Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο «τιμωρός» της τηλεοπτικής οθόνης

Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «τιμωρός» της τηλεοπτικής οθόνης

  • A-
  • A+
Στη μάχη κατά της πανδημίας αποτελεί το αυστηρό πρόσωπο της κυβέρνησης, που επικαλείται διαρκώς την «ατομική ευθύνη», συνοδεύοντάς την με την ανάλογη τιμωρία.

«Τον λόγο έχει ο κ. Χαρδαλιάς». Απόγευμα, λίγο μετά τις 6. Στην καθημερινή μας ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας τη σκυτάλη από τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα παίρνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Σε αυστηρό τόνο, που λίγο–πολύ μας καλεί να σταθούμε «προσοχή» στις οθόνες μας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνει τα μέτρα στα οποία πρέπει να πειθαρχήσουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Και όχι μόνο. Αποκαλύπτει τι σκαρφιστήκαμε για να «ξεγελάσουμε» τους ελέγχους ώστε να «περιφερόμαστε ασκόπως», έως και ότι το κράτος γνωρίζει τις πινακίδες όσων πέρασαν τα διόδια. Αγνωστο εάν από τις καθημερινές μας τηλεοπτικές επαφές μείνει στη μνήμη μας ως «ο αυστηρός κύριος Χαρδαλιάς». Το τελικό αποτέλεσμα στην τρέχουσα υγειονομική κρίση θα δείξει εάν αποτελεί έναν άνθρωπο «βαθύτατα ικανό και εργατικό», όπως συμφωνούν σύμμαχοι και πολιτικοί αντίπαλοι του παρελθόντος.

Ο γεννηθείς το 1968 και περίπου τριών εβδομάδων υφυπουργός –μετά την αναβάθμισή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας– εντάχθηκε από μαθητική ηλικία στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. Δραστηριοποιήθηκε στην ΟΝΝΕΔ δίνοντας τακτικό «παρών» στα παλιά γραφεία της οδού Νικηταρά στην Αθήνα, ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βύρωνα.

Την περίοδο εκείνη χτίζει φιλικές σχέσεις με πολλά ισχυρά σήμερα στελέχη της Ν.Δ. Εξαρχής νεοφιλελεύθερο το προφίλ του, θυμούνται πολιτικοί του αντίπαλοι, αναφέροντας ότι ο τότε ΟΝΝΕΔίτης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Διεκδικεί αξιώματα από νεαρή ηλικία. Μετά την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα –με τον συνδυασμό του Δημήτρη Δράκου– κατεβαίνει το 1998 υποψήφιος δήμαρχος της πόλης. Επειτα από τέσσερα χρόνια επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εκλέγεται δήμαρχος Βύρωνα το 2002 σε ηλικία 34 ετών.

Ο νεολαίος της Ν.Δ. –θυμούνται κάτοικοι– που συνήθιζε να έχει δημόσια παρουσία μέσω ευρείας αφισοκόλλησης (κάτι συνηθισμένο την εποχή εκείνη), κέρδισε τις δημοτικές εκλογές σε μια πόλη που φάνταζε αδιανόητο να έχει δεξιό δήμαρχο, αν και ήταν ολοφάνερο ότι η Ν.Δ. επέστρεφε στην εξουσία – κάτι που αποδείχθηκε στις εθνικές εκλογές του 2004.

Ακολούθησαν άλλες δυο εκλογικές νίκες για τον κ. Χαρδαλιά, που παρέμεινε στο αξίωμα του δημάρχου ως και το 2014 (συνολικά τρεις θητείες). «Αν συγκριθεί με τις ανάγκες της εποχής, δεν ήταν ο καλύτερος δήμαρχος. Αν συγκριθεί με δημάρχους της εποχής, άφησε υποδομές, όπως τη δημοτική συγκοινωνία, το κολυμβητήριο. Η πρώτη θητεία του ήταν έντονα δημιουργική.

Ηθελε να αποδείξει ότι ένας δεξιός δήμαρχος σε μια τέτοια πόλη μπορεί να αφήσει έργο. Θεωρήθηκε πετυχημένος και ξαναβγήκε», θυμούνται πρόσωπα με καλή γνώση της πολιτικής ιστορίας του Βύρωνα. Περιγράφουν έναν δήμαρχο εργασιομανή, αλλά και ευέλικτο σε επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Βύρωνας πρωτοπορεί στην ανακύκλωση υλοποιώντας σύστημα διακριτών ρευμάτων, που ακόμα και σήμερα αποτελεί μια λαμπρή εξαίρεση. «Αρχικά ήθελε να βάλει τον μπλε κάδο. Το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου τον κατήγγειλε για την ιδιωτικοποίηση και πρότεινε νέο μοντέλο. Ο δήμαρχος εξαναγκάστηκε να το υιοθετήσει.

Στο τέλος το καρπώθηκε», λένε παλιοί εργαζόμενοι. Στη μνήμη πολλών έχει μείνει ακόμη ένα στιγμιότυπο πρωτοπορίας: στους νέους κάδους που μπήκαν επί θητείας Χαρδαλιά κολλήθηκαν οδηγίες ακόμα και σε ξένες γλώσσες, για την ενημέρωση των μεταναστών που αυξάνονταν ως πληθυσμός την εποχή εκείνη.

Στον «απολογισμό» των δημαρχιών του άφησε χρέη εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο που τον διαδέχτηκε.

Το 2014 ο Νίκος Χαρδαλιάς αλλάζει πολιτικό στρατόπεδο και κατεβαίνει υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής. Εκλέγεται περιφερειακός σύμβουλος. Σχεδόν ταυτόχρονα αναλαμβάνει καθήκοντα Εκτελεστικού Γραμματέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επί θητείας Κ. Μπακογιάννη (σημερινού δημάρχου Αθηναίων). Παραμένει στη θέση αυτή έως το 2016.

Στις αρχές του 2017 δηλώνει ότι επιστρέφει «πίσω στον ιδιωτικό τομέα μετά από 19 χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση». Στο τέλος του ίδιου έτους σενάρια τον θέλουν να συμμετέχει εκ νέου στις περιφερειακές εκλογές (προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2019), χωρίς να αποσαφηνίζεται αν θα διεκδικήσει το αξίωμα του περιφερειάρχη ή αν θα ενταχθεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο. «Διαθέτει ικανότητα σε επικοινωνιακούς ελιγμούς με στόχο να πετύχει αυτό που θεωρεί σωστό. Πάντα διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο», διαβεβαιώνουν άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει.

Οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές τον βρίσκουν στη θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Αυστηρός υπήρξε εκείνη τη φορά με τους «αντάρτες» προερχόμενους από τη συντηρητική παράταξη υποψηφίους. Πολλοί στο κυβερνών κόμμα πιστώνουν στον Νίκο Χαρδαλιά τη σαρωτική επικράτηση της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με την εκλογή της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη, διορίζεται γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Επιβεβαιώνει τις ικανότητές του στη διαχείριση κρίσεων, στο μέτωπο των πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2019.

Γιατί τον επιλέξαμε

Αποτελεί μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα το «δίδυμο» της καθημερινής ενημέρωσής μας γύρω από τον νέο κορονοϊό. Σε αντίθεση με τον μειλίχιο λοιμωξιολόγο, ο «Νο 2» στη μάχη κατά της πανδημίας αποτελεί το αυστηρό πρόσωπο της κυβέρνησης, ο οποίος επικαλείται διαρκώς την «ατομική ευθύνη», συνοδεύοντάς την με την ανάλογη τιμωρία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποκρισία και ψέματα Χαρδαλιά για το χειροφίλημα σε ιερέα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κουνάει και το δάχτυλο, όμως ο ιερέας του δίνει συγχαρητήρια. Αποστάσεις από Παπαθανάση. Στην επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υποκρισία και ψέματα Χαρδαλιά για το χειροφίλημα σε ιερέα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ξενάγηση» του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π.
Την ευκαιρία να δει τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας του Covid-19 είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Την εικονική ξενάγηση ανέλαβε ο...
«Ξενάγηση» του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνουν φρένο στην κατάχρηση των μετακινήσεων
Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή πρόσθετων χρονικών περιορισμών. Αλλο ένα χωριό σε καραντίνα. Επιπλέον περιορισμοί σε δήμους της Καστοριάς και της Ξάνθης. Αραιώνουν οι λαϊκές. .
Ψάχνουν φρένο στην κατάχρηση των μετακινήσεων
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Το πρόσωπο»
Ελπίζω –μετά και από όσα διάβαζα προχθές στο «Βήμα»– από τον Σωτήρη Τσιόδρα να μη μείνει μόνο το ευγενικό πρόσωπό του στη διαφημιστική καμπάνια της...
«Το πρόσωπο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα για την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης
Με σχεδόν 100 θύματα καθημερινά και το ΕΣΥ αθωράκιστο η κυβέρνηση συνεχίζει τα πολιτικά παιχνίδια, ενώ οι ειδικοί εξακολουθούν να ζητούν περισσότερα τεστ.
Ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα για την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Από το ΑΠΘ στην κορυφή της φαρμακοβιομηχανίας
Γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, γιος Εβραίων εμπόρων που γλίτωσαν από το Ολοκαύτωμα και από τους πρώτους κτηνιάτρους στη χώρα μας που ολοκλήρωσαν διδακτορική διατριβή, ο Άλμπερτ Μπουρλά βρίσκεται σήμερα στο...
Από το ΑΠΘ στην κορυφή της φαρμακοβιομηχανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας