Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικά Παρασκήνια 20.07.2015

Πολιτικά Παρασκήνια 20.07.2015

  • A-
  • A+

Καταδρομικά

Εναν ιδιότυπο υποστηρικτή βρήκε χθες ο πρωθυπουργός στο πρόσωπο του Φαήλου Κρανιδιώτη, που από τις στήλες της «Δημοκρατίας» τον καλεί να πατάξει δυναμικά κάθε εσωκομματική διαφωνία με το τρίτο Μνημόνιο. Για τον πατριώτη δικηγόρο, που έγινε για πρώτη φορά γνωστός στο πανελλήνιο ως συνήγορος του Οτζαλάν, όσα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν είναι παρά «χρήσιμοι ηλίθιοι του Σόιμπλε» και «οι αληθινοί γερμανοτσολιάδες», «χαμένοι βαθιά στα μαρξιστικά παραισθησιογόνα», τη στιγμή που «η χώρα και ο λαός χρειάζονται ταχύ καταδρομικό βήμα». Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, «μετά την προσγείωσή του απότομα στην ανελέητη πραγματικότητα δεν έχει πολλές επιλογές. Η «πολυφωνία» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον βλαπτική οχλαγωγία. [...] Ο Τσίπρας ή θα γίνει αρχηγός ή θα γίνει βαρίδι για την Ελλάδα. Ή θα πάρει κεφάλια ή θα φάει το δικό του, θα ζημιώσει κι άλλο τη χώρα και θα κάτσει στο σκαμνί».

Τ.Κωστ.

 

Κλειστά επαγγέλματα

Εχουν περάσει ακριβώς 46 χρόνια από τότε που η χουντική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταργεί τα «κλειστά επαγγέλματα», κάνοντας αρχή από τους συμβολαιογράφους, τους φαρμακοποιούς και τους αυτοκινητιστές. Από τη «φιλοχουντική» βεβαίως εφημερίδα του Πλεύρη της εποχής μαθαίνουμε όμως ότι «όταν οι παραπονούμενοι εργαζόμενοι ως δουλοπάροικοι στους ευτυχείς κατόχους αδειών έγιναν κάτοχοι, μεταμορφώθηκαν αμέσως με τη σειρά τους σε υπερμάχους των περιορισμών που κάποτε τόσο κατηγορούσαν» (εφ. «4 Αυγούστου», Ιούνιος 1969). Τελικά όμως εγκαταλείφθηκε η αρχική ιδέα του ανοίγματος, γιατί και η χούντα βεβαίως ανέπτυσσε τις δικές της πελατειακές σχέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί μια κατάσταση, όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, «όσοι επρόλαβαν τον Κύριον είδαν».

Δ.Ψ.

 

Θόρυβος

Απέφυγε η Ν.Δ. να πάρει επισήμως θέση στο θέμα της Ν. Βαλαβάνη. Κύκλοι μόνον έκαναν λόγο για θέμα ηθικής τάξης. Ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης, που είχε υποβάλει δύο ερωτήσεις στη Βουλή με τα δημοσιεύματα για την ανάληψη 200.000 ευρώ χωρίς να κατονομάζει την τέως υπουργό, απέφυγε επίσης να σχολιάσει την τροπή που πήρε η υπόθεση με την εμπλοκή της μητέρας τής Ν. Βαλαβάνη. Στη Συγγρού αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η πίεση, οπότε παύει να την ασκεί και ο βουλευτής. Αλλωστε ο πολιτικός θόρυβος παραμένει και χωρίς αντιπαράθεση.

ΜΠ. Α.

 

Χωματερές

Η χώρα ομολογουμένως κάηκε απ’ άκρη σ’ άκρη αυτό το Σαββατοκύριακο. Η μόνιμη επωδός των δημάρχων και των αντιδημάρχων ήταν η λέξη «εμπρησμός». Μπορεί να είναι κι έτσι βέβαια, αλλά καλό θα ήταν να δούμε κάποια στιγμή τι έχουν κάνει οι δήμαρχοι για τον καθαρισμό των περιοχών τους από εύφλεκτα υλικά. Οι παράνομες χωματερές στη χώρα, για παράδειγμα, δεν είναι λίγες, πολλές βρίσκονται μέσα σε χορτολιβαδικές ή δασικές εκτάσεις για να μην τις βλέπουν τα μάτια των δημοτών και των επισκεπτών και αποτελούν πρώτης τάξεως «βόμβες» στην περίπτωση που αρπάξουν φωτιά.

Δ. Τερζ.

 

Σχέδιο διάσωσης

Στην πανέμορφη Νεάπολη Λακωνίας και στα αρχοντικά χωριά των Βατίκων έχει συντελεστεί ολική παραγωγική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της φοβερής πυρκαγιάς. Η στάχτη και η μαυρίλα κυριαρχούν. Είναι υπερεπείγον η κυβέρνηση, οι κρατικοί μηχανισμοί να εκπονήσουν ένα σχέδιο διάσωσης και στήριξης, άμεσα και μεσοπρόθεσμα, της περιοχής και των κατοίκων, αρκετοί εκ των οποίων δεν θα έχουν πλέον πόρους ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές για να μη θρηνήσουμε θύματα τον χειμώνα από πλημμύρες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συμβάλει στη βοήθεια.

Παν.Γεωργ.

 

Ερημιά στα ΑΤΜ

Η κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο ήταν απογοητευτική για οποιονδήποτε ήθελε να συνεχίσει το «ρεπορτάζ» για τις ουρές στα ΑΤΜ. Θα στερηθούμε τα πλάνα με τις τεράστιες ουρές που χιλιοπαίχτηκαν, όπου σε συνθήκες ζέστης άνθρωποι κρατούσαν... ομπρέλες, αφού η μέρα που έβρεξε στα τέλη Ιουνίου ήταν, όπως απεδείχθη, η μέρα με τις μεγαλύτερες ουρές και ως εκ τούτου προβαλλόταν σε εβδομαδιαία βάση! Χθες, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, τα ΑΤΜ παρέμεναν απελπιστικά άδεια, όπως και τα μαγαζιά που είχαν ανοίξει στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» της οικονομίας. Ξεφούσκωσε έτσι απότομα το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών πλάνων «για ουρές» σε ΑΤΜ, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα. Αυτό που πραγματικά βίωσαν όσοι βρέθηκαν στην αναμονή των ΑΤΜ ήταν η ψυχραιμία των πολιτών, ακόμα και στη φάση του φόβου και της απελπισίας.

Α.Ψ.

 

Λαός

Σε εκδήλωση-συζήτηση της κομματικής οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ μιλά το απόγευμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας με θέμα «Οργανώνουμε την αντίσταση - την αλληλεγγύη ενάντια στη νέα συμφωνία-μνημόνιο. Συζητάμε και προωθούμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ σε όφελος του λαού». Αν κατατεθούν προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες και δεν παραπεμφθούν όλα και πάλι στην επικράτηση του σοσιαλισμού, τότε θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε... Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «ΝΟΒΟΤΕΛ» (Μιχαήλ Βόδα 4-6, πλατεία Βάθης).

Δ.Κ.

 

Αλληλεγγύη

Μνήμες από τη διεθνή κατακραυγή για τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ επί Δένδια ξυπνάει η νέα διεθνής πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της 15ης Ιουλίου. Το συλλογικό κείμενο συνυπογράφουν 222 εκλεγμένοι σε σωματεία και φορείς, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λατινική Αμερική, την Τουρκία, καταδικάζοντας την αστυνομική βία και την υπογραφή της μνημονιακής συμφωνίας. Ανάμεσα στις υπογραφές τα ονόματα του Eric Toussaint, εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, του Αlex Callinicοs, καθηγητή στο King’s College, του Γερμανού ακαδημαϊκού Τhomas Kuczynski της επιτροπής αλληλεγγύης στην Ελλάδα FactCheckHellas, και του ιστορικού Δημήτρη Κουσουρή από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Πάμε σαν άλλοτε και στην καταστολή;

Α.ΤΖ.

 

Αξιοποίηση...

Από τη μια το σχέδιο για Grexit από την ευρωζώνη που είχε σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει να βγουν τανκς στους δρόμους της Αθήνας κι από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε ραδιοσταθμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να δηλώνει «μόνο τον στρατό δεν θα κατεβάσουμε». Με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, η επίκληση για την αξιοποίηση του στρατού μόνο ανατριχίλα προκαλεί. Το επόμενο που ίσως ακούσουμε θα αφορά την αξιοποίηση του στρατού για την επιβολή φορολογίας στο χύμα τσίπουρο, όπως απαιτεί η δεύτερη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, δεδομένου ότι πρόκειται για μέτρο, η επιβολή του οποίου είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν και αναμένεται να επιφέρει σθεναρές αντιδράσεις...

Τ.Σ.

 

Τέλεια είδηση!

Η είδηση που έκανε τη διαφορά ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής τις αστυνομικές αύρες που έχουν αγοραστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή των πολιτών. Είναι πραγματικά εξαιρετική επιλογή να ρίχνουν νερό αυτές οι μηχανές στις καταστροφικές πυρκαγιές, να πιάσουν τόπο τα λεφτά των φορολογουμένων και να πάψουν να αποτελούν όπλα καταστολής. Το επόμενο βήμα θα είναι, αν η ΕΛ.ΑΣ. έχει προμηθευτεί τελικά αυτά τα όπλα που εκτοξεύουν paintballs (χρωματιστές σφαίρες), να μετατραπούν σε νεροπίστολα βοηθώντας με τη σειρά τους την... καταστολή πυρκαγιών.

Α.Ψ.

 

Συμπαράσταση

Με περισσή ειρωνεία υποδέχτηκαν στο επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη την ανακοίνωση των ονομάτων που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα, δίνοντας ιδίαιτερη έμφαση στα στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. «Είναι άδικο που ο κ. Τσίπρας έκανε υφυπουργό μόνο τον κ. Χαϊκάλη και όχι και την κυρία Ξουλίδου, όπως υποσχέθηκαν οι συνεργάτες του το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου στους δύο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. προσπαθώντας να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Ολομέλεια και να δώσουν εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό» τονίζουν από το Ποτάμι. «Δεκάδες βουλευτές που ήταν μάρτυρες του περιστατικού συμπαραστέκονται σιωπηλά τούτες τις ώρες στην αδικηθείσα κυρία Ξουλίδου» προσθέτουν.

Χ.ΙΩ.

 

Δαίμονας

Λάθος φωτογραφία συνόδευσε τη συνέντευξη του οικονομολόγου Νίκου Στραβελάκη για την εθνικοποίηση των τραπεζών στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της «Εφ.Συν.». Ο εικονιζόμενος στην έντυπη έκδοση δεν είναι ο Νίκος Στραβελάκης, αλλά ο Νίκος Χαριτάκης, επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζητάμε συγγνώμη για τη σύγχυση. Πάντως στην ηλεκτρονική έκδοσή μας το λάθος αποκαταστάθηκε!

Α.ΤΖ.

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τι γυρεύει η αλεπού;
Δεν ήταν στην πρώτη, αλλά στην τρίτη ήταν. Σειρά. Πίσω από τους Αγγελοπουλαίους και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε απόσταση αναπνοής σχεδόν. Ο λόγος για τον διαβόητο για τις απόψεις του εκδότη και...
Τι γυρεύει η αλεπού;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 29.06.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά Παρασκήνια 29.06.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Θολωμένα μυαλά
Στο... θολωμένο μυαλό ορισμένων αρθρογράφων, γνωστών και μη εξαιρετέων -ονόματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγουμε-, ρεπορτάζ είναι αποκλειστικά και μόνο όσα είτε διαδίδει, είτε ανακοινώνει η αστυνομία και άλλες...
Θολωμένα μυαλά
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Από πότε η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει «πληροφορίες» για νεκρούς;
Ακόμη ένα τραγικό κεφάλαιο του προσφυγικού δράματος γράφτηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια με απολογισμό δύο νεκρούς, σε ένα μέρος όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες.
Από πότε η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει «πληροφορίες» για νεκρούς;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Είδες το Reuters!
Το είπε και το Reuters μας πληροφορεί το ιστολόγιο του ομίλου Μαρινάκη. Κάτω από τον τίτλο «Reuters: Ο Τσίπρας προσπαθεί να επανεκλεγεί αλλά δεν του βγαίνει» αναπαράγεται μεταφρασμένο το ρεπορτάζ της...
Είδες το Reuters!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας