• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%

«Παράθυρο» για περισσότερες άδειες υπό προϋποθέσεις

 • A-
 • A+

Αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περισσότερες από τέσσερις άδειες περιεχομένου τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, έστω και… οριακά, αλλά εμμένοντας στη διαδικασία δημοπρασίας με τον τρόπο που έγινε και κάνοντας σαφές ότι όλα πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο Παππά (Ν. 4339/2015), ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρουσιάσει άμεσα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τις κινήσεις τους ως προς την αδειοδότηση «ώστε να τερματιστεί, επιτέλους, ένα καθεστώς παρανομίας που διαρκεί ήδη 27 χρόνια».

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο και τα μέλη του Συμβουλίου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, απαντά στα τρία ερωτήματα που έχει θέσει η ανεξάρτητη αρχή στα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι ο Ν. 4339/2015 καθορίζει το «ρυθμιστικό πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας και προβλέπει ότι η αδειοδότηση θα προχωρήσει μέσω της διενέργειας ανοικτού διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού».

Επισημαίνεται ότι σειρά άρθρων ψηφίστηκαν και από άλλα κόμματα εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. (ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων), ενώ τονίζεται ότι η δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε «είχε αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους, εξασφαλίζοντας το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια ταμεία, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός, όπως έγινε, διασφάλισε τους όρους της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της θωράκισης της ισότιμης συμμετοχής των υποψηφίων εταιρειών, ενώ ελέγχθηκε διεξοδικά και η νομιμότητα των όρων της από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέσω των πολλαπλών προσφυγών των υποψηφίων. Από την εμπειρία αυτή, κρίνουμε ως καταλληλότερη διαδικασία τη δημοπρασία των αδειών (σειριακή –η μία μετά την άλλη), όπως αυτή διενεργήθηκε την 30.8.2016, με ενδεχόμενες επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις. Επιπλέον, στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν από τον ακυρωμένο διαγωνισμό: το ΕΣΡ έχει πλέον μια σαφή εκτίμηση του πώς αξιολογεί η αγορά και οι πιθανοί υποψήφιοι την πραγματική αξία των αδειών παροχής περιεχομένου εθνικής εμβέλειας».

Δημόσιο αγαθό

Η κ. Σβίγκου πάντως στην επιστολή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά μεγαλύτερο αριθμό από τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας, κάνοντας όμως λόγο και για συγχωνεύσεις, συνέργειες αλλά και προσεχώς αδειοδότηση θεματικών και περιφερειακών καναλιών.

Τονίζει όμως ότι «σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, οι συχνότητες αποτελούν σπάνιο δημόσιο πόρο, και άρα δεν μπορούν να είναι απεριόριστες, όπως κατά το παρελθόν υποστήριξαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, η ώς τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι ο απεριόριστος αριθμός τηλεοπτικών καναλιών αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια της διαπλοκής, της ασυδοσίας και της παραπληροφόρησης…».

Σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να υπάρχουν κριτήρια οικονομικά, αρτιότητας τεχνολογικού εξοπλισμού, κτιριακών υποδομών, εξασφάλισης ελάχιστου αριθμού απασχολούμενου προσωπικού και ποιοτικών χαρακτηριστικών του προγράμματος.

Η μετάδοση πρέπει να είναι σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), να λαμβάνεται υπόψη ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, που ανέρχεται σε τετρακόσιους κατά μέσο όρο ετησίως, κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρέτσος: Οι «ολιγάρχες» στοχεύουν σε αναβολή αδειών για να μην πληρώσουν
«Για μία ακόμη φορά οι γνωστοί "ολιγάρχες" της τηλεόρασης προβάλλουν τα "σοβαρά" επιχειρήματά τους με στόχο την αναβολή της διαδικασίας αδειοδότησης και την αποφυγή πληρωμής» ήταν η απάντηση του γενικού...
Κρέτσος: Οι «ολιγάρχες» στοχεύουν σε αναβολή αδειών για να μην πληρώσουν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τις άδειες
Τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στον Ν. 4339/20115 που απαιτούνταν σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να προχωρήσει η προκήρυξη των αδειών κατέθεσε με τροπολογία στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος...
Αντίστροφη μέτρηση για τις άδειες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογία - «χαλί» για τις αδειοδοτήσεις
Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών [θα γίνεται παράλληλα σε υψηλή (HD) και κανονική (SD) ευκρίνεια] ο Ν. Παππάς θα ζητήσει από το ΕΣΡ τη γνώμη του για τον αριθμό των καναλιών...
Τροπολογία - «χαλί» για τις αδειοδοτήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλεπάλληλα επεισόδια στους 16 μήνες του σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών
Ο νόμος Παππά (Ν.4339/2015) δεν κρίθηκε εξ ολοκλήρου αντισυνταγματικός, οπότε αναμένεται να δούμε τι θα προκύψει από το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, τις διαβουλεύσεις που θα κάνει το ΕΣΡ και τις...
Αλλεπάλληλα επεισόδια στους 16 μήνες του σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προαναγγέλλει νέο αδιέξοδο για το ΕΣΡ η Ν.Δ.
Νέο ναυάγιο στην υπόθεση συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προοιωνίζονται οι δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που τονίζουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει διανύσει την...
Προαναγγέλλει νέο αδιέξοδο για το ΕΣΡ η Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τον αέρα του ΕΣΡ
Απομονωμένη εκτιμά το Μαξίμου ότι είναι η Ν.Δ. η οποία και έχει μετατοπιστεί και διαφορετικές απόψεις έχει στο εσωτερικό της, δημιουργώντας αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί συναίνεση και...
Με τον αέρα του ΕΣΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας