Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ελληνας αντιπρόεδρος με το ξενοφοβικό χαρτοφυλάκιο

Σκίτσο του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ελληνας αντιπρόεδρος με το ξενοφοβικό χαρτοφυλάκιο

  • A-
  • A+
Αν και τριάντα χρόνια... φούρναρης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στην οποία εργάζεται από το 1989- ο Θεσσαλονικιός Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε στη δίνη ενός κυκλώνα για τον οποίο ευθύνεται μάλλον η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μετονόμασε το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης σε «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» που μοιάζει εμπνευσμένο από τον Βίκτορ Ορμπαν.

Οταν την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στην αίθουσα Τύπου ότι ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», ακούστηκαν πολλά γέλια από τους δημοσιογράφους... Εύλογα διερωτήθηκαν «Τι θα πει “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”;», «Τι φρούτο είναι πάλι αυτό;».

Στη συνέχεια, η Φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το θέμα της μετανάστευσης, της εξειδικευμένης εργασίας και την ασφάλεια.

Τα ερωτήματα, όμως, συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες γύρω από τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» και τη σύνδεσή του με τη μετανάστευση και την ασφάλεια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια έντονη πολεμική με πρωταγωνιστές τις μεγάλες πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι), εκτός φυσικά του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες): Οι εν λόγω πολιτικές Ομάδες επέκριναν σφοδρά τη Φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να αλλάξει τον τίτλο που επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο, ο οποίος είναι «μουσική της Ακροδεξιάς» και θυμίζει ρατσιστικές δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν καθώς και την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ με λάβαρο την υπεράσπιση του χριστιανισμού στην Ευρώπη.

Ακόμη και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε την «ιδέα» της διαδόχου του στην προεδρία της Κομισιόν για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Ελληνα αντιπροέδρου. Η ακροαματική διαδικασία, λοιπόν, του Μ. Σχοινά από το Ευρωκοινοβούλιο τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου προμηνύεται θυελλώδης...

Ο Μ. Σχοινάς, λοιπόν, που ανήκει στο ΕΛΚ, άθελά του μπλέχτηκε σε μια διαμάχη πριν ακόμη αρχίσει η θητεία του. Το μόνο που πρόλαβε είναι να δηλώσει ότι είναι ενθουσιασμένος να αναλάβει τα καθήκοντά του και πως η θέση του αντιπροέδρου αποτελεί «εθνική επιτυχία» για την Ελλάδα. Μεγάλα λόγια για εσωτερική κατανάλωση...

Στη συνέχεια, μπήκε στο λούκι που τον έβαλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κατ’ επέκταση το Βερολίνο με το πονηρό όνομα «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» σε σχέση με τη μετανάστευση.

Από το περιβάλλον του 57χρονου Θεσσαλονικιού αντιπροέδρου διαβεβαιώνουν ότι η τρικυμία που ξέσπασε απρόσμενα θα περάσει. Αλλωστε τα βέλη δεν εκτοξεύτηκαν εναντίον του, αλλά κατά της Γερμανίδας προέδρου. Πράγματι, οι επικρίσεις από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τις Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του δεν τον ακουμπούν προσωπικά. Βέβαια, καλύτερα να μην είχε δημιουργηθεί όλη αυτή η ιστορία και να άρχιζε πιο ήρεμα τη θητεία του. Ποιος είναι, όμως, ο πρώτος Ελληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φανατικός οπαδός του Αρη Θεσσαλονίκης;

Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές του στο κολέγιο της Ευρώπης στην Bruges και στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα Mercedes Alvargonzález, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΕΛΚ, Γερμανού, Μάνφρεντ Βέμπερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους.

Η σταδιοδρομία του ως υπαλλήλου της Κομισιόν άρχισε το 1989 στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών. Την περίοδο 1999-2004 διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής στο Γραφείο της Ισπανίδας επιτρόπου (Μεταφορές) Λογιόλα ντε Παλάθιο, κατά τη θητεία της οποίας άρχισε η αναδιάρθρωση των αεροπορικών εταιρειών. Η άνοδός του στην ιεραρχία ήταν ραγδαία.

Την περίοδο 2004-2007 ήταν επικεφαλής του γραφείου του Κυπρίου επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού. Στη συνέχεια (2007) έγινε ευρωβουλευτής παίρνοντας τη θέση του Αντώνη Σαμαρά που αποφάσισε να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής δεν τον τοποθέτησε εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο και το 2010 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον Πορτογάλο τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Το 2013 έγινε γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων και το 2013-2014 ανέλαβε από την Επιτροπή τον συντονισμό στην Αθήνα όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Το 2014 έγινε επικεφαλής εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν, θέση που διατήρησε μέχρι σήμερα.

Ο Μ. Σχοινάς διακρίνεται για την εργατικότητά του και την ικανότητά του να διευρύνει τον ιστό των διασυνδέσεων, να ελίσσεται και να προσαρμόζεται. Πολύγλωσσος (μιλά με άνεση αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά) και αρκετά φιλικός με τους συνεργάτες του και γενικά με τους δημοσιογράφους. Ως εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν προσεκτικός στις απαντήσεις του και απέφευγε τις κακοτοπιές.

Πολιτικός λόγος

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, έδωσε άλλη πνοή στην ενημέρωση, με τη χρήση πολιτικής γλώσσας και όχι ξύλινης, κάτι που δεν συμμερίζονται ορισμένοι γκρινιάρηδες ανταποκριτές των Βρυξελλών. Η αλήθεια είναι ότι το έργο του δεν ήταν εύκολο. Πιστός στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στάθηκε πάντα στο πλευρό του, ακόμη και στα παραπατήματα του Λουξεμβούργιου και υπερασπίστηκε με σθένος την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γενικά της Ε.Ε. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, αυτή είναι η δουλειά του εκπροσώπου.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούν και τη δήλωσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική», μεταφέροντας τη θέση της Κομισιόν και όχι την προσωπική του άποψη.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης προσπάθησε να διατηρήσει τις ισορροπίες, όπως και στο μεταναστευτικό, ενώ υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια τον διορισμό από τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ με το έτσι θέλω και τις περίεργες διαδικασίες του Γερμανού Μάρτιν Σελμάγερ στη θέση του γενικού γραμματέα της Επιτροπής. Μέρος της δουλειάς του ήταν και αυτό...

Φυσικά, δεν έλειψαν οι φορές που ο Μ. Σχοινάς εμφανίστηκε απότομος και οξύθυμος στις σχέσεις του με τους δημοσιογράφους. Ιδίως όταν κάποιος χαρακτήριζε «γραφειοκράτες» τους εργαζομένους στην Επιτροπή ή, ακόμη χειρότερα, όταν επέκρινε τους «γραφειοκράτες υπαλλήλους». Γινόταν Τούρκος...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Η μαθήτρια της Μέρκελ στους λαβύρινθους της κοινοτικής ίντριγκας
Εκλεισαν δύο μήνες από την ημέρα που η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέλαβε επίσημα το πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η μαθήτρια της Μέρκελ στους λαβύρινθους της κοινοτικής ίντριγκας
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρά για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
Δριμεία κριτική δέχεται η «ιδέα» της Γερμανίδας νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ονομάσει το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής»...
Πυρά για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βολές τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Μ. Σχοινά για μεταναστευτικό και Έβρο
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί τον επίτροπο της Ε.Ε. να διατάξει έρευνα για τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Γκουλζάρ στον Έβρο και καυτηριάζει τον πολιτικό του λόγο.
Βολές τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Μ. Σχοινά για μεταναστευτικό και Έβρο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανία: Δεν έχουμε στοιχεία για τον φράχτη - Αρμόδια η Κομισιόν
Στην Κομισιόν παρέπεμψε η γερμανική κυβέρνηση το θέμα του πλωτού φράχτη που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα κατά των προσφύγων και μεταναστών.
Γερμανία: Δεν έχουμε στοιχεία για τον φράχτη - Αρμόδια η Κομισιόν
ΒΟΥΛΗ
«Η Ε.Ε. απέτυχε, το Δουβλίνο πέθανε...»
Τους τρεις άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο -που προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου- ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο...
«Η Ε.Ε. απέτυχε, το Δουβλίνο πέθανε...»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενόχληση ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Σχοινά στο συνέδριο της Ν.Δ..
Για θεσμικό ατόπημα από πλευράς Μαργαρίτη Σχοινά κάνουν λόγο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ομιλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου στο 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ενόχληση ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Σχοινά στο συνέδριο της Ν.Δ..

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας