Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.2° 22.8°
4 BF
47%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.3° 22.6°
3 BF
44%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
22.0° 20.5°
2 BF
53%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
38%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
64%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.5° 23.5°
2 BF
44%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
23%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
3 BF
52%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
20°C
21.6° 19.8°
2 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.7°
1 BF
49%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
2 BF
68%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
82%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
2 BF
45%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.1° 22.8°
3 BF
40%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.6°
5 BF
68%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.5° 25.5°
0 BF
22%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.3° 24.3°
2 BF
49%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
34%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης | EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Ο άνθρωπος των πολιτικών αποστολών

Μια στενή πολιτική φιλία εδώ και αρκετό καιρό συνδέει τον Κύπριο πολιτικό Χρήστο Στυλιανίδη με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η «χημεία» μεταξύ τους αποδείχτηκε ικανή να πείσει τον πρώην επίτροπο, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, να αποδεχτεί τον διορισμό στο υπουργικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας. Ενας Κύπριος, περιπλανώμενος τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ Βρυξελλών, Αθήνας και λίγο στη Λευκωσία, αναλαμβάνει έτσι υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

►Του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

Αφότου ολοκλήρωσε άδοξα την επιτυχή θητεία του στην Επιτροπή –ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης τον «έκοψε» για δεύτερη θητεία γιατί δεν του έδινε την κάλυψη και την πληροφόρηση που ήθελε για τα «χρυσά διαβατήρια»- ο Χρήστος Στυλιανίδης δείχνει να διαθέτει δυνάμεις να παραμείνει δραστήριος στην πολιτική σκηνή, παρά να ιδιωτεύσει ως συνταξιούχος καθηγητής.

Η επιλογή του είναι η Ελλάδα, παρά να αναζητήσει ρόλο στην Κύπρο. Ούτως ή άλλως έμεινε αρκετά αποστασιοποιημένος από τα τεκταινόμενα στο νησί, όπου τα πράγματα έχουν γίνει εξαιρετικά πολύπλοκα. Η απόφαση να περάσει στο πολιτικό στρατόπεδο της Ν.Δ. δεν πρέπει να ξενίζει. Ανήκει περισσότερο στο φιλελεύθερο ιδεολογικό φάσμα που ο ίδιος ονομάζει «Ευρωπαϊκό Κέντρο». Η σταδιοδρομία του συνδέθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη και τη μετριοπαθή κυπριακή Κεντροδεξιά.

Εύκολη επιλογή η ελλαδική πολιτική σκηνή; Καθόλου! Ο Χρ. Στυλιανίδης θα χρειαστεί να εξοικειωθεί γρήγορα με τις διοικητικές δομές από τις οποίες εξαρτάται το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε και μάλιστα με τόσες απαιτήσεις. Εχει επίγνωση ότι θα χρειαστεί να συνεργαστεί με υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας, πολιτικής προστασίας, αποκεντρωμένες διοικήσεις κ.ο.κ. με πολύ διαφορετικές νοοτροπίες και ευελιξία από όσα έως τώρα βίωσε στην Ε.Ε. ή στην Κύπρο. Η θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον βοηθά να σκεφτεί και να ενεργήσει στρατηγικά. Το τι θα γίνει όταν θα χρειαστεί να κινητοποιήσει τους ελληνικούς μηχανισμούς είναι κάτι άλλο…

Ανέκαθεν, όμως, ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν άνθρωπος των πολιτικών αποστολών. Στην Κύπρο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε πιο κοντά στον Δημοκρατικό Συναγερμό λόγω του Γλαύκου Κληρίδη. Είχε πρόθεση αυτόνομης παρουσίας στο κομματικό σύστημα, αλλά ήταν και ρεαλιστής. Προσάρμοσε το ιδεολογικό στίγμα του, επιλέγοντας τον ΔΗΣΥ ως τον πιο κοντινό σε εκείνον πολιτικό χώρο εξουσίας. Γρήγορα κέρδισε τον γηραιό Κληρίδη και απολάμβανε την εκτίμησή του.

Υπηρέτησε σε πόστο εκτελεστικής εξουσίας δύο φορές, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και τις δύο για σύντομο χρονικό διάστημα: στη δεύτερη κυβέρνηση Κληρίδη το 1998-9 και μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη το 2013–14, στον κυκεώνα του «κουρέματος».

Ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου τού ήταν πολύ ταιριαστός γιατί ήταν κατεξοχήν πολιτικός ρόλος επιρροής στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Βρέθηκε στη μικρή ομάδα που χειρίζεται το Κυπριακό. Αυτό ήθελε ο Χρ. Στυλιανίδης γιατί πάντοτε τον απασχολούσαν τα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα για την Κύπρο: η επίλυση του Κυπριακού, η ένταξη στην Ε.Ε. Αντλησε πολλές εμπειρίες από τη συνεργασία Κληρίδη - Σημίτη και γνώρισε τη διπλωματική σχολή του Γιάννου Κρανιδιώτη. Το 2004 στάθηκε με σθένος στην υποστήριξη του «ναι», δίπλα στον Κληρίδη και κόντρα στα παραληρήματα της εποχής.

Ακολούθως ενσωματώθηκε στον ΔΗΣΥ, εξελέγη βουλευτής το 2006 και το 2013 μπήκε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Για σύντομο χρόνο αφού εξελέγη ευρωβουλευτής και ακολούθως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμμετοχή στην Επιτροπή Γιούνκερ ήταν η πιο δημιουργική του περίοδος γιατί απέκτησε διεθνείς εμπειρίες και ενίσχυσε το προφίλ του ως ευρωπαϊστή έξω από τα όρια του μικρού απομονωμένου νησιού. Ο Γιούνκερ βρήκε στο πρόσωπο του Κυπρίου έναν άριστο συνεργάτη και ικανό χειριστή των πολιτικών της Ε.Ε., εκεί ακριβώς που η Ενωση ξεχωρίζει διεθνώς: την ανθρωπιστική βοήθεια, τη στήριξη αναπτυσσόμενων χωρών, τη διαχείριση προσφυγικών κρίσεων, τον Εμπολα στην Αφρική.

Ετσι λειτούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης ως επίτροπος. Εμοιαζε περισσότερο με εκφραστή της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος για τη Ν.Δ. αν ο Κυρ. Μητσοτάκης σκεφτεί να κάνει κάτι για τα αδιέξοδα στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία έδειξε ιδιαίτερες ικανότητες συνεννόησης με την Τουρκία και διατηρεί κανάλι επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ισως έτσι βοηθήσει και την Κύπρο που κινείται χωρίς πυξίδα, χάνοντας συνεχώς χρόνο και έδαφος.

Γιατί τον επιλέξαμε

Ο ΧρΗστος Στυλιανίδης ανέλαβε πρόσφατα το αναβαθμισμένο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού και της ολιγόλεπτης υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη. Από Κύπριος πολίτης και κυβερνητικό στέλεχος στην Κύπρο εν μιά νυκτί έγινε Ελληνας πολίτης, προφανώς σε αρμονία με δικές του φιλοδοξίες, βγάζοντας από το αδιέξοδο τον Κυρ. Μητσοτάκη και χωρίς βεβαίως να ληφθεί υπόψη ότι στην προκειμένη περίπτωση η Κύπρος αντιμετωπίστηκε ως ελληνική επαρχία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο άνθρωπος των πολιτικών αποστολών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας