολογία την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι, εκτός από ευφυής και ευπαρουσίαστη, είχε και κάτι άλλο που ο γράφων δεν γνωρίζει αν μεταφράζεται στα γαλλικά: τσαγανό. Ρωτήθηκε αν είναι ενοχλημένη από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε ο Εμανουέλ Μακρόν και απάντησε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να αναλάβει ο πρόεδρος τις ευθύνες του». Είπε ότι δεν ανήκει σε κανένα από τα κόμματα που συγκροτούν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αλλά θέλει να εργαστεί για την εφαρμογή του προγράμματός του με το οποίο συμφωνεί. Αναγνώρισε πως από τη στιγμή που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να οικοδομήσει συμμαχίες και να προβεί σε συμβιβασμούς. Και άλλα πολλά με τα οποία δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει. Επί της ουσίας βέβαια αυτό -που έστω και κάπως περίπλοκα- είπε η Καστέ απευθυνόμενη στον Μακρόν είναι ότι του προτείνει στο πλαίσιο της ενδεχόμενης συγκατοίκησής τους στην εξουσία να αναλάβει αυτός τα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής και αυτή τα εσωτερικά ζητήματα, όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό. Του πρότεινε, δηλαδή, έναν έντιμο συμβιβασμό συμβατό προς το Σύνταγμα της Γαλλίας, αλλά και προς τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που θέλουν το κόμμα το οποίο έρχεται πρώτο στις εκλογές να ορίζει τον πρωθυπουργό.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο η Καστέ ο Γάλλος πρόεδρος άλλα είχε στο μυαλό του. Εξακολουθούσε να πιστεύει πως, παρά την παταγώδη ήττα του κεντρώου κόμματός του στις εκλογές, θα μπορούσε να παραμείνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και να εξακολουθήσει να κυβερνά έχοντας την ανοχή ενός τμήματος της Δεξιάς και ενός τμήματος της Αριστεράς, για την οποία άλλωστε ήταν πεπεισμένος πως κάποια στιγμή θα διαλυόταν εις τα εξ ων συνετέθη. Τελικά αυτό όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά τα κόμματα της Αριστεράς συμφώνησαν σε ένα πρόσωπο που όσο ο Μακρόν εξακολουθεί να το αγνοεί, τόσο περισσότερο αυτό αποβαίνει εις βάρος του.
Είναι βεβαίως πρόωρη και μάλλον υψηλού ρίσκου οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετική με το αν η Λουσί Καστέ θα παραμείνει τελικά στο γαλλικό πολιτικό προσκήνιο ή όχι. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζει πως επελέγη επειδή οι αριστεροί ιθύνοντες, έχοντας συναίσθηση ότι ουδείς εξ αυτών έκανε για πρωθυπουργός, έπρεπε κάποιον άλλον να επιλέξουν. Και την εφηύραν. Το τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής κανείς δεν το γνωρίζει. Ισως ούτε καν ο Μακρόν.
Καλού κακού πάντως η επικεφαλής των Γάλλων Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, του έδωσε προ ημερών δύο συμβουλές: αφενός μεν να συγκρατήσει το όνομα Καστέ γιατί εφεξής θα το ακούει όλο και περισσότερο, αφετέρου δε να μάθει να κάνει δύο πράγματα μαζί, όπως για παράδειγμα να παρακολουθεί τον τελικό των 400 μέτρων στον στίβο και ταυτόχρονα να ασχολείται με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, η οποία -είτε του αρέσει είτε όχι- κατά πάσα πιθανότητα θα έχει πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέ.
Γιατί την επιλέξαμε
Η Λουσί Καστέ με το άψογο βιογραφικό που πρότεινε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο για τη θέση της πρωθυπουργού αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της εβδομάδας και έφερε σε αμηχανία τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί προς το παρόν να την αγνοήσει. Γνωρίζει όμως ότι δεν μπορεί να το συνεχίσει για πολύ ακόμα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας