Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικά Παρασκήνια 24.12.2014

Ιστορική η απεργία στην ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)

Πολιτικά Παρασκήνια 24.12.2014

  • A-
  • A+

Απεργία

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία διαρκείας που κήρυξαν χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ). Πρόκειται για ιστορική απεργία, καθώς δεν είναι συνηθισμένες οι κινητοποιήσεις στις ΜΚΟ, παρ’ όλο που η επισφαλής εργασία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι κανόνας στον χώρο. Εργαζόμενοι ανακάλεσαν την άδειά τους για να απεργήσουν και ενημέρωναν τους πολίτες για τους λόγους της απεργίας. Διεκδικούν ανάκληση των αιφνιδιαστικών απολύσεων που αναγγέλθηκαν με ισχύ την Πρωτοχρονιά, καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών και αναγνώριση του θεσμικού ρόλου των σωματείων. «Η «ευαισθησία» της διοίκησης [...] φαίνεται από το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ώς τώρα», αναφέρουν τα σωματεία.

Δ.Αγγ.

 

Παρούσες!

Την αντίδρασή τους στον –κατηγορούμενο ως– ανδροκρατούμενο Κανονισμό της Βουλής προσπάθησαν να εκφράσουν ορισμένες γυναίκες βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Θ. Φωτίου, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Μ. Κανελλοπούλου, Ειρ. Αγαθοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Στ. Ξουλίδου (ΑΝ.ΕΛΛ.). Φώναξαν «παρούσα» αντί για «παρών», με τον ψηφολέκτη Δ. Τζαμτζή (Ν.Δ.) να τις διορθώνει. Την άποψη αυτή δεν συμμερίστηκαν ωστόσο άλλες συνάδελφοί τους, όπως η Αλ. Παπαρήγα και η Λ. Κανέλλη από το ΚΚΕ και οι Δ. Χαραλαμπίδου, Αγ. Καλογερή, Ολ. Γεροβασίλη, Λ. Αμμανατίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έμειναν στο «παρών».

Χ.ΙΩ.

 

Αλληλεγγύη

«Οχι στην καμπάνια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, όχι στην προεκλογική ανάμειξη υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες», δηλώνουν με κείμενό τους δεκάδες Γερμανοί συνδικαλιστές, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, καταγγέλλοντας το σκηνικό τρόμου που ξαναστήνουν ΜΜΕ, κυβερνητικοί και οικονομικοί παράγοντες Γερμανίας και Ε.Ε. «Στο όραμα της καγκελαρίου Μέρκελ, της Ευρώπης των αγορών, εμείς αντιπροτάσσουμε το όραμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της Ευρώπης των λαών», καταλήγουν οι Γερμανοί αλληλέγγυοι, καλώντας τους Ελληνες να αγνοήσουν τις απειλές και τους συμπατριώτες τους να τις καταδικάσουν.

Α.ΤΖ.

 

Τον Αίσωπο;

Μετά τις αρλούμπες για συναίνεση, άρχισε πάλι ο εκφοβισμός για τις «καταστροφικές εκλογές» που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Πάλι ο πατριώτης Αδωνις απειλεί με τις καταθέσεις, πάλι οι πατριώτες τραπεζίτες βλέπουν ότι θα καταρρεύσουν οι ήδη χρεοκοπημένες τράπεζες (με τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινα» δάνεια που μετατρέπονται μαγικά σε δημόσιο χρέος). Και πάλι άρχισαν, από χθες, οι πατριώτες πλούσιοι και η πατριωτική αργόσχολη τάξη να διώχνουν έξω τα πατριωτικά τους εκατομμυριάκια που είχαν αφήσει εδώ για να έχουν... ψιλά. Τον Αίσωπο δεν τον γνωρίζουν όλοι αυτοί οι Ελληναράδες;

Δ.Τ.

 

Δημόσιο

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr το νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αλλαγής κυβέρνησης, η απερχόμενη θα έχει παραδώσει τα ηνία, αφήνοντας όμως έργο στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Μαζί με προϊσταμένους της επιλογής υπουργών της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ...

Στ.Ζ.

 

Απογοήτευση

Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν χθες οι έμποροι του Πειραιά, καθώς, όπως δήλωσαν στον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη και στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ) Νίκο Μανεσιώτη, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα είναι πολύ μειωμένη. Εκαναν λόγο για «τον χειρότερο Δεκέμβρη των τελευταίων 5-6 χρόνων», ωστόσο επισήμαναν ότι κάνουν συντονισμένες προσπάθειες, για να αντιστραφεί η κατάσταση και να τονωθεί η αγορά. Ο Γ. Γαβρίλης υπογράμμισε ότι βούληση της περιφερειακής αρχής είναι να υπάρχει στενή συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο, ώστε να βοηθηθεί η μικρομεσαία επιχείρηση.

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

Ανατροπή...

Εξανέστη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο χθεσινό Δ.Σ. με την αντίδραση της περιφερειάρχη Αττικής στην τροπολογία για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ, την οποία η Ρ. Δούρου συνέκρινε με «κοινοβουλευτική εκτροπή», με στόχο «να υποβαθμίσει και να χειραγωγήσει την υλοποίηση των ΠΕΠ από τις Περιφέρειες». Ο Γ. Πατούλης φώναξε ότι «δεν ζητάμε κανενός τα λεφτά, ζητάμε τα δικά μας» και χαρακτήρισε «προσβλητική» και «ατυχή» την άποψη ότι με την τροπολογία επιχειρείται το «καπέλωμα» των περιφερειών μέσω της ΚΕΔΕ. Με χαμηλότερους τόνους αντιμετώπισε τις οριζόντιες περικοπές των ΚΑΠ για τη χρηματοδότηση του νέου κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης των δήμων. Και κάπου εκεί οριοθέτησε την... «ανατροπή» του.

Στ.Ζ.

 

Βράβευση...

Την Παρασκευή η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Νεκτάριο Ταβερναράκη, για τη δημοσίευση πρωτότυπης εργασίας στον κλάδο Ιατροβιολογικών Επιστημών. Ο τιμώμενος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του ΙΤΕ είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος επειδή έδωσαν αυξήσεις στους εργαζόμενους του Ιδρύματος πάνω από την ευτέλεια του Μνημονίου. Τα έσοδα του ΙΤΕ προέρχονται κατά κύριο λόγο από ιδιώτες. Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε -κατά τη λογική του διώκτη- υποψήφιο κακούργο!

ΠΑΝ.ΓΕΩΡΓ.

 

Ασυλίες

Στη Βουλή έστειλε ο Αρειος Πάγος δικογραφία που αφορά τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο για να αποφανθεί για την άρση της ασυλίας του. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2010 ο βουλευτής μαζί με άλλα άτομα απέκλεισαν την είσοδο των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Πατρών, τοποθετώντας και το αυτοκίνητό του, το οποίο του έχει παραχωρηθεί από τη Βουλή. Στην Ευρωβουλή το ανώτατο δικαστήριο διαβίβασε δύο δικογραφίες που αφορούν ευρωβουλευτές ώστε να εξεταστεί αν συντρέχουν λόγοι άρσης της ασυλίας τους. Η μία για τον Σωτήρη Ζαργιανόπουλου (ΚΚΕ), ο οποίος τον Μάρτιο του 2010 εισήλθε παράνομα στην ΕΡΤ3 και διέκοψε τη διεξαγωγή του δελτίου ειδήσεων, για να διαβάσει απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ. Η δεύτερη για τον Θόδωρο Ζαγοράκη (Ν.Δ.) και τις ευθύνες που είχε ως πρόεδρος του ΠΑΟΚ για τον τραυματισμό φροντιστή του γηπέδου.

Μαρ.Δ.

 

Τα γερμανικά ΜΜΕ

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κρατικό δίκτυο ZDF μετέδωσε: «Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια να εκλεγεί Πρόεδρος στην Ελλάδα. Εάν ο Δήμας αποτύχει να εκλεγεί και στον επόμενο γύρο, θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Η εκδοχή αυτή φοβίζει τις διεθνείς αγορές, καθώς στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αντίθετος σε μεταρρυθμίσεις». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει σύντομα πρωθυπουργός. Κατηγορεί τους αντιπάλους του, την ίδια ώρα που υπόσχεται παρόμοια πολιτική παροχών με αυτήν των προκατόχων του». Το Spiegel σημειώνει: «Η κυβέρνηση της Αθήνας και η Ε.Ε. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Φοβούνται έναν θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει την πολιτική λιτότητας που ζητούν οι διεθνείς δανειστές». Τέλος, η Zeit υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποσπάσει εκ νέου πλειοψηφία για τον υποψήφιό της. Οι εκλογές όλο και γίνονται το πιο πιθανό σενάριο. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σαμαρά για απόπειρες χρηματισμού».

Π.Βαλ.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Διεύρυνση;
Ενα εμπάργκο πολλών ετών έσπασε τη Μεγάλη Πέμπτη το ΚΚΕ μετά από πολλά χρόνια άτυπης απαγόρευσης προς τα στελέχη του να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης που έχουν ιδιοκτήτη τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διεύρυνση;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αλλού τα κακαρίσματα...
Πρώτη φορά στα χρονικά φέρονται να εμπλέκονται σε μεγάλο σκάνδαλο με ενδείξεις για απιστία και δωροδοκία (το ξέπλυμα είναι υπό διερεύνηση) πρώην κυβερνητικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και να...
Αλλού τα κακαρίσματα...
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ποιος ωφελείται;
Στο χθεσινό φύλλο, με αφορμή την απερίγραπτη απεργία των δημοσιογράφων (της ΕΣΗΕΑ) εναντίον του δίκαιου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ, θέσαμε ορισμένα ερωτήματα. Η ίδια η ζωή λοιπόν μας έδωσε τις απαντήσεις...
Ποιος ωφελείται;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά παρασκήνια 24.7.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά παρασκήνια 24.7.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 22.07.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά Παρασκήνια 22.07.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 10.07.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά Παρασκήνια 10.07.2015

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας