• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.3°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 38.8°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  4 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.7°C / 37.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.4°C / 37.0°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.1°C
  2 BF
  15%

Ωραίο Μνημόνιο

 • A-
 • A+

Μνημόνιο δεν υπογράφει μόνο η Ελλάδα με τους δανειστές της. Υπογράφουν και άλλοι φορείς για πολύ σπουδαίους λόγους. Ενα τέτοιο Μνημόνιο συνεργασίας για τους πρόσφυγες υπέγραψαν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Πρόκειται για μια σπουδαία και μοναδική πρωτοβουλία. Ο σκοπός είναι η παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Το Μνημόνιο, που υπογράφηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στοχεύει στη δέσμευση των δύο πλευρών σε από κοινού δραστηριότητες για την παροχή επιπρόσθετων εκπαιδευτικών ευκαιριών στους πρόσφυγες, καθώς επίσης και την εκπαίδευση των φοιτητών του πανεπιστημίου στο διεθνές δίκαιο και στις πρακτικές για τους πρόσφυγες.

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στον πρύτανή του καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα.

Δηλώσεις 

Σύμφωνα με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, Damtew Dessalegne: «Καινοτόμες συνεργασίες, όπως αυτή που συνάψαμε με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι πολύ σημαντικές, ειδικά στην παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις, που συνοδεύουν τους πρόσφυγες στην αναζήτηση προστασίας και βιώσιμων λύσεων».
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αναφερόμενος στις εκστρατείες και τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης του Πανεπιστημίου τόνισε ότι «οι πράξεις μας εστιάζονται σε δύο άξονες, τόσο στην παροχή ατομικής υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στη συνεργασία με δημόσιους φορείς με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών στήριξης».
 
Το Μνημόνιο Συνεργασίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ένα πρόγραμμα παροχής υποτροφιών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για άπορους πρόσφυγες, προώθηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου μέσω τακτικών διαλέξεων και εργαστηρίων, πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Ύπατης Αρμοστείας για φοιτητές καθώς επίσης και οργάνωση κοινών ερευνητικών μελετών στους τομείς των προσφύγων και της μετανάστευσης.
 
«Χαιρετίζω την προθυμία και την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας να στηρίξει ενεργά το προσφυγικό ζήτημα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», πρόσθεσε ο κ. Dessalegne.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συμμετέχει μέσω του ερευνητικού του κέντρου CARDET, στο πρόγραμμα «Digital Tools for Inclusion of Refugees, Asylum Seekers and Migrants» και είναι επίσης ο συντονιστικός φορέας του «Κέντρου Πληροφόρησης Μεταναστών», ένα έργο που στοχεύει στο σχεδιασμό και τη δημιουργία τεσσάρων κέντρων πληροφόρησης μεταναστών στην Κύπρο.

Κατόπιν αιτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, το Πανεπιστήμιο προσέφερε δύο πλήρεις υποτροφίες για νέους πρόσφυγες στην Κύπρο οι οποίοι ενώ πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν θα είχαν την ευκαιρία για πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο ΟΗΕ φεύγει οι τροπολογίες έρχονται
Δεν πρόλαβαν να μπουν στο αεροπλάνο οι επίσημοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά κάθε πτυχή του προβλήματος της αυθαίρετης κράτησης (και ειδικά προσφύγων και...
Ο ΟΗΕ φεύγει οι τροπολογίες έρχονται
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τιμή στην αλληλεγγύη
Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο προσφυγικό δράμα οι Έφη Λατσούδη και Κωνσταντίνος Μητράγκας σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους...
Τιμή στην αλληλεγγύη
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Το δώρο του Αλέξη Τσίπρα που θα... σώσει τον Μπαν Κι Μουν
Ένα δώρο με συμβολικό χαρακτήρα έκανε ο πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα σωσίβιο στον Μπαν Κι Μουν, από εκείνα που χρησιμοποιούν...
Το δώρο του Αλέξη Τσίπρα που θα... σώσει τον Μπαν Κι Μουν
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Εχθροί μας ο πόλεμος και οι φράχτες»
Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα-σύνθημα «Εχθροί μας ο πόλεμος και οι φράχτες, όχι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες» θα γίνει την Κυριακή στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν: Κ. Ράπτης (δημοσιογράφος), Κ. Κιτίδη (Υπατη Αρμοστεία...
«Εχθροί μας ο πόλεμος και οι φράχτες»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Αντόνιο Γκουτέρες, που συναντήθηκε στην Πορτογαλία με τον Νίκο Ξυδάκη. Ο πρώτος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα πιέζεται από την έλλειψη αλληλεγγύης στη διαχείριση του προσφυγικού...
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θλιβερή η Σύνοδος - Δεν βγήκε από το μνημόνιο η Κύπρος»
Τη δική του ματιά στις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο προσφυγικό όσο και στην ελληνική οικονομία παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε λάβρος κατά της Ε.Ε. και άσκησε σφοδρή...
«Θλιβερή η Σύνοδος - Δεν βγήκε από το μνημόνιο η Κύπρος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας