Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το κύριο μέλημα του δικαστή Αθανασίου

Ο κ. Αθανασίου φτάνει στο σημείο να δηλώσει ότι «τη διαφθορά στη χώρα μας τη χτύπησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τα νομοθετήματά της, ενώ, αντίθετα, με τα νομοθετήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φούντωσε»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το κύριο μέλημα του δικαστή Αθανασίου

  • A-
  • A+

Ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης της Ν.Δ., δικαστής Χ. Αθανασίου, σε συνέντευξή του το Σάββατο στο ιστολόγιο iapopsi.gr έκανε λόγο για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη αλλά ξέχασε να αναφέρει όχι μόνο τις «βουτιές» των προηγούμενων κυβερνήσεων στην επετηρίδα των δικαστών, το γεγονός ότι σύμβουλο στο υπουργικό του γραφείο είχε μέλος του προεδρείου της ΕΔΕ (στη συνέχεια άλλαξε το καταστατικό της Ενωσης για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο), τις δικές του προσωπικές επιλογές που απηχούσαν μέχρι και την «εντοπιότητα», τις μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος που παρέμεναν στα συρτάρια, τις αθρόες προφυλακίσεις, τις συνεχείς καταδίκες της Ελλάδας για την αθλιότητα στις φυλακές των υπεράριθμων κρατουμένων, τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειάς τους  και όλα όσα σηματοδότησαν τη δική του υπουργία με την άγρια καταστολή. 

Αναφέρθηκε φυσικά στη δική του απόφαση να αναστείλει για «ειδική» κατηγορία κρατουμένων κάθε ευεργετικό μέτρο και να εγκαθιδρύσει τις φυλακές της απομόνωσης ενάντια ακόμα και στις απόψεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων, πολλών δικαστικών λειτουργών, πρώην υπουργών δικαιοσύνης αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών. Μέτρο που φυσικά σε κανένα δείκτη δεν μείωσε την εγκληματικότητα και απλώς αποτέλεσε μια αδιανόητη για δικαστή μορφή εκδικητικότητας αφού νομοθετήθηκε μετά την παραβίαση της άδειας από τον Χ. Ξηρό επί υπουργίας του. 

Ο ίδιος όμως σήμερα «βλέπει» παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη συντασσόμενος προφανώς με τις ανακοινώσεις της δικής του ομάδας που αποτελεί και τον κύριο κορμό του σημερινού προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι σκληροί εγκληματίες που έπαιρναν αθρόα τις αναστολές ποινών αλλά και προηγούμενοι (αναποτελεσματικοί) νόμοι αποσυμφόρησης προφανώς δεν τον απασχόλησαν τότε.

Σήμερα σπεύδει να δηλώσει ότι: «Υπό το πρόσχημα της αποσυμφορήσεως των καταστημάτων κράτησης δημιουργήθηκε μία πάγια ρύθμιση που αποφυλάκιζε πρόωρα και άνευ άλλου ελέγχου σκοπιμότητας άκριτα όσους πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια μειωμένης έκτισης της ποινής. Ήταν σαφές ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγούσε στην αδικαιολόγητη αποφυλάκιση σκληρών εγκληματιών. Νομίζω παρά τις θριαμβολογίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτυχία της ρύθμισης αυτής, ήδη έχει κριθεί ως πλήρως αποτυχημένη από την ελληνική κοινωνία».

Ετσι είναι αν έτσι νομίζει ο κ. Αθανασίου.

Το κύριο μέλημα του δικαστή Αθανασίου

Αξίζει όμως εδώ να επισημανθεί ότι από το 2015 που ισχύει ο νόμος και παρά το ανελέητο κυνήγι και το ψάξιμο από τα φιλικά στη Ν.Δ. ΜΜΕ, μετρώνται στα δάχτυλα οι περιπτώσεις βαριάς υποτροπής όσων αποφυλακίζονται πρόωρα.

«Χαρακτηριστικά να αναφερθώ επί υπουργίας μου, στη θεσμοθέτηση των φυλακών Γ΄ τύπου, δηλαδή υψίστης ασφάλειας, όπου με δική μου διάταξη είχε ρητά προβλεφθεί ότι όσοι καταδικασθέντες κρατούνταν σε αυτές τις φυλακές, δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αιτηθούν άδειες εξόδου».

Σκάνδαλα και διαφθορά

Ο ίδιος ναι μεν αναγνωρίζει τις διεθνείς προεκτάσεις του σκανδάλου της Novartis, ωστόσο επιτίθεται τόσο στους εισαγγελείς που το διερευνούν όσο και στις «σκευωρίες» που στήνει η κυβέρνηση. Προφανώς στην Ελλάδα για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης εξ ορισμού το μεγάλο σκάνδαλο στο φάρμακο και η καταλήστευση δημοσίου χρήματος δεν έχει ενόχους, ούτε υπεύθυνους για τη ρεμούλα πολιτικούς.

Ο κ. Αθανασίου φτάνει στο σημείο να δηλώσει ότι «τη διαφθορά στη χώρα μας τη χτύπησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τα νομοθετήματά της, ενώ, αντίθετα, με τα νομοθετήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φούντωσε».

Πολύ προσεκτικά βλέπει κανείς ότι αναφέρεται στα νομοθετήματα κι όχι βεβαίως στη διαχρονική και πλήρη ατιμωρησία των υποθέσεων διαφθοράς και διαπλοκής που έμπαιναν στα αρχεία ή παρέμεναν χωρίς ενόχους χωρίς δικαστική διαδικασία χωρίς διερεύνηση ή τέλος με τις κατάλληλες τροπολογίες εξασφαλιζόταν διαρκώς το ακαταδίωκτο. 

Ακόμα όμως και σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις, όπως π.χ. η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, επί των ημερών του «χρειάστηκε» η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκειμένου να πειστεί και ο ίδιος ότι τα ναζιστικά τάγματα εφόδου αλώνιζαν στη χώρα.

Τέλος, αν και ο ίδιος λέει ότι δεν προχωρά σε κυνήγι μαγισσών, ευθέως υπαινίσσεται ότι ολόκληρος ο νόμος για τους αναπήρους και τους βαριά αρρώστους και στην επιταγή για αξιοπρεπή διαβίωση στις φυλακές ή με όρους εκτός φυλακών, έγινε για να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός (98% αναπηρία), αγνοώντας σκόπιμα όλες τις δεσμεύσεις της χώρας για ενσωμάτωση ανάλογων οδηγιών σχετικά με τη διαβίωση των κρατουμένων. 

Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Αθανασίου δεν συνήθιζε να ακούει -ως όφειλε- το σύμβουλο του κράτους που είναι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη και τις αντίστοιχες διεθνείς οργανώσεις.

Ο ίδιος δεν φάνηκε να πτοήθηκε ποτέ ούτε από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρ. Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ούτε από τις υποδείξεις της Διεθνούς Αμνηστίας ούτε από από εκείνες της Επιτροπής της Ε.Ε. για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CTP).

Σήμερα το μόνο που οραματίζεται ο πρώην δικαστής είναι η επαναφορά των φυλακών της απομόνωσης και η κατάργηση των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου Παρασκευόπουλου.

Κι όλα αυτά στο όνομα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της... καταπολέμησης του εγκλήματος! 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ποτέ μη λες ποτέ
Ένα μικρό φρεσκάρισμα μνήμης μέσα από τις σελίδες της «Εφ.Συν.» για την Ντόρα Μπακογιάννη ίσως της θυμίσει αν υπήρξαν διαμαρτυρίες κομμάτων για τις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από τη Ν.Δ.
Ποτέ μη λες ποτέ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Θρίαμβος παραπληροφόρησης η «Πετσιτιάδα»
Άνθρακες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ο θησαυρός για τον Μ. Πετσίτη και εδικά για τους λόγους που οδηγήθηκε σε παραίτηση το στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Θρίαμβος παραπληροφόρησης η «Πετσιτιάδα»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Να παίξουν «μαν του μαν» οι εισαγγελείς
Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για όσα... φέρονται να ειπώθηκαν μέσα σε υπουργικό συμβούλιο ζήτησαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κρίμα που όλα αυτά διατυπώνονται τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν διατυπώθηκαν τις εποχές των...
Να παίξουν «μαν του μαν» οι εισαγγελείς
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Φιμώνουν την Ζαχαράκη, τι χούντα είναι αυτή!
Η ιστορία με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη μπάζει από όλες τις μπάντες. Είναι τόσο φαιδρή δε που στο τέλος σηκώνεις τα χέρια ψηλά, αποκαμωμένος πια. Εννιά συν ένα σχόλια...
Φιμώνουν την Ζαχαράκη, τι χούντα είναι αυτή!
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Κρεσέντο λαϊκισμού από τον αρχηγό της Ν.Δ. για τη μεταγωγή Κουφοντίνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα νέο κρεσέντο λαϊκισμού και προσπάθειας πολιτικής εκμετάλλευσης με κάθε τρόπο την τραγωδίας στο Μάτι αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν (!) αυτές τις ημέρες να γίνεται μεταγωγή ενός...
Κρεσέντο λαϊκισμού από τον αρχηγό της Ν.Δ. για τη μεταγωγή Κουφοντίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας