Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικά Παρασκήνια 03.03.2015

Παρασκήνια - Εφημερίδα τών Συντακτών

shutterstock

Πολιτικά Παρασκήνια 03.03.2015

  • A-
  • A+

Στρατιωτικοί γιατροί

Με επιτυχία στέφθηκε χθες η πρώτη επίσκεψη στρατιωτικών γιατρών με ελικόπτερο στα νησιά με σκοπό να βοηθηθούν οι «ξεχασμένοι» από την πολιτεία κάτοικοί τους. Πρόκειται για ένα σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που προς το παρόν βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο κι εφόσον αποδώσει, θα το εφαρμόσει στο μέλλον σε συνδυασμό με επισκέψεις των γιατρών με πλοία στα νησιά της άγονης γραμμής. Ετσι χθες, ο υπουργός Πάνος Καμμένος μαζί με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χατζηπέρο, τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλο και ομάδα στρατιωτικών γιατρών επισκέφτηκαν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Οπως τόνισε δε η περιφερειάρχης, χθες έγιναν «τα εγκαίνια μιας συνεπούς, σταθερής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας».

Μ.Ι.Τ

 

Διαρκής αγώνας

«Εν ολίγοις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε υψηλό τίμημα για να επιζήσει» έγραψε σε άρθρο του στην «Guardian» ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας, εκτιμώντας ότι οι «ερχόμενοι τέσσερις μήνες θα αποτελέσουν μια περίοδο διαρκούς αγώνα». Αναφερόμενος δε στις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο, ο Κ. Λαπαβίτσας εκτιμά ότι «το σημαντικότερο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η στρατηγική να ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθούν ριζικές αλλαγές εντός του θεσμικού πλαισίου του κοινού νομίσματος έφτασε στο τέλος της». Σχετικά με τις τρέχουσες κινήσεις της κυβέρνησης, εκτιμά ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι και η παρακολούθηση από τους "θεσμούς" πρέπει να καθίσουν στην "πίσω θέση" στους υπολογισμούς μας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη λαϊκή υποστήριξη».

Ν.ΣΒ.

 

Ατόπημα

Μείζον ζήτημα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση εγείρει η πρωτοβουλία του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκου Νικολόπουλου, να φιλοξενήσει σε εκπομπή που διατηρεί στον τηλεοπτικό σταθμό Extra 3 τον προφυλακισμένο χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη. Επειδή η υπόθεση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του σκανδάλου Μπαλτάκου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, δεν νοείται να ανέχεται τέτοιου είδους φαινόμενα συναγελασμού και διαύλων με πρωτοπαλίκαρα του νεοναζιστικού μορφώματος, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει με κάποιο τρόπο να αντιδράσει, επαναφέροντας στη δημοκρατική τάξη τον ήδη «υπότροπο» βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος.

Δ.Κ.

 

Ενδιαφέρθηκε ο υπουργός

Ο νέος υπουργός Υγείας αντέδρασε άμεσα στην έκκληση των φίλων του αγωνιστή Ορέστη (Δημήτρης Παπαδόπουλος), παλιού στελέχους του ΠΑΚ, που είναι βαριά άρρωστος με αναπηρία 81%, ενώ για μόλις 300 ένσημα που του λείπουν δεν δικαιούται σύνταξη («Εφ.Συν.» 2/3). Οι συγγενείς του είναι ανήμποροι να τον βοηθήσουν οικονομικά, ενώ το Κέντρο Αποκατάστασης των Αγ. Αναργύρων δεν μπορεί να τον φιλοξενήσει άλλο. Σήμερα το πρωί έχει ήδη κανονιστεί συνάντηση συγγενών και φίλων με τον υπουργό και αναμένεται να δοθεί μια λύση ευαισθησίας και αξιοπρέπειας για τον Ορέστη.

Α.Ψ.

 

Ερωτηματολόγιο

Με ένα ερωτηματολόγιο, που περιλαμβάνει 21 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice), το Ποτάμι καλεί τα μέλη, τους εθελοντές, τους υποψήφιους και τους απλούς φίλους του σχήματος να κάνουν την αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του και να δείξουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής. Το εκλογικό ποσοστό, η προεκλογική εκστρατεία, οι εμφανίσεις υποψηφίων, το πώς και από ποιους πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις και το τι έπρεπε να γίνει καλύτερα, αποτελούν μερικά μόνο από τα σημεία που οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν μέσω του Διαδικτύου.

Χ.ΙΩ.

 

Εμβάσματα εξωτερικού

Αίτημα προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με το οποίο την καλεί να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε όλοι οι Ελληνες βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στη χώρα μας, «ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον αλλά και παράδειγμα προς όλους τους συμπολίτες μας», κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Η Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό» αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε κατονομάσει πρόσφατα την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ότι έστειλε το 2011 εμβάσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας ότι «αν αυτό έχει συμβεί από οποιονδήποτε πολιτικό, από οποιοδήποτε κόμμα, είναι ανήθικο».

Δ.Κ.

 

Σμπαράλιασε

Στον αδυσώπητο οικονομικό και πολιτικό πόλεμο που δέχεται η χώρα μας, έχουμε κατορθώσει μια πολυσήμαντη νίκη που είναι νίκη και για όλους τους χειμαζόμενους ευρωπαϊκούς λαούς. Η ελληνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, χάρη κυρίως στο πολύπλευρο ταλέντο του Γιάνη Βαρουφάκη και τη βαθιά προσήλωση στις αξίες και την ιστορία του καθημαγμένου λαού μας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σμπαράλιασε κυριολεκτικά την επικοινωνιακή πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή τον σκληρό πυρήνα προπαγάνδας περί δήθεν μονόδρομου της ευρωπαϊκής λιτότητας που συμπυκνώνει ο κ. Σόιμπλε. Στον πόλεμο θέσεων και ελιγμών χρειάζεται να συμμετέχει ενεργά ο λαός για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓ.

 

Φτώχεια

Διαφορετική άποψη για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης εξέφρασε ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Με ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις συνιστούν κορύφωση του λαϊκισμού, καθώς όπως σημείωσε «υπόσχονται επανασύνδεση στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, όταν δεν έχει κοπεί σε κανένα από τα 600.000 νοικοκυριά που είναι ενταγμένα», ενώ «πάνω από 8.000 οικογένειες στα ακραία όρια της φτώχειας παίρνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, με αποφάσεις κοινών επιτροπών δήμων και ΔΕΗ».

Δ.Κ.

 

Εκδήλωση - συζήτηση

Εν όψει της δίκης για την εγκληματική οργάνωση η κίνηση κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, που έχει υποφέρει από τη ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής, σε συνεργασία με τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας Πειραιά και την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», διοργανώνουν εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα συντριπτικά στοιχεία που έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και αποδεικνύουν πλήρως τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 μ.μ. στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια» (οδός Σπάρτης 14) στην πλατεία Αμερικής, θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» και του Ιού Δημήτρης Ψαρράς και η Ελένη Πορτάλιου.

Γ.ΜΠΑΣΚ.

 

Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ) και το Ψυχιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Salten δίνουν αύριο (Τετάρτη) στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) με αντικείμενο την ενημέρωση του κοινού για το πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη». Θα μιλήσουν οι: Στέλιος Στυλιανίδης, καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής, επιστ. διευθυντής ΕΠΑΨΥ, επιστ. υπεύθυνος προγράμματος, Αγγελική Μενεδιάτου, κλ. ψυχολόγος, πρόεδρος και επιστ. διευθύντρια Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ, Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, διευθυντής Ρ.Σ. «Στο Κόκκινο 105,5», μέλος Δ.Σ. ΚΕΘΕΑ, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, διευθυντής προγράμματος Είμαστε Ολοι Πολίτες.

Τ.Τ.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Κυβερνώσα Αριστερά
Στο ΠΑΣΟΚ βγάζουν καντήλες όταν ακούν ότι μπορούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη άποψη –λιγότερο διαδεδομένη, όμως υπαρκτή– υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να γίνει διερευνητική...
Κυβερνώσα Αριστερά
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 11.06.2015
Οι δημοσιογράφοι της Εφ. Συν. συγκεντρώνουν στα Πολιτικά Παρασκήνια τα παραλειπόμενα της καθημερινότητας στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τέχνη, στον αθλητισμό και στον κόσμο, ενώ ενημερώνουν...
Πολιτικά Παρασκήνια 11.06.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 12.03.2015
Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν -τόσο εντός όσο και εκτός- να διακωμωδήσουν τις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για πάταξη της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως η «λοταρία των αποδείξεων» και οι «μυστικοί εφοριακοί»....
Πολιτικά Παρασκήνια 12.03.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 18.02.2015
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Αλιβιζάτου και ώς εδώ όλα σεβαστά και ειδικά ο ίδιος ο Ν. Αλιβιζάτος. Οταν όμως στην ανακοίνωση στήριξης το ΠΑΣΟΚ επικαλείται ως επιχείρημα ότι κατά κάποιον τρόπο η...
Πολιτικά Παρασκήνια 18.02.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Παρασκήνια 22.11.2014
Ως το τέλος της χρονιάς σκοπεύουν να έχουν συστήσει το πανελλαδικό δίκτυο τα στελέχη του σοσιαλιστικού χώρου, που συναντώνται στη Θεσσαλονίκη, ενώ έπεται η Πελοπόννησος και η Κρήτη.
Παρασκήνια 22.11.2014
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Νέες προσχωρήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να ενταχθούν 120 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανταποκρινόμενα, όπως τονίζουν, στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Νέες προσχωρήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας