Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές απαιτήσεις»

Επίθεση Τσίπρα κατά πάντων

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

«Απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές απαιτήσεις»

  • A-
  • A+

Σε σκληρή γλώσσα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έστρεψε τα βέλη του τόσο προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και προς το ΔΝΤ κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες» και «αντιδημοκρατικές» πρακτικές.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης» παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας.

«Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της» υπογράμμισε.

Αντιδημοκρατικές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική και στη στάση του ΔΝΤ επισημαίνοντας ότι το Ταμείο θα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ - και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι κανένα κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει μέτρα για τρία χρόνια μετά. Αν είναι τόσο βέβαιο ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα θα ήταν προτιμότερο να πιέσει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι προς την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία», είπε.

Υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την Βουλή δεν διακινδυνεύουν το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ' όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα», υπογράμμισε.

Ολόκληρη  η ομιλία του πρωθυπουργού

 

Για το Κυπριακό και το μεταναστευτικό

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ μίλησε για το Κυπριακό αναφέροντας ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος - κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Τόνισε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Συνάντηση με Μέρκελ την Παρασκευή

Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα έχει επαφές με κορυφαία στελέχη της γερμανικής πολιτικής σκηνής και, βέβαια, με την καγκελάριο Μέρκελ.

Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άνκελα Μέρκελ, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, κρίνεται ως ιδιαίτερα κομβικό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βερολίνο και Ουάσινγκτον τζογάρουν με την Ελλάδα
​Οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος έχουν λάβει πλέον μορφή «ψυχροπολεμική». Ολες οι πλευρές ανταλλάσσουν ιδιότυπα «τελεσίγραφα», ενώ περίεργα δημοσιεύματα και διαρροές βγαίνουν από τη φαρέτρα των...
Βερολίνο και Ουάσινγκτον τζογάρουν με την Ελλάδα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρότι τον... σφίγγει ο κόμπος
Αισιόδοξος για την «απομείωση» του ελληνικού δημόσιου χρέους με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός, χωρίς να κρύβει ταυτόχρονα την ανησυχία του για ενδεχόμενη εμπλοκή στο ζήτημα,...
Παρότι τον... σφίγγει ο κόμπος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ώρα πρωτοβουλιών και αποφάσεων
Εβδομάδα εξελίξεων για το ελληνικό πρόγραμμα ενδέχεται να είναι αυτή που ξεκινάει με την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και, βέβαια, το Βερολίνο να στρέφουν το βλέμμα τους στην Ουάσινγκτον. Οι διαφωνίες παραμένουν,...
Ώρα πρωτοβουλιών και αποφάσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
WSJ: Νικητής του Eurogroup o Τσίπρας, χαμένος ο ελληνικός λαός
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μεγάλος νικητής της συμφωνίας στο Eurogroup, σύμφωνα με την Wall Street Journal, καθώς κατάφερε και πάλι να «θωρακίσει την εκλογική βάση του από τις περικοπές και να αγοράσει...
WSJ: Νικητής του Eurogroup o Τσίπρας, χαμένος ο ελληνικός λαός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φθάνει η ώρα των αποφάσεων...
Η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει, με την Ελλάδα και τους «θεσμούς» να αναζητούν συμφωνία θέτοντας τους δικούς τους όρους για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Συμφώνησαν για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα...
Φθάνει η ώρα των αποφάσεων...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φρένο Σόιμπλε με όχημα το ΔΝΤ
​Αντιμέτωπη με ένα ιδιότυπο «παίγνιο» βρίσκεται η Αθήνα. Δεν είναι υπερβολική η εντύπωση ότι οικοδομείται μια συμμαχία μεταξύ των σκληρών μνημονιακών κύκλων της Γερμανίας και το ΔΝΤ, την ώρα που ο Ζαν-Κλοντ...
Φρένο Σόιμπλε με όχημα το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας