• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 22.6°C / 26.3°C
    3 BF
    61%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 21.6°C / 26.9°C
    2 BF
    58%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    26°C 24.3°C / 26.0°C
    2 BF
    53%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 21.9°C / 23.8°C
    3 BF
    46%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 24.6°C
    2 BF
    83%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 22.3°C / 24.8°C
    0 BF
    58%
  • Κοζάνη
    Θύελλα
    20°C 20.4°C / 21.2°C
    2 BF
    52%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.1°C / 24.1°C
    2 BF
    46%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.5°C / 23.3°C
    3 BF
    68%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 22.3°C / 23.9°C
    3 BF
    64%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 22.4°C / 22.8°C
    3 BF
    64%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.7°C / 21.8°C
    2 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 21.9°C
    0 BF
    83%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 25.6°C
    2 BF
    47%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 23.4°C / 26.0°C
    3 BF
    58%
  • Ρόδος
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 21.8°C / 22.7°C
    2 BF
    77%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 23.2°C / 26.0°C
    2 BF
    41%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.3°C / 22.7°C
    2 BF
    66%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.7°C / 25.5°C
    2 BF
    78%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 22.2°C / 22.2°C
    2 BF
    67%

Κώστας Καραμανλής

Eurokinissi / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ένας καραμανλικός Καραμανλής

  • A-
  • A+
Μετά από δύο σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις του την τελευταία περίοδο που αναδείκνυαν την απόστασή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα πιο καίρια ζητήματα της επικαιρότητας, φρόντισε να αποχωρήσει από τις εκλογικές λίστες του κόμματός του, αποφεύγοντας να δώσει ιδιαίτερες εξηγήσεις και χωρίς να συνδέσει την απόφασή του αυτή με την όποια μελλοντική παρουσία του στην πολιτική σκηνή

Πιστός στο πνεύμα του ιστορικού «καραμανλισμού» που υιοθέτησε από τη στιγμή που αναδείχτηκε πρόεδρος της Ν.Δ., το μακρινό 1997, ο Κώστας Καραμανλής φρόντισε να αποχωρήσει από τις εκλογικές λίστες του κόμματός του, αποφεύγοντας να δώσει ιδιαίτερες εξηγήσεις και χωρίς να συνδέσει την απόφασή του αυτή με την όποια μελλοντική παρουσία του στην πολιτική σκηνή. Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι οι δύο σημαντικότερες πολιτικές του παρεμβάσεις την τελευταία περίοδο αναδείκνυαν την απόστασή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα πιο καίρια ζητήματα της επικαιρότητας (σκάνδαλο υποκλοπών, σχέσεις της χώρας με ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία), η απουσία του από τις εκλογικές λίστες δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η αλήθεια είναι ότι η ανάδειξή του στην αρχηγία του κόμματός του το 1997 δεν αποτέλεσε «φυσιολογική» εξέλιξη, όπως συμβαίνει με άλλους δελφίνους στις μεγάλες πολιτικές οικογένειες της χώρας. Περισσότερο αποτέλεσε αναγκαία λύση για την εξασφάλιση της ενότητας της Ν.Δ., μετά την εσωκομματική κρίση που προκάλεσαν οι διαδοχικές της ήττες τον Οκτώβριο του 1993 με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Σεπτέμβριο του 1996 με αρχηγό τον Μιλτιάδη Εβερτ. Η υποψηφιότητά του προβλήθηκε από ομάδα βουλευτών που τον υποστήριξαν ως «νέο και άφθαρτο» (κατά τον Ι. Βαρβιτσιώτη), απέναντι στις υποψηφιότητες Εβερτ και Σουφλιά. Οι προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε τότε από σημαντική μερίδα του Τύπου (με πιο χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» που τον εμφάνιζε ως «κλωνοποιημένο», δίπλα στο πρόβατο Ντόλι, 23.3.1997) δεν απέτρεψαν την εκλογή του, ενώ τον βοήθησαν αργότερα να εμφανιστεί ως αντίπαλος των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Του αποδόθηκε μάλιστα τότε η φράση «δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου».

Τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά βέβαια και όταν βρέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού ο Κώστας Καραμανλής (2004-2009) δεν απέφυγε αυτούς τους μηχανισμούς χειραγώγησης, ενώ δύο από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της Μεταπολίτευσης (υποκλοπές, Βατοπέδι) σημάδεψαν την παρουσία του στη θέση του πρωθυπουργού και έμειναν μέχρι τέλους ανοιχτές πληγές. Το σημαντικότερο βέβαια ήταν ότι επί των ημερών του η διαχείριση των οικονομικών της χώρας οδήγησε στην κατηφόρα και τη βαθιά κρίση που συντάραξε όλο το πολιτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη θητεία του κ. Καραμανλή ξεκίνησε το 2004 με τους καλύτερους οιωνούς (άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απόλυτη επικράτηση στο εσωτερικό του κόμματος, Ολυμπιακοί Αγώνες), αλλά πολύ γρήγορα αναδείχθηκαν τα δομικά προβλήματα της δεξιάς παράταξης στη χώρα. Μπορεί ο ίδιος να υιοθέτησε τη θεωρία του «μεσαίου χώρου» και να τόλμησε ακόμα και την αποβολή του πιο προβεβλημένου ακροδεξιού στελέχους από το κόμμα του ήδη από το 2000 (Γιώργος Καρατζαφέρης), αλλά όταν μετά τις εκλογές του 2007 βρέθηκε μπροστά στο φαινόμενο του ακροδεξιού ΛΑΟΣ υπέκυψε στην παραδοσιακή δεξιά λογική. Κάτω από την πίεση των δημοσκοπικών ευρημάτων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. υιοθέτησε τότε σειρά υποδείξεων του ΛΑΟΣ (για το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας, την πολιτική απέναντι στην ΠΓΔΜ, την καταστολή του νεολαιίστικου κινήματος), και μάλιστα, μετά τον πανικό που της προκάλεσε η ήττα στις ευρωεκλογές του 2009 προχώρησε σε ευθεία αντιγραφή του πολιτικού προγράμματος του ΛΑΟΣ (πογκρόμ στους μετανάστες, επιχειρήσεις-σκούπα σε Πάτρα και Αθήνα, νομοθετήματα για κάμερες, κουκούλες και DNA κ.λπ.). Βέβαια μ’ αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση Καραμανλή εμφανίστηκε να σύρεται πίσω απ’ αυτό που η ίδια ονόμαζε μέχρι τότε «άκρο».

Ως σημαντικό (έστω και μοναδικό) κέρδος από αυτές τις δύο κυβερνητικές θητείες, οι υποστηρικτές του Κώστα Καραμανλή συνηθίζουν να εμφανίζουν την παρέμβασή του στο ΝΑΤΟ κατά τη συζήτηση της αίτησης εισδοχής της ΠΓΔΜ το 2008. Οι χειρισμοί του κ. Καραμανλή και της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη απέτρεψαν βέβαια την είσοδο της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» στην αμυντική συμμαχία, όμως δεν υπήρξε κανένα «βέτο», όπως επιμένουν ακόμα και σήμερα οι υποστηρικτές του. Για την ακρίβεια, όπως καταγράφεται σε βιβλίο που εκφράζει τις απόψεις αυτές και προλογίζεται από τον Θ. Ρουσόπουλο, τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, «δεν χρειάστηκε» να προβληθεί βέτο (Νίκος Στέφος, «Ωρα Ελλάδος, Βουκουρέστι», Αθήνα 2018, σ. 259). Μάλιστα στο ίδιο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια θέση που εκθέτει τον Καραμανλή, εφόσον τον εμφανίζει να επιχειρεί να κοροϊδέψει τους «κουτόφραγκους», λέγοντας πως «θα πούμε λοιπόν ότι δεχόμαστε να συζητήσουμε την πρόταση του Νίμιτς, γνωρίζουμε όμως ότι θα την απορρίψουν τα Σκόπια. Ετσι, θα πέσει το βάρος της απόρριψης σε εκείνους και όχι σε μας» (σ. 84-85).

Το βέβαιο είναι ότι οι χειρισμοί Καραμανλή είχαν κατά νου την αποφυγή της διπλής ονομασίας και την τελική συμφωνία σε ένα πλαίσιο παρόμοιο με εκείνο της Συμφωνίας των Πρεσπών (σύνθετη ονομασία erga omnes). Αυτός είναι ο λόγος που κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή το 2019, ενώ η πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. ακολουθούσε τη γραμμή ΛΑΟΣ-Σαμαρά, δηλαδή την απόρριψη κάθε σύνθετης ονομασίας, ο Κώστας Καραμανλής καταψήφισε μεν τη συμφωνία, αλλά με το δικό του σκεπτικό που ουσιαστικά τη δικαίωνε.

Όλα δείχνουν ότι η πρόσφατη δήλωση του Κώστα Καραμανλή δεν ισοδυναμεί με οριστική αυλαία στην προσωπική του πολιτική καριέρα. Τουλάχιστον αυτή μοιάζει να είναι η πρόθεσή του. Μόνο που είναι πολύ αμφίβολο αν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη φωνή στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Γιατί τον επιλέξαμε

Με τη δήλωσή του ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, ο Κώστας Καραμανλής έστειλε στους ψηφοφόρους της Δεξιάς ένα διπλό μήνυμα, το οποίο επιτρέπει και διπλές αναγνώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλές στους... ψηφοφόρους από τον Μητσοτάκη
Απελπισμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού για ανασύσταση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Διπλή επίθεση σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη με στόχο την υπονόμευση μιας μετεκλογικής συνεργασίας τους
Απειλές στους... ψηφοφόρους από τον Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρά Καραμανλή σε Μητσοτάκη μέσω Ευρώπης και… στην άκρη ο Σαμαράς
Προσεκτικές τοποθετήσεις και κεκαλυμμένες αιχμές από έναν πρώην πρωθυπουργό, φουλ της ακροδεξιάς από τον δεύτερο στη φιέστα της Ν.Δ.
Πυρά Καραμανλή σε Μητσοτάκη μέσω Ευρώπης και… στην άκρη ο Σαμαράς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η απόσυρση Καραμανλή και το άγχος του Μαξίμου
Ως αιχμή προς την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη εκλήφθηκε από κάποιους στο εσωτερικό της Ν.Δ. η μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού στα ψηφοδέλτια του κόμματος • Εμφανής η αγωνία κυβέρνησης και πρωθυπουργού...
Η απόσυρση Καραμανλή και το άγχος του Μαξίμου
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Ενας λαγός για τον κ. Μητσοτάκη
Υπάρχουν πολλές αφορμές να ασχοληθεί ο Τύπος με τον κ. Γεωργιάδη. Ο ίδιος άλλωστε είναι ο πρώτος που το επιδιώκει. Ομως η αιτία που ο κ. Γεωργιάδης ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Μπογδάνους του κόμματός του...
Ενας λαγός για τον κ. Μητσοτάκη
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Εις το όνομα του πατρός
Μπορεί ο ίδιος να διαμαρτύρεται πως άδικα κατηγορείται ως ακροδεξιός επειδή είναι γιος παλαίμαχου ναζιστή, όμως ανέκαθεν υποστήριζε τις ακραίες θέσεις του πατέρα του.
Εις το όνομα του πατρός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας