• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 9.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.1°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 11.5°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.6°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 10.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 10.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  34%

Μια επιστολή και η απάντηση για τον τίτλο της «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Προς το Διευθυντή της ΕΦ.ΣΥΝ.

Νικόλα Βουλέλη

Αγαπητέ συνάδελφε, σε απάντηση του δημοσιεύματος «Η Εφημερίδα των Συντακτών ανήκει στους εργαζομένους της» όπου μας φωτογραφίζετε σε σχέση με το θέμα του τίτλου της εφημερίδας, παρακαλώ να δημοσιεύσετε το κείμενο που ακολουθεί στο φύλλο του Σαββάτου όπως άλλωστε ορίζει η δεοντολογία.

«Στο φύλλο του Σαββάτου 13 Ιουνίου, η ΕΦ.ΣΥΝ. δημοσίευσε άρθρο-ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού με τον τίτλο: “Η Εφημερίδα των Συντακτών ανήκει στους εργαζομένους της”. Θα προσθέταμε ότι ανήκει και στους αναγνώστες της που πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια.

- Για το “συνεταιριστικό εγχείρημα” είναι γεγονός ότι “πολλοί δεν πίστεψαν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”. Γι’ αυτό και αρχικά δεν συμμετείχαν. Σε μια από τις τέσσερις επιστολές του προς Ελένη (Κωσταρέλου), Σωτήρη (Μανιάτη) και Σταμάτη (Νικολόπουλο) για το εγχείρημα, ο σημερινός αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέφερε: “Σας παρακαλώ λοιπόν θεωρήστε ότι από σήμερα (9 Ιουλίου 2012) και οι δυο μας [σ.σ. δηλαδή, και η σύζυγός του] βρισκόμαστε εκτός εγχειρήματος (και φυσικά συνεταιρισμού). Η απόφασή μας είναι οριστική”. Αργότερα είδαν φως και μπήκαν.

- Οι “δύο συνάδελφοι” (Κωσταρέλου και Νικολόπουλος) ΔΕΝ “επέλεξαν να αποχωρήσουν”. Οδηγήθηκαν μεθοδευμένα στην έξοδο το καλοκαίρι του 2013 κι έμειναν για ένα περίπου χρόνο άνεργοι, αγαπητό Δ.Σ. του Συνεταιρισμού. Μας ανακοινώσατε μάλιστα τη διαγραφή τους από τον Συνεταιρισμό στις 7 Απριλίου 2015, απόφαση που είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Το δε καλοκαίρι του 2013 παραιτηθήκαμε από την “Εφημερίδα των Συντακτών” διαφωνώντας με την “επενδυτική πρόταση”, που έφερε στέλεχος του Σαββατιάτικου φύλλου και την οποία καλοδέχθηκαν ορισμένοι αν και επρόκειτο κατ’ ουσίαν για πώληση της εφημερίδας. Η πρόταση αυτή είχε “φανερούς” και “κρυφούς” επενδυτές. Aκολούθησαν φήμες-προπέτασμα καπνού για τη συμμετοχή κυπριακής off shore. Το περίεργο, ας το πούμε έτσι, είναι ότι όσοι σήμερα εμφανίζονται να κόπτονται για την ανεξαρτησία της Εφημερίδας από επιχειρηματικά κέντρα, τότε δεν ζήτησαν καν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να συζητηθεί το θέμα. Πήγαν πάσο.

- Σχετικά με τον τίτλο: Ο τίτλος κατατέθηκε από τους Ε.Κ., Σ.Μ. και Στ.Ν. στις 30 Απριλίου του 2012 και ήταν δική τους πρωτοβουλία. Ηταν πολύ νωρίς τότε και σχεδόν όλοι κρατούσαν αποστάσεις και διατύπωναν επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ο Συνεταιρισμός έγινε τον Ιούλιο, αμέσως μετά βρέθηκε και νοικιάστηκε η Κολοκοτρώνη από τους ίδιους ανθρώπους με τη βοήθεια ορισμένων συνεταιριστών (όχι των μελών του σημερινού Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, η πλειοψηφία του οποίου ήρθε όταν ήταν έτοιμη η Εφημερίδα), αγοράστηκε ο εξοπλισμός και ετοιμάστηκε η εφημερίδα που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012.

Σημαντικό: Ο τίτλος παραχωρήθηκε από τους τρεις συνεταιριστές αμετάκλητα στην εταιρία για την έκδοση καθημερινής εφημερίδας, γεγονός το οποίο γνώριζαν εξαρχής όλοι οι συνεταιριστές. Ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα από την πλευρά μας, ούτε όταν έγινε πώληση του 7% της εταιρείας, καθώς ήμασταν ανέκαθεν υπέρ ενός πολυμετοχικού σχήματος, αρκεί η πλειοψηφία του 51% να παραμένει στους εργαζόμενους -λογική με την οποία δημιουργήθηκε “Η Εφημερίδα των Συντακτών”- και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι μέτοχοι θα ήταν γνωστοί στο αναγνωστικό μας κοινό.

Πιστεύουμε να γίνεται αντιληπτό ότι υπαινιγμοί περί οικονομικών σκοπιμοτήτων πίσω από τη διαμάχη του τίτλου δεν μας αφορούν. Τα “παζάρια” είναι προνόμιο άλλων.

Τέλος, για την “ταμπακιέρα”: Υπάρχει λύση για το ζήτημα του τίτλου, έχει συζητηθεί και έχει τορπιλιστεί. Οχι από εμάς. Ας μιλήσουν ο Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο κι ας ενημερώσουν τη γενική συνέλευση που τόσο σέβονται.

Σταμάτης Νικολόπουλος, Ελένη Κωσταρέλου

ΥΓ. Είμαι χρόνια εκλεγμένος σε ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ και σεβάστηκα πάντα τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα. Σήμερα είμαι εκλεγμένος στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τη δεύτερη παράταξη στον χώρο, χωρίς την ψήφο και βεβαίως ούτε “εις το όνομα” όσων σήμερα με βάζουν απέναντί τους. Να θυμίσω ότι όταν κυκλοφόρησε η “Εφ.Συν.” και ήμουν διευθυντής σύνταξης, παραιτήθηκα τότε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αν και δεν ήταν ασυμβίβαστο. Στ.Ν.»

 

«Εφ.Συν.»

Η απάντηση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού

«Από την επιστολή των δύο πρώην συνεταιριστών δεν γίνεται σαφές ποιος είναι ακριβώς ο ισχυρισμός τους για τους λόγους που εξακολουθούν να κρατούν στα χέρια τους ένα ποσοστό του τίτλου της «Εφημερίδας των Συντακτών».

■ Αναφέρονται σε διάφορα σκοτεινά σενάρια με ύποπτους «επενδυτές», τα οποία οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Αλλωστε εκείνη την περίοδο υπήρχε άλλο Δ.Σ. στον Συνεταιρισμό, ενώ μετείχαν αυτοπροσώπως και στις επαφές, τις οποίες σήμερα καταγγέλλουν.

■ Ουδέποτε και ουδείς τούς υποχρέωσε να αποχωρήσουν από την εφημερίδα. Και πάντως όχι το παρόν Δ.Σ. Οι ίδιοι επέλεξαν να το κάνουν για δικούς τους λόγους. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού, το Δ.Σ. επιβεβαίωσε την αποχώρησή τους μετά και το σχετικό δικό τους αίτημα.

■ Δεν είναι ακριβές ότι έχουν παραχωρήσει στην Α.Ε. «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση» που εκδίδει την εφημερίδα «αμετάκλητα» τα μερίδια του τίτλου που τους ανήκουν. Εχουν απλώς παραχωρήσει τη χρήση, με ένα έγγραφο το οποίο είναι ανά πάσα στιγμή ανακλητό. Πάντως, έστω και μ’ αυτόν τον έμμεσο τρόπο, παραδέχονται το δίκαιο του αιτήματός μας, ότι δηλαδή ο τίτλος πρέπει να ανήκει στη συλλογικότητα που εκδίδει την εφημερίδα, εφόσον και η κατάθεσή του έγινε εκ μέρους της. Οι δύο πρώην πλέον συνεταιριστές δεν έχουν παρά να υλοποιήσουν τα όσα αναφέρουν παραπάνω προβαίνοντας πράγματι σε αμετάκλητη παραχώρηση του ποσοστού τους επί του σήματος στον Συνεταιρισμό και στην Α.Ε.

■ Τέλος, σε σχέση με την «ταμπακιέρα», αυτή είναι οι οικονομικές αξιώσεις που προέβαλαν μετά την αποχώρησή τους, εκτιμώντας ότι η συνεταιριστική μας εφημερίδα, που χάρη στις θυσίες όλων μας συνεχίζει στους δύσκολους αυτούς καιρούς να επιβιώνει και μάλιστα με διαρκή αύξηση της κυκλοφορίας της, αξίζει πλέον πολλά. Μπορεί να μην το παραδέχονται, αλλά υπάρχουν έγγραφα στοιχεία, στα οποία επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η αρνητική στάση τους σχετίζεται με οικονομικές αξιώσεις, το ύψος των οποίων εξακολουθούν να μην αποκαλύπτουν.»

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Κλέβοντας (σ)τη δημοσιογραφία
Βγάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο φύλλο της, αποκλειστικά, την επιστολή της μητέρας του Ζακ προς τον πρωθυπουργό. Έρχονται λοιπόν οι... μάγκες του διαδικτύου από το πρωί και βγάζουν όλη την επιστολή στη...
Κλέβοντας (σ)τη δημοσιογραφία
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Νεοφιλελεύθερη κουτοπονηριά...
Τρεις σελίδες αφιερώνει σήμερα, εφημερίδα που κυκλοφόρησε... πρόσφατα, στη συνέντευξη της Μπέττυς Μπαζιάνα, πέραν της αρθρογραφίας της, αλλά δεν αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα «Εφημερίδα των Συντακτών».
Νεοφιλελεύθερη κουτοπονηριά...
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η Έλενα Ακρίτα και τα «σπασμένα (...)» της Μάνιας
Ένα οργισμένο σχόλιο έκανε η Έλενα Ακρίτα για τη συνέντευξη που έδωσε η Μάνια Τεγοπούλου. Η τέως ιδιοκτήτρια της «Ελευθεροτυπίας» είπε ότι απέλυσε τους εργαζόμενους στην εφημερίδα γιατί της «έσπαγαν τ'...
Η Έλενα Ακρίτα και τα «σπασμένα (...)» της Μάνιας
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Απεργία
Η συμπαράσταση στους απεργούς συναδέλφους μας στα Πρακτορεία Διανομής του Τύπου, που αποδεκατίζονται συστηματικά, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη για εμάς στην «Εφ.Συν». Οταν όμως η συμπαράσταση περιορίζεται...
Απεργία
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ποιος (δεν) κλαίει για τον ΔΟΛ;
Δεν μοιάζει να επιδεικνύει και μεγάλη δραστηριότητα ο αρχηγός της Ν.Δ. για τη διάσωση του ΔΟΛ και των απλήρωτων εργαζομένων του, ούτε και για το MEGA. Μάλλον δείχνει να τον βολεύει ο φανατισμένος λόγος και η...
Ποιος (δεν) κλαίει για τον ΔΟΛ;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Προς κυβέρνηση, Ενταύθα
Αποτελούν κοινό μυστικό τα «καπέλα» που μπαίνουν στις κυκλοφορίες αρκετών εφημερίδων, δηλαδή η τεχνητή διόγκωση του ύψους της κυκλοφορίας τους. Απορούμε: Πότε επιτέλους θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην...
Προς κυβέρνηση, Ενταύθα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας