Ολος ο εκλογικός χάρτης αυτή τη φορά βάφτηκε μπλε. Μια απέραντη «γαλάζια πατρίδα», μόνο που δεν το λέει κανένας εθνικιστής Τούρκος ναύαρχος, αλλά η κάλπη. Ο μόνος νομός που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ροδόπη. Στα αξιοσημείωτα, ότι ακόμη και η Κρήτη, το παραδοσιακό κάστρο της δημοκρατικής παράταξης, πέρασε στη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτο κόμμα σε δύο νομούς (Ρέθυμνο, Λασίθι) χάνοντας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο Ηράκλειο θα υπάρξει σκληρή κόντρα στις επόμενες εκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 22,9 και το ΠΑΣΟΚ 21,8.
● Δεν μπορώ να μη σημειώσω τον εντυπωσιακό αριθμό ψήφων που πήρε ο υπουργός Εξωτερικών και με φιλοδοξίες για τη μετά Μητσοτάκη εποχή στη Ν.Δ. (που μάλλον θα... αργήσει), Νίκος Δένδιας: πάνω από 93.000 σταυρούς στον Νότιο Τομέα (ενσωμάτωση περί το 94%). Αντίστοιχα στον Βόρειο Τομέα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πήρε πάνω από 71.000 σταυρούς, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη να ακολουθεί με 64.000. Πρωτιά του πασοκογενούς high tech υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη με 55.000 σταυρούς στην Α’ Αθήνας, με τους Βασίλη Κικίλια (44.000) και Ολγα Κεφαλογιάννη (38.000) να ακολουθούν. Αντίστοιχα και στον δυτικό τομέα, πέραν του υποψήφιου εκεί Κυριάκου Μητσοτάκη, την πρωτιά πήρε ο (πρώην ΠΑΣΟΚ και) πρώην υπουργός της Ν.Δ., Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εντυπωσιακή η πρωτιά της Σοφίας Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική με 52.000 σταυρούς, ξεπερνώντας τον Μάκη Βορίδη (42.000) και τον Στέλιο Πέτσα (34.000).
● Στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετά μεγάλα ονόματα έμειναν εκτός, ειδικά με τη μεγάλη πτώση του συνολικού ποσοστού του κόμματος. Στην Α’ Αθήνας εξελέγησαν κατά σειρά οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης, αφήνοντας εκτός τον Νίκο Φίλη και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Στον Βόρειο Τομέα σχεδόν ισοψήφησαν στην πρωτιά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού, με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να φαίνεται ότι παίρνει την τρίτη έδρα, με προβάδισμα 37 ψήφων από τον Κώστα Ζαχαριάδη σε 94% ενσωμάτωση. Εκτός έμειναν Πάνος Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία, Ελένη Αυλωνίτου. Στον Νότιο Τομέα πρώτος ο Νίκος Παππάς και ακολουθούν Ραλλία Χρηστίδου, Θεανώ Φωτίου και Γιάννης Μουζάλας. Εκτός ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Βασιλική Κατριβάνου. Στον Δυτικό Τομέα την πρωτιά έχει η Εφη Αχτσιόγλου, με τη Ρένα Δούρου και τον Γιάννη Δραγασάκη να ακολουθούν. Μένουν εκτός Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Γιώργος Καραμέρος και Χρήστος Σπίρτζης εκλέγονται στην Ανατολική Αττική, ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος βγήκε έκτος.
● Μεγάλη ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, όπου παρατηρείται αλλαγή γενιάς και όχι μόνο. Η Μιλένα Αποστολάκη εκτόπισε τον Ανδρέα Λοβέρδο στον Βόρειο Τομέα παίρνοντας την έδρα. Μαζί με τον πρώην υπουργό ηττήθηκε και η δεξιόστροφη τάση εντός κόμματος που δεν απέκλειε μια νέα συνεργασία με τη Ν.Δ. Αλλωστε όποιος ήθελε Ν.Δ., την ψήφισε απευθείας. Ο ίδιος ο Λοβέρδος, εμφανώς πικραμένος, σε tweet του είπε γενικά συγχαρητήρια σε όσους εξελέγησαν, χωρίς να αναφέρει καν το όνομα της πρώην υφυπουργού.
● Ο Παύλος Γερουλάνος εκλέχτηκε στη θέση του αειθαλούς Κώστα Σκανδαλίδη στην Α’ Αθήνας, ο Παύλος Χρηστίδης πέρασε την Τόνια Αντωνίου στον Νότιο Τομέα. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην Ανατολική Αττική, ο Στέφανος Παραστατίδης στο Κιλκίς, ο Θανάσης Γλαβίνας στη Β’ Θεσσαλονίκης, οι Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής (Επικρατείας) και πολλοί άλλοι (41 συνολικά) που συγκροτούν τη νέα Κ.Ο. από τη γενιά των 40άρηδων. Σταθερή αξία στην Αρκαδία ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σημειώνω την επαναφορά του Πάρη Κουκουλόπουλου στην Κοζάνη. Προβληματισμός πάντως υπάρχει για τα χαμηλά ποσοστά την Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε πολλές περιοχές τέταρτο κόμμα, πίσω και από το ΚΚΕ.
● Δεν μπορώ να μην επισημάνω τις αποτυχίες των «επώνυμων» ή lifestyle επιλογών. Ο πρώην ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης δεν εκλέχτηκε με τη Ν.Δ. στα Ιωάννινα (βγήκε έβδομος), όπου την έδρα πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Η Νόνη Δούνια στην Α’ Πειραιά επίσης δεν εκλέχτηκε (βγήκε τέταρτη) με τους Κ. Κατσαφάδο, Δ. Μιχαηλίδου και Ν. Βλαχάκο να παίρνουν από τη Ν.Δ. το εισιτήριο της Βουλής. Στον Νότιο Τομέα από τη Ν.Δ. δεν εκλέχτηκε ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης, αλλά και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ποσειδώνας Γιαννόπουλος. Στην ίδια περιοχή δεν εκλέχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ ο ράπερ Μιθριδάτης Χατζηχατζόγλου, ούτε και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου με τη σεναριογράφο Αννα Χατζησοφιά στον Βόρειο Τομέα. Δεν τα κατάφερε ούτε ο DJ Rico (Βαγγέλης Σερίφης) με το ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα, όπως και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου στην Ανατολική Αττική. Στον αντίποδα, τα κατάφεραν η Ράνια Θρασκιά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης και η Σεμίνα Διγενή με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας