Αν έπρεπε να περιγράψει κανείς την πορεία του Κώστα Τσιμίκα μέχρι στιγμής στην καριέρα του, θα χρειαζόταν μόνο δύο λέξεις: δουλειά και υπομονή. Ούτε τύχη, ούτε «μέσον» ούτε τίποτε άλλο.
Χρειάστηκαν μόλις έξι χρόνια για τον Ελληνα ποδοσφαιριστή, ώστε να φτάσει από το ποδοσφαιρικό «μηδέν» στα μεγαλύτερα σαλόνια του κόσμου.
Στον 24χρονο διεθνή αριστερό μπακ δεν χαρίστηκε τίποτα. Το αντίθετο. Λόγω κοψιάς, ιδιοσυγκρασίας και συγκυριών, τα πάντα τού πήγαιναν στραβά. Τουλάχιστον όχι έτσι όπως τα περίμενε. Κι όμως, η πορεία από τις συνοικίες της Θεσσαλονίκης μέχρι το Λίβερπουλ είναι πραγματικότητα, παρ’ ότι πέρασε από χίλια κύματα.
Εδώ και λίγες μέρες, ένας Ελληνας παίκτης, ο Κώστας Τσιμίκας, ανήκει στη Λίβερπουλ. Την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Κόσμου και -για λίγες μέρες ακόμα- Ευρώπης. Τα 13.000.000 ευρώ που έδωσε ο πιο ιστορικός και δημοφιλής αγγλικός σύλλογος στον Ολυμπιακό, μπορεί να μην είναι τα περισσότερα που ξοδεύτηκαν ποτέ για συμπατριώτη μας, όμως είναι αυτά που ολοκλήρωσαν την πιο σπουδαία μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας.
Ο Τσιμίκας δεν έφτασε τυχαία ώς εκεί. Δούλεψε, υπέμεινε διάφορα και μοιάζει λογικό που ποτέ δεν το έπαιξε «ντίβα». Δεν είναι απ’ αυτούς τους τύπους που θεωρούν ότι είναι «κάποιοι». Ούτε από εκείνους που βρίσκονται μέσα σε κλίκες αποδυτηρίων. Είναι ο άνθρωπος που κάνει πράξη το «σεμνά και ταπεινά». Οπως θα δούμε παρακάτω, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς…
Ο ΠΑΟΚ και η απόρριψη
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγαλωμένος στη Νεάπολη και με καταγωγή από τις Σέρρες, δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ. Στα χρόνια της εφηβείας έπαιζε στις ακαδημίες του Γιώργου Κούδα στην περιοχή όπου έμενε, όμως ουσιαστικά ήταν η… ουρά του αδερφού του. Δύο χρόνια μεγαλύτερος ο Στέργιος, ήταν το εκκολαπτόμενο αστέρι της οικογένειας. Αφού ναυάγησε το ενδεχόμενο της μετακόμισης στην Αθήνα για λογαριασμό της ακαδημίας του Παναθηναϊκού, η οικογένεια Τσιμίκα στράφηκε στον Πανσερραϊκό. Αφησε τη συμπρωτεύουσα και πήγε να ζήσει στο χωριό, τον Λευκώνα Σερρών, τόπο καταγωγής του πατέρα.
Ηταν σίγουρο πως ο Στέργιος θα γινόταν δεκτός στην ομάδα Νέων του Πανσερραϊκού, όμως στη μία και μοναδική δοκιμή πήρε μέρος και ο 15χρονος Κώστας. Ο τότε προπονητής, Σάκης Αναστασιάδης, είχε μπροστά του ένα δίλημμα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα: «Ο Κώστας δεν ακούμπησε την μπάλα ούτε μια φορά στο δίτερμα. Δεν ήξερα τι να κάνω. Μια οικογένεια μετακόμισε, άλλαξε τη ζωή της για τα δύο παιδιά, κι εγώ θα έκοβα το ένα; Τον κράτησα με δυσκολία και χαριστικά»!
Μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση, ο σημερινός άσος της Λίβερπουλ έδειξε σημάδια του ταλέντου και το 2013 πήρε συμμετοχές με την ανδρική ομάδα, στη Β’ Εθνική.
Το 2014, με την ενηλικίωσή του, είχε ήδη έρθει η ώρα για το παραπάνω βήμα. Οι σκάουτερ στη Βόρεια Ελλάδα τον πρότειναν στον ΠΑΟΚ, όμως οι Θεσσαλονικείς δεν ασχολήθηκαν. Ανθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του παίκτη, λένε πως εκείνη η απόρριψη τον ώθησε να αλλάξει ομάδα… Αλλωστε είχε να υποστηρίξει τη Λίβερπουλ, ακολουθώντας τον φανατισμό του μεγάλου του αδερφού. Πού να ήξεραν και οι δύο τι επιφύλασσε το μέλλον…
Κατεβαίνοντας στην Αθήνα για λογαριασμό των πρωταθλητών, έγινε αμέσως βασικός στην ομάδα Νέων, όμως δεν έπαιξε αμέσως με τους Αντρες. Αυτό έγινε στα τέλη του 2015, με προπονητή τον Μάρκο Σίλβα. Ηταν βασικός στα εύκολα ματς Κυπέλλου και αγωνίστηκε σε τρεις αγώνες πρωταθλήματος. Την περίοδο 2016-17 έπαιξε από την αρχή σε ένα ματς με τη Λάρισα, αλλά η ήττα με 1-0 ώθησε τον νέο τεχνικό, Πάουλο Μπέντο, να αφήσει τους πειραματισμούς. Αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός. Ο ατζέντης του, Πασχάλης Τουντούρης, του βρήκε ομάδα στη Δανία. Στην Εσμπιεργκ που πάλευε για τη σωτηρία της. Ο Τσιμίκας βίωσε το συναίσθημα του υποβιβασμού, αλλά πήρε μια πρώτη γεύση από την πίεση και τις απαιτήσεις της Α’ κατηγορίας.
Δανεικές εμπειρίες
Κι αφού στον Ολυμπιακό εξακολουθούσαν να μην τον υπολογίζουν, το καλοκαίρι του 2017 πήγε στη Βίλεμ της Ολλανδίας για ακόμα ένα «αγροτικό». Εκεί ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας. Εκεί τον εντόπισε άλλωστε και η Λίβερπουλ. Ομως στον Πειραιά ούτε τότε πίστευαν ότι έχει θέση στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ και ετοιμάζονταν να τον ξαποστείλουν ξανά δανεικό. Αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς είχε άλλη άποψη.
Πέρα από όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού από τη σεζόν που είχε τελειώσει, θέλησε να πάρει μια γεύση και από τους δανεικούς. Εντυπωσιάστηκε από τα βίντεο του Τσιμίκα και ζήτησε να είναι στην προετοιμασία. Εν τέλει όχι μόνο τον κράτησε, αλλά τον έκανε και βασικό. Βέβαια στη συνέχεια της σεζόν τη θέση του αριστερού μπακ πήρε ο Κούτρης, όμως και ο «Τσίμι» είχε τις ευκαιρίες του.
Για φέτος, δεν συζητάμε καν. Από την αρχή ώς το τέλος ήταν στην ενδεκάδα και δεν έλειψε παρά μόνο για λόγους ξεκούρασης. Ετσι κι αλλιώς, ουδέποτε είχε τραυματισμό στην καριέρα του και μακάρι να συνεχίσει έτσι.
Επειτα από σκαμπανεβάσματα ετών, ο Κώστας Τσιμίκας είναι πια στη Λίβερπουλ. Ως αναπληρωματικός του Ρόμπερτσον, του Σκοτσέζου που θεωρείται ο καλύτερος αριστερός μπακ στον κόσμο. Ξέρει ότι θα έχει ευκαιρίες για να παίξει, όχι όμως πολλές. Δεν δείχνει να τον απασχολεί αυτό. Θα δουλέψει, θα κάνει υπομονή και αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθεί. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε...
Δεν έχει υπάρξει ξανά Ελληνας ποδοσφαιριστής που να πάει σε μια ξένη ομάδα που βρίσκεται ουσιαστικά στην κορυφή της Ευρώπης και μάλιστα με συγκεκριμένο ρόλο από έναν προπονητή του επιπέδου του Γιούργκεν Κλοπ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας