Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικά Παρασκήνια 04.02.2015

Παρασκήνια - Εφημερίδα τών Συντακτών

shutterstock

Πολιτικά Παρασκήνια 04.02.2015

  • A-
  • A+

Θαλάσσια οικόπεδα

Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για τα είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για λόγους που επιβάλλονται από το «εθνικό συμφέρον» καλεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, έντονα θορυβημένο από τις εξαγγελίες Λαφαζάνη ότι ο εν εξελίξει διαγωνισμός θα επανεξεταστεί. «Να μην υπάρξει καμία κίνηση υπαναχώρησης ή καθυστέρησης», τονίζει το Γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, καλώντας την κυβέρνηση «να διασφαλίσει τη συνέχεια της εθνικής πολιτικής στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα», καθώς, όπως καταλήγει, «η προκήρυξη των είκοσι οικοπέδων είναι η πιο σημαντική έμπρακτη κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της». Προειδοποιεί ο κ. Βενιζέλος να μην «ξηλωθεί» το έργο του.

Δ.Κ.

 

Γειτνίαση

Μπορεί οι μετακομίσεις και οι διευθετήσεις στο κεντρικό κτίριο της Βουλής να ολοκληρώνονται, όμως φαίνεται να έχει μείνει ακόμη μία εκκρεμότητα, η οποία από πλευράς κυβέρνησης θεωρείται σημαντική. Για λόγους ασφαλείας ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς έχει ζητήσει να μη συνορεύει το γραφείο του με αυτά της Χρυσής Αυγής στον α’ όροφο της Βουλής και να μετακινηθεί σε άλλο χώρο είτε ο ίδιος είτε η νεοναζιστική οργάνωση. Μπορεί ο προκάτοχός του Τ. Μπαλτάκος να μην είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με την εν λόγω «συγκατοίκηση», όμως η εποχή με τα –κατά Φωτεινή Πιπιλή– «γούτσου γούτσου» κυβέρνησης-φασιστοειδών έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Χ.ΙΩ.

 

Νιάτα

Τόπο στα νιάτα ζητά η Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Πρέπει να υπάρξει ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, ανανέωση γενιάς ηλικιακά, αλλά και πολιτική ανανέωση», ανέφερε σχετικά με τη διαδοχή Βενιζέλου (Action24) η πρώην υφυπουργός. Η κ. Χριστοφιλοπούλου εκτίμησε ότι η νέα γενιά θα πρέπει να «αναμιχθεί» με έμπειρα στελέχη, τα οποία όμως δεν θα «καπελώσουν» τους νέους, αλλά θα τους ωθήσουν προς την αλλαγή. Ουσιαστικά, η άποψη αυτή ερμηνεύεται ως στήριξη στο μεταβατικό σχήμα που συζητείται τελευταία στη Χαριλάου Τρικούπη, με πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά και σε επιτελικές ηγετικές θέσεις τούς νέους του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Κυριάκο Πιερρακάκη και Εύα Καϊλή.

Δ.Κ.

 

Υποψήφιοι

Πήραν θάρρος στους ΑΝ.ΕΛΛ. με τα δημοσιεύματα που ήθελαν να βολιδοσκοπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και άρχισαν τις προτάσεις. «Θα το ήθελα πάρα πολύ να είναι από την Εκκλησία o Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πιάνετε το πνεύμα μου και θα το επιθυμούσα πάρα πολύ να είναι ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο. Αν με ρωτούσαν, θα είχα να το πω κιόλας. Θα πρότεινα τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό», δήλωσε η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Σταυρούλα Ξουλίδου (Βήμα FM). Γιατί όχι ο πατήρ Νεκτάριος Μουλατσιώτης από τους «παπαροκάδες» ή ο πατήρ Μάξιμος, γνωστός για τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικά πάνελ;

Γ.Δ.

 

Χρέος

Tο χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται ουσιαστική αναδιάρθρωση, υπενθυμίζει η ΔΗΜΑΡ, η οποία, παρά την αποτυχία της στις εκλογές, συνεχίζει να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. «Απαιτείται, μεταξύ άλλων, χρονική μετακύλιση των ομολόγων, μείωση των επιτοκίων, αναδρομική εγγραφή του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο Ε.Ε.», τονίζει η Αγίου Κωνσταντίνου.

Δ.Κ.

 

Η γραβάτα

Πολλή συζήτηση έγινε για τη γραβάτα που δώρισε ο Ματέο Ρέντσι στον Αλέξη Τσίπρα χτες το απόγευμα στη Ρώμη. Ορισμένοι «μύωπες» είπαν ότι είχε για σχέδιο το σήμα του ευρώ εν είδει «μηνύματος» στον Ελληνα ομόλογό του. Οι φωτογραφίες διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. Αλλοι είπαν ότι ο Ματέο Ρέντσι έβαλε τη γραβάτα σε φάκελο με το έμβλημα της (παρελθούσας πλέον) ιταλικής προεδρίας της Ε.Ε. για να επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Η αλήθεια φαίνεται να είναι διαφορετική. Αυτό το ασυνήθιστο δώρο επέβαλε στους συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού να βρουν αντίστοιχη συσκευασία, που να μη φέρει το λογότυπο της μάρκας της. Και κρίθηκε ότι ο συγκεκριμένος φάκελος, λόγω μεγέθους, ήταν αρκούντως κατάλληλος...

Ν.ΣΒ.

 

Γεν. γραμματέας

Ο Κώστας Πουλάκης αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπεύθυνος του αντίστοιχου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ -όπως και για θέματα δημοσκοπήσεων-, είχε από νωρίς επισημάνει τις ολέθριες για τους δημότες συνέπειες της προωθούμενης από την προηγούμενη κυβέρνηση νεοφιλελεύθερης πολιτικής του «λιγότερου κράτους», αντιπροτείνοντας την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και την αναβάθμιση των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών, με σταθερές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους και ουσιαστικές αρμοδιότητες στους ΟΤΑ. Κατέβηκε στις εκλογές στη Β' Αθηνών, αλλά έχασε στη μάχη του σταυρού.

Στ.Ζ.

 

Συνεδριάσεις

Σχεδόν παράλληλα συνεδριάζουν σήμερα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, στις 13.00 και στις 14.30 αντιστοίχως. Το ενδιαφέρον έγκειται ωστόσο στη συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς θα είναι η πρώτη ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα ως γενικού γραμματέα και βουλευτή και μάλιστα με την πρόσκληση για δημοσιογραφική κάλυψη από τον Περισσό. Νέα ήθη και πνεύμα εκσυγχρονισμού.

Δ.Κ.

 

Η Διάσκεψη

Πολλοί προβλέπουν ενσωμάτωση της ανατολικής Ουκρανίας στην Κριμαία. Είτε γίνει αυτό είτε όχι, μας δίδεται η ευκαιρία να θυμηθούμε ότι στη Γιάλτα, πόλη της Κριμαίας, έγινε σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, το 1945, η ιστορική Διάσκεψη Τσόρτσιλ, Στάλιν, Ρούσβελτ και ότι εκεί συμφωνήθηκε και αποτυπώθηκε σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί η… «μοιρασιά» της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Είναι, όμως, ευκαιρία να θυμηθούμε και κάτι διαφορετικό. Οτι στη Γιάλτα είχε εγκατασταθεί μόνιμα, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας (έπασχε από φυματίωση), ο γιατρός και μεγάλος συγγραφέας Αντον Τσέχοφ. Τα θεατρικά του έργα (ο «Θείος Βάνιας», οι «Τρεις Αδελφές», ο «Γλάρος», ο «Βυσσινόκηπος») έχουν παιχτεί πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα.

Ν.Γ.

 

Να πληρώσουν

Ενας νεαρός, πατέρας τριών παιδιών, από το Ηράκλειο Κρήτης πουλά το ένα νεφρό του για να ζήσει τα παιδιά του! Αυτή είναι η απάνθρωπη πολιτική του Μνημονίου με τους χιλιάδες νεκρούς, τους αυτόχειρες, τους κοινωνικά σακατεμένους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τώρα το Μνημόνιο είναι νεκρό και οι πάσης φύσεως κλέφτες του δημοσίου πλούτου μαζί με αυτούς που το υπέγραψαν πρέπει να δικαστούν και να πληρώσουν. Αυτό δεν είναι εκδίκηση αλλά βαθύ αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και απομάκρυνσης της σαπίλας από την κοινωνία.

Παν.Γεωργ.

 

Συγγένειες

Συγγενείς πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού υπήρξαν επανειλημμένα μέλη υπουργικών συμβουλίων διαφόρων κυβερνήσεων. Πατέρας και γιος (Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος Παπανδρέου), πατέρας και κόρη (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη). Ζεύγος, όμως, στην ίδια κυβέρνηση, όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεν θυμάμαι. Υπήρξαν επίσης συγγενείς εξ αγχιστείας στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο, με… εντυπωσιακή περίπτωση αυτή των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Παναγιώτη Κανελλόπουλου (ο πρώτος είχε νυμφευθεί ανιψιά του δεύτερου). «Εντυπωσιακή», επειδή ο Κανελλόπουλος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του Καραμανλή όταν έγινε, το 1955, πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς τον «τον ακαταλληλότερο των Ελλήνων για την πρωθυπουργία». Και τρία χρόνια αργότερα, το 1958, έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Καραμανλή!

Ν.Γ.

 

Δικαίωση

Αγωνιώδη προσπάθεια με ανακοινώσεις μέσω του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατέβαλε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με έναν και μοναδικό σκοπό: να πείσει ότι όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οικονομικό επιτελείο για το χρέος αποτελούν δικές του προτάσεις, οι οποίες μάλιστα εφαρμόζονται, με άλλα λόγια να δείξει ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τις επιλογές του. «Επειδή ακούμε διάφορες αναλύσεις για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης, υπενθυμίζουμε ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά μετά τη ριζική αναδιάρθρωση του 2012 περιλαμβάνουν ήδη ρήτρα ανάπτυξης. Ας μην ψάχνουν την πυρίτιδα χάνοντας χρόνο. Ας αξιοποιήσουν όλα όσα έγιναν», τονίζεται στην ανακοίνωση. Αν τα έκανε όλα σωστά ο κ. Βενιζέλος γιατί δεν τον επιβράβευσε ο λαός στις εκλογές είναι ένα ερώτημα...

Δ.Κ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σε φάση εύθραυστης σταθερότητας η Ελλάδα»
Εκτενή καταγραφή της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και εκτιμήσεις για την πορεία των κομμάτων περιλαμβάνει η έκθεση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για...
«Σε φάση εύθραυστης σταθερότητας η Ελλάδα»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πολιτικά Παρασκήνια 02.02.2015
Κι εκεί που όλοι νόμιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να βρει κάτι θετικό να πει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τούς διέψευσε όλους, χαρακτηρίζοντας μέσω του Γραφείου Τύπου «πολύ καλή» την επιλογή της...
Πολιτικά Παρασκήνια 02.02.2015
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Παρασκήνια 25.10.14
Εκτενή αναφορά στην πολιτική κατάσταση της χώρας επιχειρεί το βρετανικό οικονομικό περιοδικό Economist, σε άρθρο του με τίτλο «Ελληνική διάσωση; Οχι τόσο γρήγορα».
Παρασκήνια 25.10.14
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Παρασκήνια 27.10.14
Τη θέση του ότι η τελική λύση για το ελληνικό χρέος θα καθυστερήσει, χτυπώντας ταυτόχρονα καμπανάκι στην κυβέρνηση να προετοιμάσει το σχέδιό της, επαναλαμβάνει ο Κώστας Σημίτης.
Παρασκήνια 27.10.14
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Παρασκήνια 29.10.14
Πληθαίνουν τα γερμανικά δημοσιεύματα που προβλέπουν ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2015 πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και ότι επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή τη φορά η...
Παρασκήνια 29.10.14
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Παρασκήνια 30.10.14
Συνάντηση, σε πολύ καλό κλίμα, με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, στην έδρα του κόμματος, είχε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεργασίας και διαρκούς αλληλοενημέρωσης για...
Παρασκήνια 30.10.14

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας