Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας άνθρωπος για όλες τις (κυβερνητικές) δουλειές

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας άνθρωπος για όλες τις (κυβερνητικές) δουλειές

  • A-
  • A+
Εφτά μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ., σε κάθε μικρή ή μεγάλη πρωτοβουλία, σε κάθε κρίση και σε κάθε εστία η οποία απείλησε το κυβερνητικό σκάφος, τα κάστανα από τη φωτιά κλήθηκε να βγάλει –όχι πάντοτε με επιτυχία– το «μάτι», το «αυτί» και το δεξί «χέρι» του πρωθυπουργού.

O αναπληρωτής καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διακεκριμένος συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης είναι ένα από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται και συμβουλεύεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για το «μάτι», το «αυτί» και το δεξί «χέρι» του πρωθυπουργού και σίγουρα για έναν άνθρωπο που του ανατίθενται οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές του κυβερνητικού σχήματος.

Το αξιοπερίεργο στην περίπτωσή του είναι ότι δεν έχει κομματικά ένσημα στη Ν.Δ., αλλά όπως ο ίδιος δηλώνει προέρχεται από την κοινωνία. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια διατηρούσε ένα κεντρώο-κεντροαριστερό μεταρρυθμιστικό προφίλ και μάλιστα την περίοδο 2009-2010 είχε θητεύσει ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου (στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης).

Οι αρμοδιότητες

Τα παραπάνω γεγονότα δεν φαίνεται πάντως να απέτρεψαν τον κ. Μητσοτάκη στο να καταλήξει ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες –μετά από εκείνον– στο μέγαρο Μαξίμου.

Αρκεί μια σύντομη ματιά στη σχετική πρωθυπουργική απόφαση για τις αρμοδιότητές του ως υπουργού Επικρατείας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι έχει την ευθύνη «για την υποστήριξη των ενεργειών και των δράσεων του πρωθυπουργού που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου, όπως ο προγραμματισμός, η οργάνωση, η παρακολούθηση και ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων».

Επί του πρακτέου, τους εφτά μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ., σε κάθε μικρή ή μεγάλη πρωτοβουλία, σε κάθε κρίση και σε κάθε εστία που απείλησε το κυβερνητικό σκάφος, τα κάστανα από τη φωτιά κλήθηκε να τα βγάλει –όχι πάντοτε με επιτυχία– ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Από το περιβόητο επιτελικό κράτος, που πιο πολύ θυμίζει μια πολυδαίδαλη πρωθυπουργοκεντρική δομή και έχει συγκεντρώσει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για «επιτελικό κράτος της Δεξιάς», μέχρι το χάος στο προσφυγικό και το πρόσφατο κυβερνητικό αυτογκόλ με το ποδόσφαιρο, ο υπουργός Επικρατείας ήταν ο άνθρωπος που έδινε την κατεύθυνση κατ’ εντολή και για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατείνει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο εγχειρίδιο διακυβέρνησης», ήταν τα λόγια του κ. Γεραπετρίτη με τα οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή του για το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος». «Το κράτος είμαι εγώ. Το κράτος είναι ο πρωθυπουργός», είχε απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία από τις πρώτες μετεκλογικές αντιπαραθέσεις με τη Ν.Δ.

Μία από τις πλέον ατυχείς στιγμές της πολιτικής του θητείας ήταν όταν ανέλαβε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με μια εμπρηστική τοποθέτηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, χαρακτήρισε την απλή αναλογική «θεωρητικό απολίθωμα» και «εγγύηση αποτυχίας» και έφτασε στο σημείο να συνδέσει την απλή αναλογική ακόμη και με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία με το Σύνταγμα της Βαϊμάρης. Στη συνέχεια, μάλλον αναγνωρίζοντας το ολίσθημα στο οποίο είχε υποπέσει, επιχείρησε να αναδιπλωθεί εν μέρει.

Ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται επίσης να είναι ένα από τα πρόσωπα που συνετέλεσαν καθοριστικά στην πρόταση Μητσοτάκη για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού γνωρίζονται από παλιά, ενώ αρκετές φορές αναλαμβάνει δημοσίως είτε να κρατήσει ισορροπίες είτε να κρατήσει αποστάσεις από λάθη και αστοχίες άλλων υπουργών, δρώντας σαν η φωνή του πρωθυπουργού.

Αν και δεν φημίζεται για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, εσχάτως υποχρεώθηκε να παίξει «μπάλα» στο μπάχαλο που προκλήθηκε στη Super League γύρω από την υπόθεση του σκανδάλου πολυϊδιοκτησίας που αφορούσε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, έπειτα από καταγγελία του Ολυμπιακού. Μάλιστα, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκτός έδρας επαφές με τα στελέχη της UEFA και της FIFA, με απώτερο στόχο την υπογραφή κάποιας συμφωνίας για να μην υπάρξει Grexit για τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκινάει από την εποχή που ο δεύτερος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ το 2016 ανακοινώθηκε η συμμετοχή του σε ένα συμβουλευτικό σώμα της Ν.Δ. για την κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος. Στις εκλογές του Ιουλίου συμπεριελήφθη στην εκλόγιμη τρίτη θέση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εχει γεννηθεί στην Κάρπαθο, μεγάλωσε στον Πειραιά, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

Γιατί τον επιλέξαμε​​​​​​

Διότι πρόκειται ουσιαστικά για τον αντ’ αυτού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου, διαπίστωση που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά τις τελευταίες ημέρες, όπου και για το θέμα του ποδοσφαίρου ήταν ο άνθρωπος που «επιστρατεύτηκε» να βρει τη λύση στα κυβερνητικά φάλτσα που είχαν προηγηθεί, προκαλώντας οπαδικούς εμφυλίους και το επικίνδυνο ενδεχόμενο να τιναχτεί το πρωτάθλημα στον αέρα.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκκρεμότητες που μυρίζουν γαλάζιες πιέσεις
Πολιτικές μεθοδεύσεις εκ μέρους της Ν.Δ. υποψιάζονται νομικοί και πολιτικοί κύκλοι σχετικά με τις ενστάσεις υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους στις εκλογές του Ιουλίου και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι οποίες...
Εκκρεμότητες που μυρίζουν γαλάζιες πιέσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξέχασαν να διαψεύσουν τις πρόωρες εκλογές
Προσωρινό φρένο στις ατέρμονες συζητήσεις και στη διαρκώς εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα σεναριολογία περί ανασχηματισμού θέλησαν να βάλουν την Κυριακή από το μέγαρο Μαξίμου, προχωρώντας σε μία μάλλον...
Ξέχασαν να διαψεύσουν τις πρόωρες εκλογές
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Το παιδί απ’ το Σικάγο
Φανατικός θιασώτης του πιο σκληρού νεοφιλελεύθερου δόγματος και λάτρης των ιδιωτικοποιήσεων από τα... πολιτικά γεννοφάσκια του, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είχε ιδιαίτερη δυσκολία να προσυπογράψει τον νέο...
Το παιδί απ’ το Σικάγο
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Εις το όνομα του πατρός
Μπορεί ο ίδιος να διαμαρτύρεται πως άδικα κατηγορείται ως ακροδεξιός επειδή είναι γιος παλαίμαχου ναζιστή, όμως ανέκαθεν υποστήριζε τις ακραίες θέσεις του πατέρα του.
Εις το όνομα του πατρός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είμαστε το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη “γαλάζια κανονικότητα”»
Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για όλα τα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα αποσαφηνίζει μέσω της «Εφ.Συν.» η Φώφη Γεννηματά.
«Είμαστε το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη “γαλάζια κανονικότητα”»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση»
H Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση είναι «μακιγιαρισμένος» ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό η Χαριλάου Τρικούπη τον απορρίπτει.
Οχι ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας