Αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περισσότερες από τέσσερις άδειες περιεχομένου τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, έστω και… οριακά, αλλά εμμένοντας στη διαδικασία δημοπρασίας με τον τρόπο που έγινε και κάνοντας σαφές ότι όλα πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο Παππά (Ν. 4339/2015), ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρουσιάσει άμεσα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τις κινήσεις τους ως προς την αδειοδότηση «ώστε να τερματιστεί, επιτέλους, ένα καθεστώς παρανομίας που διαρκεί ήδη 27 χρόνια».
Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο και τα μέλη του Συμβουλίου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, απαντά στα τρία ερωτήματα που έχει θέσει η ανεξάρτητη αρχή στα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι ο Ν. 4339/2015 καθορίζει το «ρυθμιστικό πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας και προβλέπει ότι η αδειοδότηση θα προχωρήσει μέσω της διενέργειας ανοικτού διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού».
Επισημαίνεται ότι σειρά άρθρων ψηφίστηκαν και από άλλα κόμματα εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. (ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων), ενώ τονίζεται ότι η δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε «είχε αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους, εξασφαλίζοντας το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια ταμεία, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός, όπως έγινε, διασφάλισε τους όρους της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της θωράκισης της ισότιμης συμμετοχής των υποψηφίων εταιρειών, ενώ ελέγχθηκε διεξοδικά και η νομιμότητα των όρων της από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέσω των πολλαπλών προσφυγών των υποψηφίων. Από την εμπειρία αυτή, κρίνουμε ως καταλληλότερη διαδικασία τη δημοπρασία των αδειών (σειριακή –η μία μετά την άλλη), όπως αυτή διενεργήθηκε την 30.8.2016, με ενδεχόμενες επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις. Επιπλέον, στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν από τον ακυρωμένο διαγωνισμό: το ΕΣΡ έχει πλέον μια σαφή εκτίμηση του πώς αξιολογεί η αγορά και οι πιθανοί υποψήφιοι την πραγματική αξία των αδειών παροχής περιεχομένου εθνικής εμβέλειας».
Δημόσιο αγαθό
Η κ. Σβίγκου πάντως στην επιστολή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά μεγαλύτερο αριθμό από τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας, κάνοντας όμως λόγο και για συγχωνεύσεις, συνέργειες αλλά και προσεχώς αδειοδότηση θεματικών και περιφερειακών καναλιών.
Τονίζει όμως ότι «σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, οι συχνότητες αποτελούν σπάνιο δημόσιο πόρο, και άρα δεν μπορούν να είναι απεριόριστες, όπως κατά το παρελθόν υποστήριξαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, η ώς τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι ο απεριόριστος αριθμός τηλεοπτικών καναλιών αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια της διαπλοκής, της ασυδοσίας και της παραπληροφόρησης…».
Σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να υπάρχουν κριτήρια οικονομικά, αρτιότητας τεχνολογικού εξοπλισμού, κτιριακών υποδομών, εξασφάλισης ελάχιστου αριθμού απασχολούμενου προσωπικού και ποιοτικών χαρακτηριστικών του προγράμματος.
Η μετάδοση πρέπει να είναι σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), να λαμβάνεται υπόψη ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, που ανέρχεται σε τετρακόσιους κατά μέσο όρο ετησίως, κ.ά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας