• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 19.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 17.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.9°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  46%

Διχαστικό κλίμα;

 • A-
 • A+

Προβληματισμό προκαλεί η συμβολική κατάληψη το πρωί στο υπουργείο Πολιτισμού από σωματεία, κάποια από τα οποία πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος σπουδαστών χορού θέατρου κινηματογράφου, η Ένωση σκηνοθετών καλλιτεχνών και η Δημοκρατική Ενότητα Καλλιτεχνών ζητούν να μην υπάρχει διαβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων, όπως οι υφυπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού Αγ. Συρίγος και Γ. Γιατρομανωλάκης, κόντρα μάλιστα σε όλα τα υπόλοιπα σωματεία, που ζητούν σύσσωμα διαβάθμιση (στα αιτήματά τους ζητούν συγκεκριμένα τροποποίηση του Π.Δ. που σημαίνει κατάργηση της διαβάθμισης σε Δ.Ε. και αναβάθμιση σε Τ.Ε. για όλα τα πτυχία καλλιτεχνών σχολών). Αυτό -«καμία διαβάθμιση»- που βλέπουμε στο πανό που έχουν αναρτήσει τα παραπάνω σωματεία- καλλιεργεί μάλλον ένα διχαστικό κλίμα, παρόλο που είναι πολύ συγκεκριμένες οι διεκδικήσεις του κλάδου όχι μόνο ενάμιση μήνα τώρα αλλά εδώ και μια εικοσαετία. 

Στις 12 το μεσημέρι που θα ξεκινήσει η απεργιακή πορεία θα βρεθούν κάτω από ένα πανό με αίτημα αντίθετο από τα αιτήματά τους;

Είναι τουλάχιστον δυσάρεστο, για πολλά μέλη σωματείων διχαστικό, και με άγνωστα κίνητρα από συγκεκριμένες πολιτικές. Αυτό θέλει το ΚΚΕ;


Μετά τη δημοσίευση του παρόντος σχολίου επικοινώνησε μαζί μας ο κ. Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο οποίος αφού απείλησε με καταγγελία για το συγκεκριμένο σχόλιο, αρνήθηκε ότι το «καμία διαβάθμιση», το οποίο υποστηρίζεται στο πανό που ανήρτησαν στην κατάληψη στο ΥΠΠΟΑ, έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα των υπόλοιπων σωματείων (ΣΕΗ, ΠΟΘΑ κλπ).

Συγκεκριμένα μας είπε: «στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Συρίγο, μας υποσχέθηκε ότι τα ωδεία θα διαβαθμιστούν στην πέμπτη βαθμίδα ακαδημαϊκά (η τέταρτη είναι ακριβώς μετά το Λύκειο και η πέμπτη ανήκει στη βαθμίδα των ΙΕΚ). Είναι δυνατόν να το κάνει υπουργός μόνο για τα ωδεία και όχι άλλες τις καλλιτεχνικές σχολές; Προφανώς θα ισχύει για όλους.
Θωρούμε υποβάθμιση αυτό που έχει συμβεί τώρα και επιθυμούμε να διαβαθμιστούμε στο επίπεδο πέντε».

Προφανώς το ότι ο υπουργός θα κάνει αυτό, που «υποσχέθηκε» σχετικά με τα ωδεία για όλους τους κλάδους, είναι μια ερμηνεία του κ. Παρασκευόπουλου. Ο ίδιος ο γραμματέας του ΣΕΗ, Άρης Λάσκος, καθώς και άλλα μέλη αντίστοιχων σωματείων έχουν κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πράγμα που επιβεβαιώσαμε μιλώντας μαζί τους) και είναι απολύτως αντίθετοι στο «καμία διαβάθμιση», που υπογράφουν οι άνωθι σύλλογοι. Ακριβώς τα ίδια στοιχεία προκύπτουν από όσα ρεπορτάζ κάνουμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Σπουδαστές, καθηγητές δραματικών σχολών, μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων και τα περισσότερα αντίστοιχα σωματεία ζητούν επιτέλους διαβάθμιση σε Τ.Ε., όπως ίσχυε μέχρι το 2003. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Κατάληψη στη σκηνή Rex του Εθνικού στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας
Στους δρόμους οι καλλιτέχνες στο πλαίσιο της νέας απεργίας. Κατάληψη από σπουδαστές δραματικών σχολών και εργαζόμενους σε όλο το Εθνικό ● Συμβολική κατάληψη και στο ΥΠΠΟΑ με κόντρα όμως αίτημα.
Κατάληψη στη σκηνή Rex του Εθνικού στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας
ART - ΝΕΑ
Σήμερα η πιο κρίσιμη ημέρα στο θέμα του προεδρικού διατάγματος
Λήγει το τελεσίγραφο των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου προς την κυβέρνηση πως αν δεν υπάρξουν «σαφείς αποδείξεις» απόσυρσης των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το διάταγμα, θα παραιτηθούν όλοι.
Σήμερα η πιο κρίσιμη ημέρα στο θέμα του προεδρικού διατάγματος
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Σ' εσάς που μας ακούτε...»
Με αφορμή τις διαμαρτυρίες για το προεδρικό διάταγμα μιλήσαμε με σπουδαστές των Δραματικών Σχολών του Εθνικού, του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που αγωνίζονται «για το δίκαιο, για τον πολιτισμό, για την...
«Σ' εσάς που μας ακούτε...»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Γιατρομανωλάκης κατευθείαν για τον κάλαθο των αχρήστων
Τον πάνε για... φάγωμα τον υφυπουργό που δεν έκανε τίποτε, μόνο έβλεπε τον σύγχρονο πολιτισμό να περνάει. Και τον τρώνε και τον ρεζιλεύουν με την «πολιτικότητα».
Γιατρομανωλάκης κατευθείαν για τον κάλαθο των αχρήστων
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Νωρίς το θυμηθήκατε
Ανακοίνωσαν τις επιχορηγήσεις για τα θέατρα (που κανονικά βγαίνουν Απρίλη, Μάη). Ούτε πώς θ’ ανοίξουν οι θεατρικές σκηνές έχουν πει. Και οι ηθοποιοί αρχίζουν πρόβες σε λίγες μέρες, ώστε να ξεκινήσουν Οκτώβρη...
Νωρίς το θυμηθήκατε
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η κεραμοπλάστης...
...όπου στην πλαστουργία της -εγώ που την παρακολουθώ από το ’75 στη διπλανή πόρτα, στην οδό Χοϊδά- ανήκει πρωτίστως ο εαυτός της. Πώς να μην...
Η κεραμοπλάστης...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας