• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 28.8°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.2°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.6°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  1 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.2°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 29.0°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  52%

Πόσο «ιστορικά αναληθείς» είναι οι δηλώσεις Δούκα;

 • A-
 • A+

Με ταχύτατα αντανακλαστικά έσπευσαν χθες Μαξίμου και Πειραιώς να «κουκουλώσουν» όπως όπως το αφελές «ξεμπρόστιασμα» από το στέλεχός τους Πέτρο Δούκα και την σχεδόν σιωπηρή αποδοχή του από τον υπουργό τους Σπήλιο Λιβανό.   

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης», σημείωνε η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της, προσπαθώντας να διαψεύσει τον δήμαρχο που την... «κάρφωσε», με τον ίδιο να ανασκευάζει σήμερα, επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Είχε προηγηθεί ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του μέχρι πρότινος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω να χαρακτηρίζει «εποποιία» την τακτική των ανέλεγκτων επιδοτήσεων για τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Ωστόσο, τα όσα είπαν και παραδέχθηκαν αντίστοιχα, ο διαγραφείς γαλάζιος δήμαρχος και ο αποπεμφθείς υπουργός, δεν απέχουν από την πραγματικότητα, καθώς οι αρχές και αξίες της Ν.Δ. αποτυπώθηκαν και στο πόρισμα – κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη που εκδόθηκε το 2010, τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές όπου 84 άνθρωποι βρήκαν φριχτό θάνατο.

Αυτό που καταγράφει το πόρισμα είναι ότι ότι τα χιλιάδες ευρώ άρχισαν να δίνονται αφειδώς, με «τσάντες» όπως είπε και ο Πέτρος Δούκας, αφού η σχετική ΚΥΑ ήταν εξαιρετικά ασαφής και στη συνέχεια μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, ακόμα και μετά από τρία χρόνια, άρχισαν να ζητάνε πίσω τα χρήματα από τους πληγέντες.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα αναφέρεται «η άμεση καταβολή των προβλεπόμενων οικονομικών ενισχύσεων στους πληγέντες μέσω συγκεκριμένων τραπεζών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί Δημοσίου Λογιστικού και βάσει υπεύθυνης δήλωσης (με εξαίρεση την ενίσχυση αντικατάστασης οικοσκευής / ανακατασκευής οικίας), καθώς και η εντός έξι μηνών υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ως δικαιολογητικό για την πληρωμή αρκούσε σε πρώτη φάση η αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986».

Από την εξέταση των αναφορών που έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη είχαν διαπιστωθεί επίσης: 

 • H ελλιπής πληροφόρηση των ενδιαφερομένων - δυνάμει δικαιούχων εκ μέρους της διοίκησης.
 • Η ασάφεια των όρων που χρησιμοποιούσε η ΚΥΑ.
 • Η έλλειψη ασφαλών κριτηρίων για τη βεβαίωση της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου, εφόσον απαιτούνταν.

Στην ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρεται ότι τα προβλήματα αυτά έγιναν αισθητά, όταν μετά τον έλεγχο, οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν την ενίσχυση που εισέπραξαν.

«Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενδιαφερομένου, η επίσημη ενημέρωση που του παρεσχέθη από το πιστωτικό ίδρυμα και το Κέντρο Ενημέρωσης Πυρόπληκτων σε ό,τι αφορά το κριτήριο για την υπαγωγή του στους «μόνιμους κατοίκους» ήταν η χιλιομετρική απόσταση του τόπου μόνιμης κατοικίας από τη θέση της πληγείσας περιουσίας. Ότι δηλαδή εδικαιούτο την ενίσχυση, εφόσον η μόνιμη κατοικία του είναι στον ίδιο νομό και σε μέγιστη απόσταση 100 χιλιόμετρα από τον τόπο στον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά».

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο Συνήγορος, οι πολίτες καταγγέλλουν ότι δεν είχαν καν λάβει γνώση της προϋπόθεσης αυτής. 

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα, εφόσον η σχετική πολιτική είχε εξαρχής διευκρινιστεί επαρκώς και είχε παρασχεθεί η απαιτούμενη ακριβής ενημέρωση, τόσο των ενδιάμεσων τραπεζών όσο και των πολιτών, αναφέρεται στην ειδική έκθεση όπου εντοπίζονται τα δυο βασικά προβλήματα από τη χαώδη διαδικασία που είχε επιλέξει η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις διαδικασίες χορήγησης των ενισχύσεων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος που εκείνη την εποχή (2007) εργαζόταν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ανέβασε στον λογαριασμό της στο Facebook φωτογραφία που κρατάει στα χέρια της τα 3.000 ευρώ που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους γράφοντας:

«Όχι καλέ δεν μοίραζαν τζάμπα χρήμα στις φωτιές της Ηλείας … Μέχρι εγώ το είχα πάρει που πάτησα το πόδι μου για πρώτη φορά εκεί (Τότε που κάναμε πραγματικό ρεπορτάζ και όχι κάτι άλλο…)».

Μάλιστα το σχετικό ρεπορτάζ που υπέγραφε στην εφημερίδα που εργαζόταν, στις 2 Σεπτεμβρίου 2007 είχε τίτλο «Και το ΘΕΜΑ πήρε τα 3 χιλιάρικα» και υπότιτλο «Χωρίς να είμαστε πληγέντες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Θέλουν παιχνίδια;
Από πότε όμως τα οπλικά συστήματα κατοχυρώνουν την ασφάλεια μιας χώρας; Η ασφάλειά μας είναι η γλώσσα μας, αν με ρωτάς. Το 'χουν πει πολλοί και σπουδαίοι και όχι μόνο αριστεροί αυτό - αλλά ποιος τους ακούει;
Θέλουν παιχνίδια;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Κι αν δεν υπήρχε κάμερα;
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε με την επιστολή παραίτησής του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο απελθών υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.
Κι αν δεν υπήρχε κάμερα;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Σενάρια ανασχηματισμού
Νέα σενάρια ανασχηματισμού πλανώνται πάλι πάνω από την κυβέρνηση, μετά τις συστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς, όταν είχε επιχειρήσει να μαζέψει τα διυπουργικά μαχαιρώματα.
Σενάρια ανασχηματισμού
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πείτε για τη Μαρφίν
«Το συνήθως λαλίστατο πρωθυπουργικό γραφείο δεν βρήκε να πει μια λέξη για τα οκτώ χρόνια που πέρασαν από τη δολοφονία των τριών εργαζομένων της Μαρφίν», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος...
Πείτε για τη Μαρφίν
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πόλεμος διαρροών Μαξίμου – Συγγρού
Την άποψη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχασε κατά κράτος» στην πρώτη του συζήτηση στη Βουλή εκφράζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής...
Πόλεμος διαρροών Μαξίμου – Συγγρού
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Όρθια η κυβέρνηση
Κι ένα μικρό παιδί θα αντιληφθεί αμέσως χάρη σε ποιους στέκεται όρθια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το πόσο κοστίζει βέβαια όλο αυτό θα το μάθουν πρώτοι οι φορολογούμενοι πολίτες όταν τους έρθει ο τελικός λογαριασμός.
Όρθια η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας