Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυβέρνηση & αγρότες σε αναζήτηση ενός ουσιαστικού διαλόγου

Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, στη Νίκαια της Λάρισας, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ

Κυβέρνηση & αγρότες σε αναζήτηση ενός ουσιαστικού διαλόγου

  • A-
  • A+

Με τα τρακτέρ παρατεταμένα στις εθνικές οδούς οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα παραγωγής συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενώ παράλληλα αναμένουν τις συναντήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποί τους με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς προκειμένου να λάβουν απαντήσεις στα αιτήματά τους.

«Μπορούμε να βρούμε λύσεις για πολλά θέματα»

«Είχα από την αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων καλέσει τους αγρότες σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Η συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι η πρώτη που γίνεται με αγρότες οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ενόψει της συνάντησης και πρόσθεσε ότι: «φιλοδοξούμε να είναι μια συνάντηση, όχι απλά για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά μια σύσκεψη εργασίας με ουσιαστικό περιεχόμενο για το παρόν και το μέλλον του αγροτικού τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από εμένα, θα συμμετέχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για θέματα φορολογικά, ασφαλιστικά, περιβαλλοντικά».

«Οι αγρότες», σημειώνει ο κ. Αποστόλου, «έχουν εμπειρία και γνώση του χώρου τους. Αν υπάρχει πνεύμα εποικοδομητικό μπορούμε να βρούμε λύσεις για πολλά θέματα, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η χώρα. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πάντα μέσα από τέτοιου χαρακτήρα συναντήσεις βγαίνουν και ουσιαστικά αποτελέσματα».

«Ξεκινάμε λοιπόν», καταλήγει, «με κοινή πρόθεση, αυτό τουλάχιστον φάνηκε και από την πλευρά των αγροτών, να συζητήσουμε σε βάθος και ουσιαστικά και να καταλήξουμε κατά το δυνατόν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα».

Ζητούν συνάντηση

Στο μεταξύ, έτοιμο πλάνο που περιλαμβάνει κλιμάκωση της κινητοποίησής τους, έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνουν διορία στην κυβέρνηση έως την Πέμπτη (09/0), προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση προτάσσοντας το θέμα του κόστους της παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.

Στα μπλόκα

Κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

Επίσης, κλειστή παραμένει από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, παραμένουν οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δηλώνοντας έτοιμοι να σκληρύνουν τη στάση τους, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο βρίσκονται από τις 25/1 και παρά τις προσπάθειές τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έως στιγμής δεν το έχουν κατορθώσει.

Συνεχίζεται από τις 30/1 ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Στο μεταξύ, παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας (δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας) και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Δυτική Μακεδονία

Στα μπλόκα τους παραμένουν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη δυτική Μακεδονία, οργανώνοντας τον κόσμο τους για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2 και αγωνιώντας για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την Πέμπτη από τις 12, αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στην κινητοποίηση αυτή πρόκειται να συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο, ενώ ο προγραμματισμός αφορά την μετάβασή τους στο σημείο με αγροτικά οχήματα και λίγα τρακτέρ.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα στην Δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία:

Στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και ειδικότερα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και οι αγρότες του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ στην τελικη ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια που γίνεται για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγρότες οργανώνουν φορείς και σωματεία του Ηρακλείου έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια. Πρόκειται για την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου την Ένωση Συνταξιούχων Ν. Ηρακλείου κλπ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φρέσκο γάλα πέντε ημερών
Την επαναφορά στις πέντε ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας...
Φρέσκο γάλα πέντε ημερών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλεσμα Αποστόλου προς αγρότες για διάλογο
Στους αγρότες απευθύνθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναγνωρίζοντας μεν το δικαίωμά τους για κινητοποιήσεις, καλώντας τους δε σε συνάντηση και διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων...
Κάλεσμα Αποστόλου προς αγρότες για διάλογο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φώναξαν αλλά δεν μίλησαν
«Aπόβαση» στην Αθήνα έκαναν χθες εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, κάνοντας αισθητή, σχεδόν σαν σόου, την παρουσία τους,...
Φώναξαν αλλά δεν μίλησαν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συναντήσεις αγροτών με ακραία πολιτικά στοιχεία»
Στη χθεσινή συνάντηση ομάδας αγροτών με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή στη Βουλή αναφέρθηκε σήμερα ο Βαγγέλης Αποστόλου σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ αγροτών από την Κρήτη και δυνάμεων ασφαλείας έξω...
«Συναντήσεις αγροτών με ακραία πολιτικά στοιχεία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα
Kλιμάκωση δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις των αγροτών. Οι αγρότες που παραμένουν στο κομβικό μπλόκο της Νίκαιας έχουν ήδη περάσει σε πολύμορφες δράσεις και, όπως είχαν ανακοινώσει από το συλλαλητήριο της...
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας