Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικά Παρασκήνια 03.06.2015
shutterstock

Πολιτικά Παρασκήνια 03.06.2015

  • A-
  • A+

Βασίλης Μούρτης

Φτωχότερο είναι το πολιτικό ρεπορτάζ μετά την απροσδόκητη απώλεια του Βασίλη Μούρτη σε ηλικία 62 ετών λόγω καρδιολογικών προβλημάτων. Ο Βασίλης Μούρτης ήταν ένας μαχητικός δημοσιογράφος, «παλιά καραβάνα» στο ρεπορτάζ, και εργαζόταν από το 1982 στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας τα θέματα του ΠΑΣΟΚ.

Οι συνάδελφοί του στο ρεπορτάζ, σε αναγνώριση της εμπειρίας του, του είχαν αποδώσει το προσωνύμιο «πατριάρχης» του ρεπορτάζ. Οι νεότεροι συντάκτες τον συμβουλευόμασταν συχνά και ευχαρίστως μας εξηγούσε... Ηταν άνθρωπος ευθύς στις απόψεις του και πολύ αγαπητός σε όσους τον γνώριζαν.

Ακόμη, μία από τις μεγάλες του αγάπες ήταν το ποδόσφαιρο και ειδικά ο Ολυμπιακός Πειραιώς, τον οποίο παρακολουθούσε ανελλιπώς σε όλους τους αγώνες. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Καλή ανάπαυση, Βασίλη...

Δ.Κ.

 

Τιμωρία

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να πραγματοποιήσει δημόσια παρέμβαση και να πάρει αναφανδόν θέση υπέρ μιας θετικής έκβασης. «Η τελική έκβαση του “ελληνικού ζητήματος” θα έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της Ευρώπης αλλά και της περιοχής.

Αν αποτύχουμε, ούτε οι Ελληνες ούτε άλλος ευρωπαϊκός λαός θα βγει κερδισμένος. Η αποτυχία θα ρίχνει νερό στον μύλο όσων υιοθετούν ακραίες φωνές και πρακτικές – λαϊκιστικές, εθνικιστικές, ακόμη και φασιστικές», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός στην ιστοσελίδα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, καλώντας την κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με τους εταίρους και τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν ότι, αντί της δημοσιονομικής λιτότητας, «πρέπει να δώσουν χώρο στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη», ξεπερνώντας κάθε τιμωρητική λογική.

Δ.Κ.

 

Διγλωσσία

Βούτυρο στο ψωμί των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν ο διορισμός της Ελενας Παναρίτη στο ΔΝΤ, η οποία όμως λόγω θύελλας αντιδράσεων οδηγήθηκε στην παραίτηση πριν καν αναλάβει. Αλλά για τη Χαριλάου Τρικούπη αυτό δεν είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς σκοπός των εξαιρετικά δηκτικών σχολίων τους ήταν να καταδείξουν τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπό της επί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Πρωταθλητές της υποκρισίας και της πολιτικής εξαπάτησης οι Συριζαίοι!» έγραψε στο facebook ο Δημήτρης Καρύδης. «Αφού επιβραβεύουν με κάθε τρόπο τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, όπως στην περίπτωση της κ. Παναρίτη, που τη διόρισαν στο ΔΝΤ, όταν ξεσηκώνονται αντιδράσεις κάνουν τους ανήξερους και τις “παρθένες”», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Δ.Κ.

 

Οδηγίες…

Αμεση ήταν η αντίδραση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, στο μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις φορολογικές δηλώσεις των βαριά αναπήρων (άνω του 80%), το οποίο ανέδειξε η «Εφ.Συν.». Οπως ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ, «το θέμα θα αντιμετωπιστεί με οδηγίες που θα δοθούν άμεσα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι βεβαιώσεις των ασφαλιστικών φορέων για την πιστοποίηση της αναπηρίας κατά ποσοστό τουλάχιστον 80%. Παράλληλα, με γνώμονα τη διασφάλιση της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων περί απαλλαγής από τον φόρο και χορήγηση μείωσης του φόρου, η ΓΓΔΕ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους αρμόδιους φορείς πιστοποίησης της αναπηρίας για την αντιμετώπιση των τυχόν θεμάτων που θα ανακύψουν».

Κ.ΤΣ.

 

Απλή αναλογική

«Κυβερνήσεις που στηρίζουν την αυτοδυναμία τους στην εκλογική τεχνική, ούτε αυτοδύναμες είναι ούτε ισχυρές. Υφίσταται, εξ αντικειμένου, η διάσταση ανάμεσα στην επιρροή τους στον λαό και στη δύναμή τους στη Βουλή». Αυτά έγραφε η αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική τον Μάρτιο του 2012 στη Βουλή, την οποία συνυπέγραφαν και οι ανεξάρτητοι τότε Π. Κουρουμπλής και Σ. Σακοράφα. Επειδή η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να κάνει «γαργάρα» ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς, που τώρα δεν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της, καλό είναι να θυμόμαστε τι έλεγε μόλις πριν από τρία χρόνια, ανεξαρτήτως των τωρινών σκοπιμοτήτων του ΠΑΣΟΚ.

Χ.ΙΩ.

 

«Τραπεζίτης»

«Μπορούμε να είμαστε και επαναστάτες, αλλά και καλοί πολιτικοί», τόνισε σε δημοσιογράφο του «Challenges» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. «Τρανή απόδειξη ο Τσε Γκεβάρα». Με τον τρόπο αυτό απάντησε στην ερώτηση της δημοσιογράφου «αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει τον πραγματισμό του Λούλα, όπως ανέφεραν οι Financial Times τον προηγούμενο Ιανουάριο, ή παραμένει ένας Τσε Γκεβάρα». «Εχει κάτι και από τα δύο. Αλλά, όπως ξέρετε, ο Τσε Γκεβάρα ήταν κεντρικός τραπεζίτης», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος πριν καταλήξει στο σχόλιό του. Ως γνωστόν, ο Τσε είχε αναλάβει διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας το 1959.

Στ.Ζ.

 

Αυτοκρατορικό!

Τεράστιο, με πολυτελή επίπλωση και διακόσμηση, δύσκολα μένει ασχολίαστο το υπουργικό γραφείο στο Μαρούσι. «Και μπάσκετ παίζετε εδώ», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισερχόμενος στον χώρο, ενώ παρατηρώντας τον καλύτερα δήλωσε καυστικά: «Είναι αυτοκρατορικό αλλά... λογικό. Πριν ήταν εδώ αυτοκράτορες!».

Θυμίζουμε ότι το δωμάτιο του θρόνου δημιουργήθηκε για τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, επί (των υπέρλαμπρων) Ολυμπιακών 2004. Τον διαδέχτηκαν Μαριέττα Γιαννάκου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κ.ά. Αλλοι απόλαυσαν την πολυτέλεια του χώρου, άλλοι της θέσης, άλλοι πάλι μόνον τον τίτλο.

Α.ΑΝΔΡ.

 

Προσκλήσεις

Επισήμως, το πρόγραμμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι σε εκκρεμότητα. Θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο. Μέχρι χθες ο σχεδιασμός ήταν η έναρξη να γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων. «Στον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ θα σταλεί πρόσκληση;», ρωτήθηκαν κομματικοί παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη. Επειτα από ένα μειδίαμα, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική με το επιχείρημα ότι όσοι ευθύνονται για τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές είναι «κομμένοι» και ανεπιθύμητοι. Για να δούμε, δεν θα προσκληθεί όντως εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ;

Δ.Κ.

 

«Σκοταδιστές»

Με σκληρές εκφράσεις, το Ποτάμι εξακολουθεί να «πυροβολεί» την κυβέρνηση για τα θέματα της παιδείας. Σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αρμόδιο υπουργείο, η Σεβαστουπόλεως χαρακτηρίζει τους Αρ. Μπαλτά και Τ. Κουράκη «σκοταδιστές που προωθούν μια συντηρητική αντιμεταρρύθμιση σε τριτοκοσμική κατεύθυνση».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχίζει πάντως να ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη χώρα και ειδικά το «ολοκληρωμένο σχέδιο» που, όπως ανακοίνωσε, το κατέθεσε στους εταίρους, αλλά το κρατάει κρυφό από τους υπόλοιπους.

Χ.ΙΩ.

 

Συνάντηση

Ακόμα και στο υπουργείο Παιδείας Γερμανούς συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας! Κατά την αποχώρησή του είδε και συνομίλησε για λίγα λεπτά με την υφυπουργό Οικογένειας, Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας της Γερμανίας, Κ. Μαρκς, η οποία μαζί με την ομάδα της είχε σύσκεψη με Ελληνες υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να συζητήσουν για θέματα της διά βίου μάθησης, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών κ.ά. Σήμερα η κ. Μαρκς έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Α.ΑΝΔΡ.

 

Τοκογλύφοι!

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ εισέπραξε, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, μόνο σε τόκους η Αυστρία από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της Βιέννης στο πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα βάσει των σχετικών στοιχείων τα οποία δημοσιοποίησε η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ). Οι αυστριακές τράπεζες, όπως και πολλές τράπεζες άλλων χωρών, έχουν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα, γι’ αυτό και η ΑΚΤ εκτιμά ότι ο άμεσος κίνδυνος από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι σχετικά μικρός.

Δ.Φ.

 

Για... Ελληνες

«Σάλος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Διαδίκτυο έπειτα από αναρτήσεις διαφόρων ιστοσελίδων που αναφέρουν πως ο υπερτυχερός του Τζόκερ είναι ένας μετανάστης από το Πακιστάν», έγραφε χθες η ιστοσελίδα του Νίκου Χατζηνικολάου (enikos.gr). Τι να πεις και τι να γράψεις; Το επόμενο αίτημα των... γνήσιων Ελλήνων προς την κυβέρνηση και τον ΟΠΑΠ (των Τσέχων και του Μελισσανίδη) θα είναι τζόγος μόνο για Ελληνες το γένος;

Δ.Τ.

 

Σημαδιακό

Ωραία μέρα διάλεξαν στο ΠΑΣΟΚ να κάνουν συνέδριο. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της δόσης της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Αντε μετά να ασχοληθείς με τα τεκταινόμενα στην ελληνική Κεντροαριστερά, όταν όλοι θα ασχολούνται με το αν θα βρεθούν τα λεφτά για να μην έχουμε «άλλα»...

Δ.Κ.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ροδακινιά
Χρήσιμες διευκρινίσεις για τις θέσεις που υποστηρίζει αναφορικά με την Κεντροαριστερά και τα σενάρια προσέγγισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών...
Ροδακινιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παπανδρέου: Σαμαράς - Βενιζέλος έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια
Ο πρώην πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες τόσο σε κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας αφενός πως δεν θα γίνει «πατερίτσα της Δεξιάς», καθώς και πως θα πει «όχι» στην «αριστερή συντήρηση»....
Παπανδρέου: Σαμαράς - Βενιζέλος έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Νέες προσχωρήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να ενταχθούν 120 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανταποκρινόμενα, όπως τονίζουν, στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Νέες προσχωρήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αντιπαλότητα
Οσα χρόνια κι αν περάσουν, η αντιπαλότητα Βενιζέλου - Παπανδρέου δεν πρόκειται να καταλαγιάσει. Κάθε φορά, κάποια από τις δύο πλευρές βρίσκει ευκαιρία να αφήνει τις αιχμές της. Τώρα ήταν η σειρά του κ....
Αντιπαλότητα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τηλεφώνημα συμπαράστασης
Για «γελοία και άθλια προσπάθεια επανάληψης του “βρόμικου '89”» έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την επικοινωνία που είχε στο τηλέφωνο με τον Κώστα Σημίτη, αναφορικά με τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες...
Τηλεφώνημα συμπαράστασης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν βλέπουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια
Σε ευθεία αμφισβήτηση του πρωθυπουργικού αφηγήματος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια προχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν βλέπουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας