Με καταιγιστικές επιθέσεις στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις και κλιμάκωση των πιέσεων στον Αλ. Τσίπρα, άρχισε η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ., με τον Αντ. Σαμαρά να δίνει ο ίδιος τον τόνο της αντιπαράθεσης με καθημερινές παρεμβάσεις. Τα διλήμματα έχουν ήδη τεθεί και ο αντίκτυπος που έχουν στο εκλογικό σώμα, αναμένεται να φανεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών. Η στρατηγική που έχει χαράξει η επιτελική ομάδα της Ν.Δ. κινείται στους εξής άξονες:
■ Πρώτον, να αναδειχθούν οι ασάφειες στον λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τόλιου, έδωσαν την αφορμή να δοκιμαστούν τα ρεφλέξ του στρατηγείου της Ν.Δ. και τα αποτελέσματα κρίθηκαν ικανοποιητικά. Είναι ενδεικτικό ότι από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς έως και χθες το βράδυ, η αντιπαράθεση κινήθηκε γύρω από τις απόψεις του μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και στη συνέχεια για τον εσωτερικό δανεισμό, εάν προκύψει πρόβλημα με τους εταίρους και δανειστές.
Και μάλιστα όχι σε επίπεδο βουλευτών και περιφερειακών στελεχών, αλλά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και κατόπιν από τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη. Ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δηλώσεις περί εσωτερικού δανεισμού από τις τράπεζες μπορεί να οδηγήσουν σε φυγή καταθέσεων και επανέφερε στην πολιτική αντιπαράθεση το περιβόητο Plan B.
■ Δεύτερος στόχος αυτής της επιθετικής τακτικής είναι η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους ψηφοφόρους που εμφανίζονται ακόμη αναποφάσιστοι και -σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού- το ποσοστό αυτών εξακολουθεί να είναι διψήφιο (από 12% μέχρι και 15%), παρότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, την πιο σύντομη όλων των εκλογών. Η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Ν.Δ. κρίνεται ικανοποιητική, αφού κινείται πάνω από το 80%, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Για να κλείσει η ψαλίδα, θα πρέπει αφενός να ανακοπεί το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου θα δημιουργηθεί συντηρητική στροφή στις τάξεις των αναποφάσιστων.
■ Παράλληλα με το κλίμα πόλωσης στο εσωτερικό, το επιτελείο του κ. Σαμαρά θέλει με κάθε τρόπο και τη διάχυση της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη, προσδοκώντας ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί και η οικογένεια των Χριστιανοδημοκρατικών Κομμάτων της Δεξιάς θα κλιμακώσουν τις πιέσεις τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των Κομμάτων της Αριστεράς. Η συζήτηση που έχει ανοίξει και πάλι στα διεθνή μέσα ως προς το αδιέξοδο πρόγραμμα λιτότητας στην Ε.Ε. και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λειτουργεί πιεστικά για την κυβέρνηση Σαμαρά που δεν κατόρθωσε να πετύχει τον στόχο της ελάφρυνσης, παρά τις υποσχέσεις που είχε πάρει στο Eurogroup.
«Στο νήμα»
Στην ομάδα κρούσης της Ν.Δ. επικρατεί η πεποίθηση ότι οι εκλογές θα κριθούν στο νήμα. Η πόλωση που έχει δημιουργηθεί καθ΄ όλη την περίοδο της άκαρπης προεδρικής εκλογής λειτουργεί υπέρ των μεγαλύτερων κομμάτων. Πλην όμως -όπως σημειώνουν- δεν δημιουργεί ρεύμα ξεκάθαρης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ που προπορεύεται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι επιτελείς της Ν.Δ. προεξοφλούν ουσιαστικά ότι οι κάλπες στις 25 Ιανουαρίου δεν θα δώσουν αυτοδυναμία. Κατ΄ επέκταση το θέμα είναι αν οι μετεκλογικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε συνεργασίες ή θα επαναληφθεί το φαινόμενο των διπλών εκλογών του 2012.
Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα. Προεκλογικά δεν θα έχει πολιτική αντιπαράθεση (debate) με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προγραμματίζονται συνεντεύξεις σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και δεν αποκλείεται η ιδέα της διακαναλικής. Επίσης, εξετάζονται θετικά τα αιτήματα ευρωπαϊκών μέσων. Το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού αρχίζει σήμερα με επίσκεψη στην Καρδίτσα το πρωί και ομιλία στην Λάρισα το βράδυ.
Κινδυνολογία
Το στοίχημα, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, είναι να καταλάβει το εκλογικό σώμα τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η χώρα, αν διαρρήξει τις σχέσεις της με τους εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν εναρμονιστεί όλα τα στελέχη της Ν.Δ. και μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει τον τελευταίο λόγο στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ο προβληματισμός στο εσωτερικό του κόμματος περιστρέφεται γύρω από τους ανθρώπους του Κ. Καραμανλή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας