Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικά Παρασκήνια 22.07.2015

Πολιτικά Παρασκήνια 22.07.2015

  • A-
  • A+

Ακαταμάχητη πρωτιά

Αν τους βλέπεις συχνά στα «παράθυρα» δεν σημαίνει πως κάνουν και δουλειά, αλλά αν έχεις να ακούσεις το όνομά τους χρόνια και το ακούς μόνο όταν σου λένε «ψήφισε ναι», τότε ψάχνεις την κοινοβουλευτική δράση τους. Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., πρώην πρωθυπουργό και νυν βουλευτή Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα εκάστου βουλευτή, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, αρχίζει από την 5η Φεβρουαρίου 2015 και καταγράφεται σε τέσσερις στήλες: α) αριθμός ομιλιών στην Ολομέλεια του Σώματος, β) αριθμός ερωτήσεων, γ) αριθμός παρεμβάσεων στις συνεδριάσεις και δ) αριθμός αναφορών. Ο Κώστας Καραμανλής (με μετρήσεις έως 31 Μαΐου 2015) καταγράφει τον εντυπωσιακό αριθμό 0, 0, 0, 0. Κανείς δεν φαίνεται να απειλεί την πρωτιά του, εκτός από τον τέως πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, με 4, 0, 0, 0.

ΝΟ.ΡΑ.

 

«Προοδευτική ενότητα»

Μια νέα πολιτική κίνηση με ισχυρό κεντροαριστερό πρόσημο θα γεννηθεί την Κυριακή 26 Ιουλίου, με ιδρυτικά μέλη μεταξύ άλλων δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, και τον Γιώργο Ντόλιο, που παραμένει αλλά μάλλον δεν τον εκφράζει η σημερινή ηγεσία του. Η Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον, όπως είναι η αρχική ονομασία της κίνησης, απαρτίζεται από επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, πολλοί εκ των οποίων είχαν πολιτική σχέση ή είχαν συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό. Στην ιδρυτική διακήρυξη εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο και η πολιτική ζωή κυριαρχείται από δημαγωγούς. Προτείνουν κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων και διαρκή σύγκρουση με τη δημαγωγία και τον παλαιοκομματισμό.

Δ.Κ.

 

Γίναμε θέμα

Συνηθισμένη εικόνα στα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών». Ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι να κάνουν ρεπορτάζ για το συνεταιριστικό μας εγχείρημα που προκαλεί, αν όχι τον θαυμασμό πολύ κόσμου, σίγουρα το ενδιαφέρον του. Σειρά πήρε χθες η βρετανική Guardian. Το ρεπορτάζ για την «Εφ.Συν.» είχε ως τίτλο το «Δεν είχαμε επενδυτές. Το κάναμε μόνοι μας, πιστεύοντας στη δύναμη και τις ικανότητές μας». Αλήθεια είναι. Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, «αν και η χώρα προετοιμάζεται για μια νέα περίοδο δραστικής λιτότητας, φαίνεται ότι η αξιόπιστη ενημέρωση αποτελεί κάτι που αξίζει να το αγοράσεις». Την παράσταση έκλεψε ο πιο μικρός της παρέας μας, ο Γιώργος Δρούκας: «Χωρίς αμφιβολία, η "Εφ.Συν." είναι η μοναδική εφημερίδα για την οποία θα εργαζόμουν» λέει.

ΔΗΜ.ΚΑΝ.

 

Εκλογολογία

Μπορεί από το Μαξίμου να προσπαθούν να θολώσουν τα νερά περί πρόωρων εκλογών, όμως δεν έχουν φροντίσει να ενημερώσουν για τη «γραμμή» και να συντονιστούν με κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σχεδόν προεξοφλούν ότι σχετικά σύντομα θα στηθούν κάλπες. Μόνο χθες, πέντε υπουργοί ή κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν ανοιχτά για εκλογές το φθινόπωρο. «Βραχύβια η νέα κυβέρνηση», εκτίμησε ο Γιάννης Πανούσης, εκλογές με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνία των κομμάτων όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, μετά το φθινόπωρο, πρότεινε ο Θοδωρής Δρίτσας. Για εκλογές το φθινόπωρο μίλησε ο Δημήτρης Βίτσας. Με τη λαϊκή στήριξη συνέδεσε την προσφυγή στις κάλπες η Θεανώ Φωτίου, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος εκτίμησε ότι είναι τέτοια η σφοδρότητα των μέτρων που η Αριστερά «δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της το βάρος».

Δ.Κ.

 

Μία σου και μία μου

«Παραιτήθηκα» υποστηρίζει τώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης στις συνεντεύξεις που δίνει και στις οποίες φροντίζει να εξαπολύσει βέλη και εναντίον του πρωθυπουργού. Στην επιστολή του, όμως, την επομένη της... απομάκρυνσής του από τον υπουργικό θώκο, έγραφε ότι του το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για να τον... διευκολύνει. Συνήθως, αυτός που πραγματικά παραιτείται το πράττει μόνος του και δίχως... παροτρύνσεις. Διότι μετέπειτα είναι δύσκολο να πείσεις ότι δεν αποπέμφθηκες. Τελευταία πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις ο τέως υπουργός Οικονομικών. Γιατί άραγε; Τι επιδιώκει; Μήπως το γύρισε το «παίγνιο» στο «tit for tat»; Δηλαδή στο «μία σου και μία μου»;

ΣΩ.ΜΑ.

 

Από τα κάτω

Το στίγμα για τον τρόπο δράσης του για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και τη διεύρυνση της Κεντροαριστεράς έδωσε ο νέος γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης. Στον νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται, οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας έχουν ρόλο, ωστόσο, «η προσπάθεια συμπόρευσης πρέπει να γίνει αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος», είπε. Η οργάνωση του προοδευτικού μετώπου πρέπει να ξεκινήσει «από τα κάτω». Η συγκεκριμένη επισήμανση έχει μεγάλη αξία, καθώς παρόμοιες απόπειρες έγιναν και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο (βλέπε Ελιά), χωρίς να έχουν επιτυχία, κι αυτό διότι, όπως έκριναν οι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, έγιναν με όρους συγκόλλησης σε επίπεδο κορυφής. Ο νέος γραμματέας είχε χαρακτηρίσει το εγχείρημα της Ελιάς «κοροϊδία».

Δ.Κ.

 

Συνέδριο

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς απευθύνεται ο Π. Τατούλης στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες του συνεδρίου. Ο περιφερειάρχης της Πελοποννήσου κάνει λόγο για «κουτσαβακισμό» και «ψευτομαγκιές» του «υπηρεσιακού προέδρου», επειδή με όσα είπε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ «προσέβαλε τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.» και ζητάει να κινηθεί η διαδικασία για το συνέδριο, με εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση που, όπως λέει, πρέπει να είναι ένας έντιμος ηγέτης και να δώσει στην παράταξη ένα νέο όραμα. Η συνέχεια την Παρασκευή στην Πολιτική Επιτροπή.

ΜΠ. Α.

 

Μέσα στην Ευρώπη

Αλλη μια παρέμβαση με νόημα και αποδέκτη την πολιτική πτέρυγα που προκρίνει τη λύση της δραχμής πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο Κύπριους φοιτητές με αφορμή την αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974. Αναφερόμενος στον «εφιάλτη» της μνημονιακής εποχής και τους τρόπους να εξέλθει η χώρα από αυτόν, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι το ασφαλέστερο εφόδιο είναι το αρραγές μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων που εγγυώνται την αδιαπραγμάτευτη πορεία της Ελλάδας εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντός ευρωζώνης. Και συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές προς όσους θεωρούν υπαρκτές και εφικτές άλλες εναλλακτικές, ότι «κάθε άλλη επιλογή θα ήταν οικονομικώς, κοινωνικώς αλλά και εθνικώς καταστροφική». Προς το παρόν, η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να προκρίνει αυτή την πορεία, έστω κι αν αντιλαμβάνεται τις μεγάλες δυσκολίες.

Δ.Κ.

 

Εισοδισμός

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας της» υποστηρίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Βουλής, που επιμένει να κάνει λόγο για «πραξικόπημα». Τονίζει μάλιστα ότι το «κοινοβούλιο καλείται από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, από τις 13 Ιουλίου 2015, να νομοθετεί καθ' υπαγόρευσιν της εκτελεστικής εξουσίας και μάλιστα της συνόδου ηγετών της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης», καθώς και ότι αμφισβητούνται «το αυτεξούσιο της Βουλής, η ελευθερία συνείδησης και έκφρασης των βουλευτών, η δυνατότητά τους να συζητήσουν». Αν όμως πράγματι πιστεύει όσα λέει, δεν θα έπρεπε, σε ένδειξη έστω ελάχιστης διαμαρτυρίας, να έχει ήδη παραιτηθεί; Εκτός αν θεωρεί ότι έχει κάνει τον δικό της «εισοδισμό» και μάχεται εναντίον των «πραξικοπηματιών» εκ των έσω.

ΣΩ.ΜΑ

 

Απλήρωτοι

Σε κατάσταση απόγνωσης δηλώνουν ότι βρίσκονται οι 35 εργαζόμενοι του Κοινοβουλίου με καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες έληξαν. Οπως καταγγέλλουν με επιστολή τους προς όλα τα κόμματα, παρά το γεγονός ότι εργάζονται πολλά χρόνια και παρά τις διαβεβαιώσεις της σημερινής προέδρου, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Βουλή απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Ενας από τους εργάτες κοιμάται πλέον στο αυτοκίνητό του, λόγω έλλειψης στέγης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελευταίο ραντεβού τους με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, παρόλο που την περίμεναν περίπου τρεις ώρες, τελικά δεν τους δέχτηκε. Σε πέντε άτομα δόθηκε, πάντως, η υπόσχεση για ανανέωση σύμβασης έως τον Σεπτέμβριο.

Χ.ΙΩ.

 

Επίδομα αφερεγγυότητας

Κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου Εργασίας ο απελθών υπουργός κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους πρώην εργαζομένους της “Ελευθεροτυπίας” και βάλαμε μπρος εγκεκριμένο επίδομα αφερεγγυότητας το οποίο είχε μπλοκάρει η προηγούμενη κυβέρνηση». Ωστόσο, ο υπουργός δεν ήταν προφανώς ενημερωμένος ότι το «μπλοκάρισμα» παραμένει για περίπου 80 τεχνικούς -οι οποίοι στην πλειονότητά τους παραμένουν άνεργοι. Ο νέος υπουργός Εργασίας πρέπει να επιληφθεί του θέματος αμέσως.

Α.Σπ.

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 29.01.2015
Ευτυχώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι πολύ ψηλή και μπορεί να μην είδε το σούρσιμο των εμετικών ερπετών στο διαδίκτυο που μπήκαν εμβόλιμα σε «δημοσιογραφικές» πένες, ενώ ο νέος υπουργός Υγείας στερείται την...
Πολιτικά Παρασκήνια 29.01.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αλλού τα κακαρίσματα...
Πρώτη φορά στα χρονικά φέρονται να εμπλέκονται σε μεγάλο σκάνδαλο με ενδείξεις για απιστία και δωροδοκία (το ξέπλυμα είναι υπό διερεύνηση) πρώην κυβερνητικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και να...
Αλλού τα κακαρίσματα...
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά παρασκήνια 24.7.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά παρασκήνια 24.7.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 10.07.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά Παρασκήνια 10.07.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 03.07.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά Παρασκήνια 03.07.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 11.06.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά Παρασκήνια 11.06.2015

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας