Αντίθετη με το θεσμό του «κρυφού» μάρτυρα είναι η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο θεσμός είναι αντίθετος με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης».
Παράλληλα, η συντονιστική αναφέρει ότι «είναι διαφορετικό ζήτημα η προστασία του μάρτυρα, που αποδεδειγμένα κινδυνεύει, από την προστασία του "κρυφού" μάρτυρα, που μπορεί να προβαίνει ανέλεγκτα σε καταθέσεις, χωρίς δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας του και χωρίς συνέπειες για τον ίδιο».
Ακόμη, αναφέρει ότι «θεσμικοί και μη παράγοντες, επανειλημμένα και διαχρονικά επιχειρούν παρεμβάσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη με σκοπό τον επηρεασμό της, ιδίως σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, όμως τέτοιες ενέργειες αποδοκιμάζονται κατηγορηματικά από το σύνολο του νομικού κόσμου», καθώς και ότι «μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί με πράξεις ή παραλείψεις τους δίνουν δικαιώματα για αρνητικές κρίσεις ως προς την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης».
Τέλος, σημειώνει ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν πρέπει να εμπλέκεται (και να την εμπλέκουν) σε πολιτικές σκοπιμότητες ή σε εξυπηρετήσεις οποιασδήποτε μορφής συμφερόντων. Πρέπει, μακριά από οποιαδήποτε παρέμβαση, εσωτερική ή εξωγενή, να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτάσσουν. Με αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων, χωρίς νομικούς ακροβατισμούς, που επιτρέπουν αμφισβητήσεις και δημιουργούν σκιές».
Μικρό σχόλιο
Κρίμα που οι δικηγορικοί σύλλογοι θυμήθηκαν 17 χρόνια μετά, παρόμοιου εύρους αντιδράσεις και ακόμα πιο κρίμα που δεν επέμειναν τόσο το 2001 όσο και το 2014 σε ασφαλέστερες διατυπώσεις και περιορισμούς, ούτως ώστε οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος -όπως και οι προστατευόμενοι- να προβλέπονται με τα ανάλογα και ενδεχομένως επαρκέστερα νομοθετικά πλαίσια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τότε όμως οι μόνοι που αντιδρούσαν πλήρως στην εφαρμογή του θεσμού ήταν οι αριστερές παρατάξεις. Τα ίδια θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και για την όψιμη αγωνία περί παρεμβάσεων μέσω κριτικής όταν προηγήθηκαν ολόκληρες δεκαετίες ωμών παρεμβάσεων στο «ψαχνό» της δικαιοσύνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας