Όλες οι επιστήμες, των μαθηματικών συμπεριλαμβανομένων, χρησιμοποιούνται πολλές φορές από τους μηχανισμούς προπαγάνδας, δήθεν για να μας διαφωτίσουν, στην ουσία όμως για να μας συσκοτίσουν.
Μεγάλο σουξέ έχει η μαθηματική έννοια του «μέσου όρου». Έστω και απλή αναφορά του όρου αυτού, στον γραπτό ή προφορικό λόγο, προκαλεί συνειρμικά μια αίσθηση του «μέτρου» ή του «μετρίου». Και αυτό φυσικά δίνει στο σύστημα ένα ακαταμάχητο πλεονέκτημα προκειμένου να μας κοροϊδέψει.
Ο μέσος όρος, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα. Για παράδειγμα, αν εγώ παίρνω 500 ευρώ το μήνα κι εσύ 2.500, ο μέσος όρος είναι 1.500. Αν τον λάβουμε υπόψιν τότε ζούμε κι οι δύο μέτρια. Στην πραγματικότητα εσύ ζεις καλά κι εγώ πεινάω.
Eνώ με 90 νεκρούς τη μέρα είμαστε πρώτοι και με διαφορά στο «στενό πυρήνα» των κρατών της Ε.Ε. (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Αυστρία, Δανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο κ.λπ.) στην αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού με διάφορα στατιστικά τεχνάσματα του τύπου «μέσος όρος» η κυβέρνηση και οι δημοσιογραφία της αυλής θάβει την τραγική αυτή αλήθεια και μαζί αυτούς που ευθύνονται. Μιλάμε για «στενό πυρήνα» καθώς τόσο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επαίρονται ότι η Ελλάδα ανήκει σε αυτόν τον «στενό» ή «σκληρό», όπως τον αποκαλούν, πυρήνα της Ε.Ε.
Έτσι δεν είχε κάνει και η υπουργός Παιδείας πέρσι τέτοιον καιρό; Δεν αραιώνει τις τάξεις, γιατί ο μέσος όρος στα σχολεία, είπε, είναι 17 μαθητές ανά τάξη.
Μέσους όρους και... μαλλί της γριάς. Χρησιμοποιούν τη στατιστική όπως ο μεθυσμένος τους φανοστάτες. Για να στηριχθούν και όχι για να φωτιστούν.
* Το άρθρο αυτό ενημερώθηκε με διευκρινίσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας