Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και γκαφατζής και ψυχρός εκτελεστής

Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και γκαφατζής και ψυχρός εκτελεστής

  • A-
  • A+
Απ’ όπου πέρασε στην 37χρονη θητεία του στο ΔΝΤ άφηνε πίσω του φτώχεια, εξαθλίωση και οικονομική εξάρτηση, όμως η «αμοιβή» του από το Ταμείο ήταν συνεχείς αναβαθμίσεις.

O Πολ Τόμσεν, ο «πλέον μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα», ο κατά συρροήν οικονομικός δολοφόνος που βούτηξε με τις λανθασμένες αποφάσεις, τη μονόπλευρη θέασή του και τον απέραντο κυνισμό του εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την απελπισία, μας αφήνει γεια.

Ο Δανός οικονομολόγος, νυν επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκπρόσωπός του στα δύο πρώτα μνημόνια της χώρας μας με τους διεθνείς πιστωτές, συνταξιοδοτείται τον Ιούλιο.

Με μηνιαίες αποδοχές σήμερα κοντά στα 300.000 δολάρια (καθαρά και αφορολόγητα) ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ θα λαμβάνει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σύνταξη τουλάχιστον 18.000 δολαρίων. Αντίθετα, κάποια από τα μεγαλύτερα θύματα των καταστροφικών παρεμβάσεών του, οι Ελληνες συνταξιούχοι, θα αρκεστούν για το υπόλοιπο της ζωής τους –αν κάτι δεν αλλάξει προς το χειρότερο– σε μια μέση σύνταξη λίγο πάνω από τα 800 ευρώ. Περίπου οι μισοί εξ αυτών σε λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.

Στην Αθήνα σαν λαίλαπα

Ο Τόμσεν ήλθε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Μάιο του 2010, λίγο μετά την προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στον διεθνή μηχανισμό στήριξης (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ). Αποτέλεσε τον «ιθύνοντα νου» του ελληνικού αναπτυξιακού αδιεξόδου καθώς δεν αποδέχτηκε την πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2009 που στήριζε ο τότε γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Αντέτεινε, παρέα με τ’ άλλα παιδιά της γνωστής μας «τρόικας», τις διαβόητες πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας μέχρι… θανάτου, επιμένοντας σε συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων, γκρέμισμα των δημόσιων δαπανών, μαζικές απολύσεις, αύξηση της φορολογίας.

Οι αρχικές προβλέψεις του έπεσαν παντελώς έξω, όσον αφορά τόσο τον περιβόητο λανθασμένο πολλαπλασιαστή -που υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη- όσο και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2012.

Εντελώς έξω έπεσε και στις προβλέψεις του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (το 2013), που παρέμεινε αιχμαλωτισμένη για περισσότερα από επτά χρόνια στους νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς του Ταμείου, της ΕΚΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χάνοντας το 25% του συνολικού μεγέθους της.

Παρά τα λάθη του, παρά τις τεράστιες ευθύνες του για την ελληνική τραγωδία, ο Τόμσεν πήρε προαγωγή τον Νοέμβριο 2014 από το Ταμείο αναλαμβάνοντας διευθυντής Ευρώπης. Από τη θέση αυτή συνέχισε όμως να φέρεται ως «παιδί ενός ανώτερου θεού».

Ο απίστευτος κυνισμός του αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο τον Απρίλιο του 2016, όταν τα WikiLeaks άφησαν να διαρρεύσουν συνομιλίες του με την τότε εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σε αυτές, ο Πολ Τόμσεν εισηγείται ούτε λίγο ούτε πολύ την εξώθηση της Ελλάδας σε πιστωτικό γεγονός -αδυναμία πληρωμής ομολόγων που εξέπνεαν τον Ιούλιο και χρεοκοπία- προκειμένου Αθήνα και Ευρωπαίοι εταίροι να αναγκαστούν να υιοθετήσουν τις θέσεις του ΔΝΤ για λήψη περισσότερων μέτρων από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στο τρίτο Μνημόνιο και ελάφρυνση του χρέους. Ο… αθεόφοβος δεν δίστασε μάλιστα να επικαλεστεί σε αυτή την κουβέντα την πίεση που θα νιώσουν οι Ευρωπαίοι αν η Αθήνα κινδυνεύσει με πιστωτικό γεγονός εν μέσω του τότε δημοψηφίσματος για το Brexit.

Επαγγελματίας εκβιαστής

Ο εκβιασμός βέβαια δεν ήταν ποτέ κάτι άγνωστο για τον Τόμσεν, ο οποίος στην 37χρονη θητεία του στο ΔΝΤ εκτέλεσε εν ψυχρώ αρκετές από τις χώρες που ανέλαβε να «βοηθήσει».

Ο Δανός εντάχθηκε στο ΔΝΤ το 1982 σε ηλικία 27 ετών, τρία μόλις χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του στο Ταμείο, ο Τόμσεν κατάφερε να αποφύγει μια αποστολή σε κάποια χώρα της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής. Εμεινε στην Ευρώπη αναλαμβάνοντας προγράμματα χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης υπό μετάβαση.

Η πρώτη δουλειά που του ανατέθηκε ήταν η ενωμένη ακόμα Γιουγκοσλαβία, στην οποία το ΔΝΤ είχε ήδη αρκετά χρόνια παρουσία με δανειοδοτικά προγράμματα. Μεταξύ 1990 και 1991, μέχρι το ξέσπασμα του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, ο Τόμσεν διετέλεσε επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ταμείου στο Βελιγράδι. Από τη θέση αυτή απαίτησε τις γνωστές μεταρρυθμίσεις του Ταμείου και λιτότητα. Η οικονομία βυθίστηκε το 1990 σε ύφεση 10,6% και απεργίες, ενώ πολύ σύντομα έκαναν με την υποδαύλιση Γερμανίας και υπόλοιπης Δύσης την εμφάνισή τους και οι εθνικιστικές διαφορές. Ηταν η απαρχή του αιματηρού εμφυλίου.

Ο Τόμσεν συνέχισε το έργο του στη Σλοβενία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και άλλες χώρες - σχεδόν πάντα άφηνε πίσω του φτώχεια, εξαθλίωση και οικονομική εξάρτηση. Από τις χώρες αυτές μόνο η Ρωσία κατάφερε να ξεφύγει, υιοθετώντας εντελώς διαφορετικές πολιτικές από αυτές που ο αξιωματούχος του ΔΝΤ προωθούσε. Για όλες αυτές τις αποτυχίες, για όλα του τα λάθη, για όλο τον πόνο που προκάλεσε, ο Δανός απέδιδε σχεδόν πάντα την ευθύνη στην ολιγωρία των κυβερνήσεων.

«Είναι η κλασική αντίδραση ενός καριερίστα του ΔΝΤ», υπογράμμιζε πολύ εύστοχα πριν από μερικά χρόνια ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο Τόμσεν γεννήθηκε το 1955 σε μια μικρή πόλη -μόλις 16.000 κατοίκων- της Δανίας και ο πατέρας του ήταν μπακάλης ενώ η μητέρα του νοικοκυρά.

ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ

Γιατί τον επιλέξαμε

Ο Πολ Τόμσεν συνταξιοδοτείται τυπικά τον προσεχή Ιούλιο. Την περασμένη Τρίτη, η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του, πλέκοντάς του το εγκώμιο με τα εξής λόγια: «Ο Πολ έχει εργαστεί στενά με 44 ευρωπαϊκές χώρες [...]

Είναι γνωστός ως σκληρός διαπραγματευτής με σταθερές αρχές και πάντα είχε τη μακροπρόθεσμη ευημερία των ανθρώπων των χωρών-μελών που υπηρετούμε σθεναρά στο επίκεντρο των προσπαθειών του». Λόγια στα όρια του ανέκδοτου.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπετόν αρμέ» ΔΝΤ και ευρωζώνη
Δέκα μέρες πριν από το Eurogroup όπου η ελληνική πλευρά προσδοκά λύση, Λαγκάρντ και Στράουχ επανέλαβαν τις σκληρές θέσεις περί χρηματοδοτικής αποχής του ΔΝΤ, αλλά παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα και λήψης...
«Μπετόν αρμέ» ΔΝΤ και ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, ενώ «μια από τα ίδια» προβλέπoυν 500 οικονομολόγοι για το 2020 σε δημοσκόπηση του Reuters ● Τι υποστήριξαν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες στο...
Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν νομίζω ότι το ευρώ είναι ένα βιώσιμο νόμισμα»
Η Βρετανή οικονομολόγος Αν Πέτιφορ, ειδική στο θέμα του δημόσιου χρέους, αναλύει το πώς οι παρασιτικές δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα υπονομεύουν την παραγωγική οικονομία και υποσκάπτουν τα...
«Δεν νομίζω ότι το ευρώ είναι ένα βιώσιμο νόμισμα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποχαιρέτα την, την ποσοτική χαλάρωση
Η απάντηση του Μ. Ντράγκι -σε σχετική ερώτηση του Ν. Χουντή- ότι οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup είναι ανεπαρκείς για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, κάτι που αποτελεί...
Αποχαιρέτα την, την ποσοτική χαλάρωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΟΣΑ «αδειάζει» Σόιμπλε: κλειδί η ελάφρυνση του χρέους
Αντίθετα με όλα όσα ισχυρίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -και τα «τσιράκια» του στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Γιούρογκρουπ- η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είναι κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη...
ΟΟΣΑ «αδειάζει» Σόιμπλε: κλειδί η ελάφρυνση του χρέους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπαίνουμε στο πρόγραμμα και χωρίς... λεφτά»!
Τo Ταμείο είναι... ευέλικτο και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, διεμήνυσε από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, καθυστερώντας κι άλλο τη διαδικασία και επιμένοντας πως δεν το κάνει για το χατίρι του Σόιμπλε.
«Μπαίνουμε στο πρόγραμμα και χωρίς... λεφτά»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας