Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ελπίδα είναι... ακόμη στον δρόμο

Δύο χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Τι κατάφερε έως τώρα να πραγματοποιήσει απ' όσα υποσχέθηκε

MOTIΟN TEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η ελπίδα είναι... ακόμη στον δρόμο

  • A-
  • A+

Ανάμεσα στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη πολιτική δύναμη και την τρέχουσα περίοδο μεσολάβησαν δύο χρόνια, οπότε μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την Αριστερά, την πολιτική, τη δημοκρατία. 

Η κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώθηκε έτι περαιτέρω ακόμα και σε σχέση με τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια, λειτούργησε ως καταλύτης: ενεργοποίησε αντανακλαστικά, δοκίμασε την ετοιμότητα όλων των εγχώριων και διεθνών παραγόντων, άγγιξε οριακές καταστάσεις, διέψευσε μύχιους πόθους, ανέτρεψε αποφάσεις.

Η συνολική αποτίμηση αυτής της διετίας -από το σύνθημα «Η ελπίδα έρχεται» και τις επτάμηνες διαπραγματεύσεις και από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση- είναι έργο ιστορικών, οικονομολόγων, κοινωνιολόγων και πολλών ακόμα επιστημόνων.

Η «Εφ.Συν.», υλοποιώντας τον ρόλο της ως μέσο ενημέρωσης, έστω και με θραυσματικού χαρακτήρα αναφορές και αναλύσεις, συνεισφέρει σ' αυτόν τον αναγκαίο διάλογο. Γι' αυτό και σ' αυτό το κείμενο θα υπενθυμίσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και ακροθιγώς θα εξετάσουμε τι υλοποιήθηκε και τι όχι.

Και όλα αυτά πιστεύοντας ακράδαντα ότι η πολιτική δεν είναι απλώς ένα θέατρο δημαγωγών και επικοινωνιακών εκστρατειών, αλλά το κατεξοχήν πεδίο όπου οι πολίτες (οφείλουν να) κρίνουν, επικρίνουν, επιλέγουν, αμφισβητούν και εμπιστεύονται.

Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

Στη δημόσια συζήτηση συνηθίζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να ονομάζεται «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Αναζητήσαμε και βρήκαμε διαδικτυακά το «Πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος» του κόμματος, το οποίο στηριζόταν σε τέσσερις πυλώνες (http://www.syriza.gr/upload/60147_1.pdf). Αυτούς θα εξετάσουμε.

➀ Αναδιαπραγμάτευση δανειακών συμβάσεων και χρέους με στόχους:

● Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους.

● «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους.

● Περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτησή του.

● Εξαίρεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας.

● Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal».

● Ποσοτική Χαλάρωση.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη των παραπάνω στόχων «σκόνταψαν» στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις συνθήκες «ασφυξίας» που επέβαλαν οι δανειστές.

Το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό: ύστερα από επτά μήνες διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, αναδεικνύοντας τη συζήτηση για την πρότερη προετοιμασία των ηγετικών κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοιου είδους διαπραγμάτευση.

Αντ' αυτών αποκλείστηκε εξαρχής το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του (η εφαρμογή τους φτάνει μέχρι το 2060), ενώ η κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν καθορισμό των αντίστοιχων μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ενδέχεται να συμβεί τους επόμενους μήνες, καθώς εξαρτάται από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

➁ Εθνικό Σχέδιο Αμεσης Ανασυγκρότησης με στόχους:

● Αμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

● Αμεσα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση της εργασίας.

● Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολυσχιδές σε αυτόν τον τομέα. Οσον αφορά τον πρώτο στόχο, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ενώ παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Υπήρχε επίσης η δέσμευση για «δώρο Χριστουγέννων ως 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από 700 ευρώ».

Αντ' αυτού η κυβέρνηση έδωσε εφάπαξ βοήθημα τον περασμένο Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη έως 800 ευρώ, λόγω υπεραπόδοσης στα έσοδα. Υπήρχε επίσης η δέσμευση για «κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης». Σήμερα έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, απόρροια του τρίτου Μνημονίου, ενώ αυξήθηκε και ο ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο του δεύτερου στόχου, νομοθετήθηκε η ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, στα υπόλοιπα πεδία τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά από όσα καταγράφονταν στο πρόγραμμα, δηλαδή «κατάργηση του νόμου-λαιμητόμου ΕΝΦΙΑ», η «επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ», η «“νέα σεισάχθεια” για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων», η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος στα προ Μνημονίων δεδομένα.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι σε κάθε πεδίο μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμες κατηγορίες. Τα δε εργασιακά, αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, με το ΔΝΤ να απαιτεί πλήρη διάλυση.

Αναφορικά με τον τρίτο στόχο, η δομή της κυβέρνησης άλλαξε πράγματι, και τα χαρτοφυλάκια αυξήθηκαν. Ωστόσο, από τα δεδομένα φαίνεται ότι οι μετακλητοί και οι σύμβουλοι μειώθηκαν.

Παράλληλα ψηφίστηκαν νομοσχέδια για την αξιολόγηση και την ανέλιξη των δημόσιων υπαλλήλων, ενώ ψηφίστηκε πρόσφατα και ο νόμος για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών - μεταξύ άλλων και για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Στο πεδίο του «τριγώνου της διαπλοκής» ολοκλήρωσε το έργο της η σχετική εξεταστική επιτροπή, ωστόσο στο πεδίο των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης όσα έγιναν -θετικά και αρνητικά- μπορούν να αξιολογηθούν μόνο με αναλύσεις επιπέδου διδακτορικής διατριβής.

Η δε δέσμευση για «ενοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών σε ένα ενιαίο σώμα που θα ελέγχεται απευθείας από τον πρωθυπουργό» κάθε άλλο παρά εφαρμόστηκε, για ποικίλους λόγους.

➂ Οικοδόμηση σύγχρονου κοινωνικού κράτους με στόχους:

● Δημόσιο δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης.

● Ολοκληρωμένο ενιαίο σύστημα υγείας.

● Ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

● Στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας η κυβέρνηση προχωρά σε διαφόρων ειδών κινήσεις με πιο «εντυπωσιακές» τις εξαγγελίες για προσλήψεις. Οσον αφορά την Υγεία, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί περίπου 7.500 προσλήψεις διαφόρων ειδών και εργασιακών σχέσεων (μόνιμο προσωπικό, μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.).

Στον τομέα της Παιδείας, ο αρχικός στόχος για 20.000 προσλήψεις έχει μειωθεί - από το αρμόδιο υπουργείο μιλούν για τριετή προγραμματισμό. Οσον αφορά το ασφαλιστικό, αυτό μπήκε στη μέγγενη του Μνημονίου με τις γνωστές περικοπές και τις επίσης γνωστές απειλές των δανειστών για νέες μειώσεις των σχετικών δαπανών ή αυξήσεις στις εισφορές.

Στον χώρο των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπήρξε μεν νομοθεσία για την εξίσωση δικαιωμάτων, ωστόσο οι περικοπές στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία παραμένουν σε ισχύ.

➃ Παραγωγική ανασυγκρότηση

Ο πυλώνας αυτός ήταν εξαιρετικά περιεκτικός. Οι τομείς που αφορούν τη θεσμική ανασυγκρότηση συνδέονται άμεσα με τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ στο πεδίο του ΕΣΠΑ η απορροφητικότητα είναι ομολογουμένως μεγάλη. Αξίζει όμως να θυμηθούμε δύο δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν ξεχωριστή σημασία:

● «Το Δημόσιο θα ασκήσει πλήρως τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα και θα ορίσει διοίκηση στις τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του κράτους».

● «Ιδρύουμε Ταμείο Κρατικής Περιουσίας του οποίου το αρχικό κεφάλαιο θα αποτελείται από δημόσια περιουσία».

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα γνωστοποιήσουν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης τι θα πράξουν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία της ομάδας, που συσπειρώνεται γύρω από τον Κώστα...
Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις
Στον δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση, τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τον ακόλουθο ανασχηματισμό, αλλά και την τυπική ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του...
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρία κλικ αριστερά
Διάχυτη αισιοδοξία στο Μαξίμου μετά τη συμφωνία-μαμούθ με την Cosco. Εκτιμήσεις για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώς τον Οκτώβριο χωρίς να θιγούν εργασιακά κεκτημένα και σκέψεις για ανασχηματισμό με...
Τρία κλικ αριστερά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία λόγω φθοράς
Ο θόρυβος που ξεσήκωσε η ρύθμιση για τις offshore κρίθηκε ότι φθείρει τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης, γι’ αυτό το Μαξίμου προχωρά σήμερα σε νομοθετική κίνηση με την ελπίδα να εκθέσει τους αντιπάλους του. Το...
Τροπολογία λόγω φθοράς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Κορυφαίο ζήτημα η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Σημεία της εισήγησης του πρόεδρου του κόμματος.
Αλ. Τσίπρας: Κορυφαίο ζήτημα η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στην «τόνωση του ηθικού» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μεγάλης εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου...
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας