• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.8°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 10.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.7°C / 9.3°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 4.9°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.0°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%

Ποιος φοβάται τον «κόφτη» στις συντάξεις

 • A-
 • A+

Με σκληρά ανταλλάγματα, όπως ο «κόφτης» στις συντάξεις αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος 0,53% για το 2016, κατάφερε η κυβέρνηση να ξεπεράσει την κρίση με τους θεσμούς που προκάλεσε το «πακέτο» παροχών Τσίπρα και να ηρεμήσει τα πνεύματα σε επίπεδο ευρωζώνης.

Οι δεσμεύσεις της Αθήνας αποτυπώνονται στη μονοσέλιδη επιστολή που απέστειλε το Σάββατο το μεσημέρι -παραμονή Χριστουγέννων- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Επειτα από ένα μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε ο Ελληνας υπουργός με Ευρωπαίους αξιωματούχους συντάχθηκε το κείμενο της επιστολής, της οποίας το περιεχόμενο, πριν πάρει τον δρόμο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εξετάστηκε σε σύσκεψη που έλαβε χώρα υπό τον πρωθυπουργό.

Ολη η επιστολή

Αν και το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσακαλώτου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό αναφέρει τα εξής:

■ Το μέτρο, που αφορά τις συντάξεις που δόθηκαν σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να συμπεριληφθεί στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

■ Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά το 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 0,53% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, ενώ υπενθυμίζεται η «ρήτρα» για τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος καραδοκεί πάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικά για το 2016, όπου μέρος του υπερβάλλοντος πλεονάσματος η κυβέρνηση το διένειμε με τη μορφή παροχών, η επιστολή αναφέρει ότι «σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκε το συμφωνηθέν πλεόνασμα (0,5%) τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο».

Μολονότι πρόκειται για γνωστές δεσμεύσεις, εντούτοις αίσθηση προκάλεσε η πρώτη επίσημη αναφορά για μελλοντικό «κόφτη» στις συντάξεις και όχι στους μισθούς ή σε άλλα κρατικά κονδύλια, όπως αυτά που κατευθύνονται για Υγεία, Παιδεία και Αμυνα.

Οι δημόσιες επενδύσεις

Αλλη «πηγή» από την οποία θα μπορούσε κάλλιστα η κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους και η οποία είναι γνωστή στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για την προσφορά της σε τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο τα τελευταία χρόνια συνθλίβεται σταθερά από τα μνημόνια.

Αντί αυτών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε στον ΕSM τις συντάξεις, «τζογάροντας» εκ του ασφαλούς με αυτές, χάριν του πλεονάσματος-μαμούθ που έχει αυτή τη στιγμή στα δημόσια ταμεία (7,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016).

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση αφήνει «παράθυρο» με το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2017 για νέες φιλολαϊκές παροχές, μειώσεις φόρων ακόμη και υποσχέσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της -δυνατότητα την οποία σύμφωνα με τους θεσμούς είχε από φέτος αλλά δεν ήταν μέσα στις επιλογές της.

Ωστόσο στο κείμενο υπογραμμίζει ότι η όποια κίνηση-ενέργεια θα γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Το «mail» Τσακαλώτου κατάφερε πάντως να μεταβάλει το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και να κλείσει το μέτωπο με τις παροχές που η ίδια δημιούργησε. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στα άλλα «αγκάθια» που έχει, αυτά της β’ αξιολόγησης (εργασιακά, δημοσιονομικό «κενό» 2018 - 2020, «κόκκινα» δάνεια, πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις κ.ά.).

Ας σημειωθεί ότι μέσα σε αυτά που θα συζητηθούν στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές θα είναι και ο διευρυμένος «κόφτης», που θα διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (πιθανότατα για μια πενταετία).

Ο μηχανισμός αυτός θα ισοδυναμεί με μνημόνιο διαρκείας και θα προβλέπει ότι, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, θα επιβάλλονται συγκεκριμένα μέτρα που θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυξήσεις φόρων. Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ απαιτεί όλα αυτά να καθοριστούν από τώρα με πάσα λεπτομέρεια.

Ο δεύτερος... εφιάλτης

Ο εφιάλτης για την ελληνική πλευρά δεν περιορίζεται, όμως, εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την απόφασή της να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Η νέα ατζέντα των θεμάτων θα συζητηθεί στο EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου και στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ξεπεραστεί κάποια από αυτά τα «αγκάθια», ώστε στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να υπάρξουν (!) οι προϋποθέσεις για συμφωνία, οι οποίες για την ώρα δεν είναι ακόμη ορατές.

Βέβαια, συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τον Φεβρουάριο από τη στιγμή που και το ΔΝΤ έχει αναβάλει για τον Μάρτιο την απόφασή του για το πώς θα μετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα (ως σύμβουλος ή ως χρηματοδότης). Το Βερολίνο πάντως θέλει το ΔΝΤ μέσα στο παιχνίδι.

Οι θεσμοί κάθε άλλο παρά βιάζονται να κλείσουν τη β΄ αξιολόγηση, βλέποντας την Ελλάδα να μην πιέζεται χρηματοδοτικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες με τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 2017 λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Και ακολουθούν: το ομόλογο Σαμαρά, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου δόση 1,62 δισ. ευρώ προς τον ΕSΜ. Πριν από τον Απρίλιο, η Αθήνα έχει να πληρώσει κάτι «ψιλά» και δη στις 17 Μαρτίου μια δόση 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διορία για τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της Δευτέρας
Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έθεσε χρονοδιάγραμμα μόλις 6 ημερών στην κυβέρνηση για να τακτοποιηθούν οι 4 εκκρεμότητες (μεταξύ αυτών και το θέμα των «κόκκινων» δανείων) ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των 2 δισ.
Διορία για τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της Δευτέρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ας περιμένουν οι πανηγυρισμοί
Ως το τέλος Οκτωβρίου θα γίνει γνωστό αν θα ισχύσει ή όχι το μέτρο περικοπής των συντάξεων. ● Κυβερνητική αισιοδοξία και θετικά μηνύματα από το εξωτερικό για την ακύρωσή του. ● Τι είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος...
Ας περιμένουν οι πανηγυρισμοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επεσαν «κίτρινες» κάρτες
Στα βαθιά καλείται να κολυμπήσει σήμερα η κυβέρνηση με τους δανειστές, οι οποίοι πρόκειται να μπουν στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης: «κόκκινα» δάνεια, νόμος Κατσέλη, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ενιαίο...
Επεσαν «κίτρινες» κάρτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμπληρωματικά θα τρέξουν τα δύο σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων
Διπλής ανάγνωσης η χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γιάννη Στουρνάρα, λίγες μέρες μετά τη μετωπική σύγκρουση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με τον Παύλο Πολάκη με αφορμή το δάνειο των...
Συμπληρωματικά θα τρέξουν τα δύο σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτικές συγκλίσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα
Η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συναίνεσης με τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο CNBC.
Πολιτικές συγκλίσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι οικονομικοί σκόπελοι του 2019
«Κόκκινα» δάνεια, αναχρηματοδότηση χρέους από τις διεθνείς αγορές, ληξιπρόθεσμα χρέη και αφορολόγητο είναι για το οικονομικό επιτελείο οι μεγαλύτεροι σκόπελοι της φετινής χρονιάς. Σε συνέντευξή του στο...
Οι οικονομικοί σκόπελοι του 2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας