• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.6°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.7°C / 14.9°C
  6 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  7 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.0°C
  4 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  61%

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο άνθρωπος των προέδρων της Ν.Δ.

 • A-
 • A+
Η ευθεία σύγκρουση του Γιώργου Κύρτσου με το Μαξίμου δεν αποτελεί έκπληξη για τους παροικούντες τη «γαλάζια» πολυκατοικία ● Το 1991 διετέλεσε μυστικοσύμβουλος του Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον στενό του περίγυρο το 1993 ● Εκτοτε βρέθηκε κοντά με όλους τους αρχηγούς της παράταξης, αλλά δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με όσους από αυτούς διαφώνησε.

Αν κάποιος αναρωτιέται γιατί ο Γιώργος Κύρτσος δεν φοβήθηκε την ανοιχτή σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρκεί να ρίξει μια ματιά στην εξαιρετικά ταραχώδη πορεία του. Θα βρει εκεί όλες τις απαντήσεις. Ως γνωστόν ο κ. Κύρτσος υπήρξε διευθυντής στον «Τύπο της Κυριακής» (1988-2002) και στον ημερήσιο «Ελεύθερο Τύπο» (1997-2002) και με αυτές τις ιδιότητες έπαιξε για πολλά χρόνια ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη «γαλάζια» παράταξη.

Αλλοτε προσφέροντας τη στήριξή του στους εκάστοτε αρχηγούς της Ν.Δ. και άλλοτε φτάνοντας σε πλήρη ρήξη μαζί τους. Σχέσεις αγάπης και μίσους με προέδρους, υποψήφιους προέδρους, πρωθυπουργούς και πρωθυπουργικούς συνεργάτες κατακλύζουν το -αν μη τι άλλο- πυκνό βιογραφικό του.

Πρώτα απ’ όλα ο Γ. Κύρτσος από τα τέλη του 1991 έως τα μέσα του 1993 ήταν ισχυρός μυστικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον οποίο έβλεπε κάθε εργάσιμη μέρα από τις 8.15 έως τις 9 το πρωί. Στο βιβλίο του «Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών» (εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2003) ο ίδιος ο κ. Κύρτσος κάνει λόγο για μια «πρόταση, την οποία δε μπόρεσα να αρνηθώ αν και θα έπρεπε. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μου ζήτησε μέσω της Ντόρας Μπακογιάννη να γίνω άτυπος σύμβουλός του».

Και κάπως έτσι ο Γ. Κύρτσος ανέλαβε τον ρόλο αυτό -παρά το προφανές δεοντολογικό ασυμβίβαστο με τη θέση του διευθυντή εφημερίδας-, τον οποίο και κράτησε μέχρι που, όπως περιγράφει, εξωθήθηκε στην απομάκρυνση από τον στενό πρωθυπουργικό περίγυρο μέσω της διεύρυνσης των ατόμων που συμμετείχαν στη σύσκεψη του λεγόμενου πρωινού καφέ. «Στην αρχή ο κύκλος ήταν κλειστός και η σχέση απόλυτα εμπιστευτική σύμφωνα με τους όρους που είχα θέσει. Ο πρωθυπουργός, η κυρία Μπακογιάννη και εγώ.

»Στη συνέχεια ο κύκλος διευρύνθηκε και κατέληξα να γίνω εύκολος στόχος για τους σχολιαστές των ΜΜΕ και τις παραπολιτικές στήλες. Τον Μάιο του 1993 εγκατέλειψα την προσπάθεια, δίνοντας προτεραιότητα -με καθυστέρηση, είναι η αλήθεια- στην προστασία της δημοσιογραφικής μου αξιοπιστίας» γράφει.

Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου έχουν τις ρίζες τους και οι διαχρονικά κακές σχέσεις του Γ. Κύρτσου με την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ως γνωστόν από το 1990 εκτελούσε χρέη υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και τον Δεκέμβριο του 1992 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά την απομάκρυνση του Γ. Κύρτσου από τον ρόλο του βασικού πρωθυπουργικού συμβούλου και μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν, οι σχέσεις του με τον Κων. Μητσοτάκη πέρασαν σε περίοδο ψυχρότητας και έγιναν κακές. Στην μητσοτακική - εβερτική κρίση στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι η εφημερίδα πρέπει να πάει προς τον Μιλτιάδη Εβερτ, τον οποίο βέβαια αργότερα «άδειασε», όταν στήριξε ανοιχτά σε εκδοτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την αρχηγία της Ν.Δ., πρωταγωνιστώντας έτσι στη μετάβαση του κόμματος από την περίοδο Εβερτ στην περίοδο Καραμανλή.

Ο κ. Κύρτσος θεώρησε την περίοδο εκείνη ότι θα μπορούσε να αναλάβει κεντρικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος και ότι θα του ανετίθετο ένας ρόλος αντι-Λαλιώτη. Μάλιστα στο βιβλίο του αναφέρεται σε μια συνομιλία του με τον κ. Καραμανλή, στον οποίο αποδίδει ότι του είπε πως θα τον ήθελε «μέλος μιας κλειστής πενταμελούς ηγετικής ομάδας, η οποία θα διαχειριζόταν, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ., την εξουσία».

Ο ρόλος αυτός δεν επαληθεύτηκε για τον Γ. Κύρτσο, ο οποίος συγκρούστηκε με το τότε άτυπο νούμερο δύο της Ν.Δ., τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, και στη συνέχεια ήρθε σε πόλεμο με τον Κ. Καραμανλή, στον οποίο καταλογίζει και την ευθύνη της απόλυσής του από τον «Ελεύθερο Τύπο» και τον «Τύπο της Κυριακής» το 2002.

Στην εσωκομματική εκλογή αρχηγού της Ν.Δ. το 2009 ο Γ. Κύρτσος δεν θέλησε να στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία είχε κακές σχέσεις ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ήξερε από τα χρόνια του Κολεγίου Αθηνών. Αλλά το 2012 ο κ. Σαμαράς τον «άδειασε» και όπως έχει καταγγείλει «προετοίμαζα την κάθοδό μου με τη Ν.Δ. στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας, αλλά τελικά προτιμήθηκε ο Ανδρέας Ψυχάρης, γιος του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη».

Η αντίδραση Κύρτσου ήταν τότε να κατέβει στις εκλογές του 2012 με τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ του -παλιού πρωτοπαλίκαρου, όπως και ο ίδιος, του Κων. Μητσοτάκη- Γιώργου Καρατζαφέρη. Κάτι που σήμερα χαρακτηρίζει «μεγάλο πολιτικό λάθος» του. Τελικά στην πορεία τα ξαναβρήκε με τον Αντ. Σαμαρά μέσα από ένα κοινό ραντεβού τους και το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.

Και στην εσωκομματική εκλογή αρχηγού της Ν.Δ. το 2015, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Γ. Κύρτσος υποστήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράφοντας και στη λίστα τον 50 ονομάτων που ο τελευταίος κατέθεσε τότε ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Αλλά από τις ομιλίες και τα δείπνα υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη, που ο κ. Κύρτσος εκείνη την περίοδο πραγματοποιούσε, βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, η οποία ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2020 και κορυφώθηκε τον Απρίλιο του 2021, με τον κ. Κύρτσο να διατυπώνει κριτική και προτάσεις προς την κυβέρνηση για την πανδημία και άλλα ζητήματα και το μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο να μη λαμβάνει υπόψη του αυτές τις προτάσεις, αλλά να τον αντιμετωπίζει και με εχθρική στάση.

Την κατάληξη την είδαμε προ ημερών που η σύγκρουση αυτή έγινε πια ανοιχτή. Βλέπετε η συνήθεια του πρωθυπουργού να θεωρεί αναλώσιμους τους συνεργάτες του προσκρούει στο παρελθόν του κ. Κύρτσου.


Γιατί τoν επιλέξαμε

Μα λόγω της τελευταίας πρωτοφανούς επίθεσης του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του, που τον έκανε πολιτικό πρόσωπο των ημερών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ιστορικό της κόντρας Κύρτσου - Μητσοτάκη
Πώς ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., που υπέγραφε το 2015 υπέρ της υποψηφιότητας του Κυρ. Μητσοτάκη για την αρχηγία του κόμματος, βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.
Το ιστορικό της κόντρας Κύρτσου - Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ν.Δ: σε θέσεις μάχης ο πρώην και ο νυν...
Οι διαστάσεις της ανοιχτής σύγκρουσης Σαμαρά - Μητσοτάκη, η αδράνεια της τάσης των καραμανλικών, ο αναβαθμισμένος ρόλος του Β. Μεϊμαράκη και το προφίλ ενός δυνητικού εσωκομματικού πόλου του Ν. Δένδια.
Ν.Δ: σε θέσεις μάχης ο πρώην και ο νυν...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κηρύσσει προεκλογική περίοδο
Oσο και αν στα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο και όσο και αν προσπαθεί να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο της εκλογολογίας, στην πράξη είναι ο ίδιος που τη...
Κηρύσσει προεκλογική περίοδο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το συνέδριο της Ν.Δ. εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση Σαμαρά - Μητσοτάκη
Oλοκληρώθηκε χθες το τριήμερο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ. και θα είχε απλώς περάσει ως μια απολύτως υποτονική διαδικασία, αν δεν είχε έρθει και πάλι, λίγο πριν από το σφύριγμα της λήξης, ο Αντώνης Σαμαράς να...
Το συνέδριο της Ν.Δ. εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση Σαμαρά - Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνέδριο με... χαμηλό πλαφόν
Ούτως ή άλλως τα «γαλάζια» συνέδρια δεν συνηθίζουν να είναι μηχανισμοί παραγωγής πολιτικής, αλλά κυρίως συσπείρωσης του εσωκομματικού ακροατηρίου.
Συνέδριο με... χαμηλό πλαφόν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσυνέδριο υπό τη φθορά της ακρίβειας στη Θεσσαλονίκη
Με το θέμα των εκλογών να έχει προς το παρόν κλείσει, η προχθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για το προσυνέδριο της Ν.Δ. δεν περιείχε αυτή τη φορά κάποια συνάντησή του με τους τοπικούς...
Προσυνέδριο υπό τη φθορά της ακρίβειας στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας