Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημιουργία εντυπώσεων από Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους διανομείς
(EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Δημιουργία εντυπώσεων από Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους διανομείς

  • A-
  • A+

Κρατική ρύθμιση για τα θέματα ασφάλειας των διανομέων ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με εργαζόμενους, σήμερα το μεσημέρι, σε ταβέρνα στο Μοσχάτο.

Μόνο που σχετική πρωτοβουλία έχει ήδη αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και είναι θέμα ημερών να κατατεθεί στη Βουλή, στο νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις. Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας είχε εκδώσει και σχετική εγκύκλιο στην οποία κωδικοποιούσε τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, περιλαμβανομένου και του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Νέα Δημοκρατία, η συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τους εργαζόμενους περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους μέχρι τις συνθήκες εργασίας και τις προσδοκίες που έχουν.

Οι εργαζόμενοι, που δικαίως διαμαρτύρονται για σειρά ζητημάτων σχετικά με την ασφάλεια τους και τις απολαβές τους, έθεσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη και το θέμα του εξοπλισμού.

Όπως επισήμαναν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ν.Δ., «στο 95% των περιπτώσεων, ο εξοπλισμός, μαζί με το μηχανάκι» είναι δικός τους.

Από την πλευρά του, τονίζει η Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην παροχή των αναγκαίων μέσων (όπως το κράνος και το ειδικό μπουφάν) και υποστήριξε ότι σε αυτό το θέμα χρειάζεται κρατική ρύθμιση ώστε να μπορούν οι διανομείς να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια.

Σχετικά μέτρα προβλέπονται πάντως ήδη και τις επόμενες ημέρες στο νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικές με το ειδικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές.

«Θα προστατεύει τις εργασιακές τους σχέσεις, θα ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και θα ενισχύει τις αμοιβές τους. Θα ικανοποιεί εν πολλοίς τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Νεφελούδης.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι οι εργοδότες θα δεσμεύονται από τον νόμο προκειμένου να παρέχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, δερμάτινο ή υφασμάτινο πανωφόρι, αδιάβροχη προστασία, κατάλληλα υποδήματα, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο) σε όσους υπαλλήλους τους χρησιμοποιούν δίκυκλο.

Ακόμη, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, ο εργοδότης υποχρεούται να του καταβάλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας σε εγκύκλιο του τόνιζε τα εξής προς τους εργοδότες:

«Ι. Ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 395/1994 που αφορούν στον εξοπλισμό εργασίας και εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας όπου κατατάσσονται.

ΙΙ. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.1, ως εξοπλισμός εργασίας θεωρείται κάθε συσκευή, μηχανή, εργαλείο ή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται κατά την εργασία.

ΙΙΙ. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.5, ως χειριστής ορίζεται ο εργαζόμενος που είναι επιφορτισμένος με την χρήση εξοπλισμού εργασίας.

IV. Ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε ο εξοπλισμός εργασίας που τίθεται στη διάθεση των εργαζομένων να είναι κατάλληλος για την προς εκτέλεση εργασία ή κατάλληλα προσαρμοσμένος προς το σκοπό αυτό, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων κατά τη χρησιμοποίησή του.

V. Ο εξοπλισμός αυτός πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων οδηγών.

VI. Οι εργαζόμενοι οδηγοί πρέπει να κατέχουν την απαραίτητη άδεια οδήγησης και να είναι άνω των 18 ετών. Το δε μεταφορικό όχημα οφείλει να έχει άδεια κυκλοφορίας, καθώς και να διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την περίπτωση οδικού ατυχήματος. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου του οχήματος σύμφωνα με τον ΚΟΚ (ΚΤΕΟ και βιβλίο τακτικής συντήρησης)».

Η απάντηση του υπ. Εργασίας

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας το υπουργείο Εργασίας σημειώνει πως: «Αν η Νέα Δημοκρατία είχε γεννηθεί χθες, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα χαρακτηριζόταν στην καλύτερη περίπτωση ως μετά Χριστόν προφήτης».

«Κι αυτό», προσθέτει, «γιατί η συνάντησή του έγινε τη χρονική στιγμή που το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη δημοσιοποιήσει τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή για την προστασία των διανομέων.

Επιπλέον αναφέρει τα εξής:

«Η ρύθμιση του Υπουργείου, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής συγκεκριμένα μέτρα: 

Την υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, εφόσον αυτό είναι της ιδιοκτησίας του.

Την υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας στον εργαζόμενο.

Την καταβολή αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού, εφόσον το όχημα είναι ιδιοκτησίας του εργαζόμενου.

Την υιοθέτηση προδιαγραφών για τον αποθηκευτικό χώρο των οχημάτων.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι αποτέλεσμα ουσιαστικών συναντήσεων των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Εργασίας και όχι επικοινωνιακών τρικ.

Δυστυχώς, όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ούτε στο ελάχιστο μετά Χριστόν προφήτης, αλλά Φαρισαίος. Η

Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε τη χώρα και διέλυσε την αγορά εργασίας, δίνοντας άλλοθι στην παραβατικότητα στους χώρους δουλειάς και εκτινάσσοντας την ανεργία. 

Τα πεπραγμένα της ΝΔ ως κυβέρνησης στα ζητήματα των εργασιακών και η ατζέντα α λα Κουρτς που έχει τηρήσει ως αντιπολίτευση δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να κρυφτούν με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Είναι φανερό στον ελληνικό λαό πως δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια για την εργασία εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό της προστασίας των εργαζομένων, της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο έχει γίνει πράξη από την κυβέρνηση, και αυτό της επαναφοράς της ατζέντας του ΔΝΤ για τα εργασιακά, το οποίο ονειρεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει η εγκύκλιος για κούριερ και ντελιβεράδες
Συντήρηση του οχήματος με ευθύνη του εργοδότη και παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους στη διανομή προϊόντων με δίκυκλο.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος για κούριερ και ντελιβεράδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευνοϊκότερο πλαίσιο συνταξιοδότησης για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προανήγγειλε σχετική ρύθμιση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις.
Ευνοϊκότερο πλαίσιο συνταξιοδότησης για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ντελιβεράδες δεν είναι αναλώσιμοι
Αν κάποιος δεν έπιασε το μήνυμα της μεγαλειώδους μοτο-πορείας των ντελιβεράδων, μπορεί να βρει το νόημα της κινητοποίησης σε αυτό που έγινε αμέσως μετά: άλλος ένας εργαζόμενος νεκρός στο δρόμο.
Οι ντελιβεράδες δεν είναι αναλώσιμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός 33χρονος ντελιβεράς στον Βόλο
Ακόμα ένας οδηγός ντελίβερι έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, χθες στον Βόλο, σε ηλικία 33 χρονών. Ο άτυχος νέος συγκρούστηκε με φορτηγό με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα.
Νεκρός 33χρονος ντελιβεράς στον Βόλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μην παραγγείλεις delivery, έχει απεργία
Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων έχει προκηρύξει απεργία για σήμερα οργανώνοντας παράλληλα συγκέντρωση - μοτοπορεία στο Πεδίον του Άρεως. Τετράωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει και το Σωματείο...
Μην παραγγείλεις delivery, έχει απεργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας