Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι περιμένει και τι τον... περιμένει

Στη σημερινή σύνοδο της ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να «σπάσει» το γερμανικό μπλοκ και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τι περιμένει και τι τον... περιμένει

  • A-
  • A+

Τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα της τριετίας 2018-2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων (αφορολόγητο, συντάξεις, ΦΠΑ) θα παρουσιάσει στη σημερινή σύνοδο της ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν ως στόχο την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης η διαδικασία της οποίας έχει «παγώσει» από τα μέσα Δεκέμβρη κινδυνεύοντας έτσι να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Το ερώτημα είναι εάν με τις προτάσεις του Ελληνα υπουργού θα συμφωνήσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ελέγχει απόλυτα την ευρωζώνη βάζοντας τους δανειστές να ζητήσουν:

● Νομοθέτηση «εδώ και τώρα» των μέτρων των 4,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά. Να σημειωθεί ότι για το 2018 υπάρχει ένα κενό 370 εκατ. ευρώ, για το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές πώς θα κλείσει. Στο τελευταίο EuroWorkingGroup (EWG) η Αθήνα είχε δεσμευτεί ότι θα υποδείξει στους πιστωτές τις πηγές (δαπάνες) από τις οποίες θα βρεθεί αυτό το ποσό.

● Ακύρωση των νομοθετημένων μέτρων εφόσον κριθεί ότι οι στόχοι (3,5% του ΑΕΠ) στα πλεονάσματα δεν απειλούνται και το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε μνημονιακή τροχιά.

Προκειμένου να βρει συμμάχους που θα διαπεράσουν το γερμανικό «μπλοκ» αλλά και για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε νωρίτερα (χθες το μεσημέρι) για τη βελγική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι δύο άνδρες θα έχουν πριν από το κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με διάφορους αξιωματούχους της ευρωζώνης. Στην ατζέντα των ελληνικών επαφών περιλαμβάνονται πρόσωπα της «αυλής» Σόιμπλε, όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και υπουργοί-επίτροποι, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ή ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, φιλικά διακείμενοι προς την ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος, η στήριξη των ελληνικών θέσεων για θέσπιση μηχανισμού αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων χωρίς τη θεσμοθέτηση μέτρων αλλά και για μια συνολική συμφωνία. Η μόνη παραχώρηση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση αφορά τη διά νόμου παράταση του υφιστάμενου δημοσιονομικού «κόφτη» μόνο κατά έναν επιπλέον χρόνο, έως το 2019.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι με την πρότασή της θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με στόχο τη συμφωνία έως την επόμενη σύνοδο της 20ής Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσει η περίοδος των εκλογών σε ορισμένες χώρες (όπως π.χ. στην Ολλανδία - 15 Μαρτίου) που θα τη μεταθέσουν για το φθινόπωρο.

Το δίλημμα

Σαφώς και το κλίμα στη σημερινή συνάντηση θα είναι εχθρικό για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών από τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενώ οι μέχρι πρότινος «συμβιβαστικές ή εναλλακτικές» λύσεις που αναζητούνταν μέσω Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ έπεσαν στο κενό και τώρα έχει δοθεί το σήμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη αποδοχή των όρων που θέτει το ΔΝΤ.

Και τούτο διότι, παρά την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση Κομισιόν-ΔΝΤ για τη μεθοδολογία και τα στοιχεία του Ταμείου, η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται πλέον αδιαπραγμάτευτη και η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος: ή ψηφίζετε τα μέτρα που ζητάει το Ταμείο και παίρνετε χρέος (μεσοπρόθεσμα μέτρα) και ποσοτική χαλάρωση ή τίποτα.

Το μήνυμα «take it or leave it» των θεσμών πρακτικά σημαίνει ότι αν η ελληνική πλευρά δεχτεί αυτό το «τελεσίγραφο», θα πρέπει να ψηφίσει προκαταβολικά νέα μέτρα ύψους περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα του προϋπολογισμού, δηλαδή από το αφορολόγητο και από τις συντάξεις, που ως γνωστόν έχουν στοχοποιηθεί από το ΔΝΤ, όχι τώρα αλλά από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, για κάθε 300 ευρώ μείωσης της έκπτωσης φόρου (σήμερα είναι 1.900 ευρώ για τους άτεκνους), εξασφαλίζονται έσοδα 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ. Αρα αν η έκπτωση φόρου μειωθεί στα 1.000 ευρώ, μπορούν να εξασφαλιστούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει όμως ότι το αφορολόγητο θα πέσει από τις 8.636 ευρώ στις 4.545 ευρώ, άρα θα φορολογηθούν ακόμα και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ! Οσον αφορά το υπόλοιπο κενό (1-1,5 δισ. ευρώ), οι τεχνοκράτες ζητούν να καλυφθεί από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, με «ψαλίδισμα» ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ή από την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Στουρνάρας: «Το ευρώ είναι η ασπίδα μας»

Ρεαλισμό και ευελιξία από τους εταίρους, τους θεσμούς και την ελληνική πλευρά ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Wharton Club of Greece, υπογράμμισε ότι «μόνο μία ισχυρή και λειτουργική ευρωζώνη μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που επιφυλάσσουν οι διαφαινόμενες μεγάλες αλλαγές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν είναι επιτακτική, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικούς και εθνικούς. Το ευρώ είναι η ασπίδα μας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τηλεδιάσκεψη-εξπρές οριστικοποιήθηκε το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης
Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς έχει εισέλθει η κυβέρνηση εμφανιζόμενη συνεπής με τις δικές της μνημονιακές υποχρεώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει ότι στο...
Με τηλεδιάσκεψη-εξπρές οριστικοποιήθηκε το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα Τσίπρα για «καθαρή απόφαση» στο Eurogroup
Με τη σκέψη στο προσεχές κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου -όπου θα συζητηθεί η διευθέτηση του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο- ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του Economist, με τον Αλέξη...
Μήνυμα Τσίπρα για «καθαρή απόφαση» στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
88 καυτά προαπαιτούμενα ώς τον Ιούλιο
​Ακόμα μία δύσκολη αξιολόγηση έρχεται για την ελληνική οικονομία, πριν η χώρα εξέλθει από τα μνημόνια. Οπως προκύπτει από το συμπληρωματικό μνημόνιο και το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας, η ελληνική πλευρά έχει...
88 καυτά προαπαιτούμενα ώς τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλοί τόνοι ενόψει της 3ης αξιολόγησης
Χωρίς καμιά διάθεση να κλονιστούν οι σχέσεις με τους δανειστές, εν όψει και της 3ης αξιολόγησης που ξεκινά αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και των αποφάσεων που εκκρεμούν για το μείζον θέμα του...
Χαμηλοί τόνοι ενόψει της 3ης αξιολόγησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν εφαρμόσαμε λιτότητα για πλάκα»
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ικανοποίησή του για τις «140 εξαιρετικά γενναίες μεταρρυθμίσεις» που εφάρμοσε η χώρα μας, εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί,...
«Δεν εφαρμόσαμε λιτότητα για πλάκα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας