Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οχι σε μέτρα μετά το 2018

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες

EUROKINISSI

Οχι σε μέτρα μετά το 2018

  • A-
  • A+

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαμηνύουν ότι μέχρι τις παραμονές του Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αθήνα, που εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση των συζητήσεων.

Ωστόσο οι δύο βασικοί παράγοντες, που υψώνουν ή αναμένεται να υψώσουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, επιμένουν στις ξεχωριστές θέσεις τους επιφυλασσόμενοι για τη συνέχεια.

Το ερώτημα είναι πώς θα «ξεκολλήσουν» οι διαδικασίες τα επόμενα 24ωρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού υπενθύμισε χθες τις ευοίωνες δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για την οικονομία και τις θετικές παραινέσεις του Μάριο Ντράγκι για την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι παραμένουν οι «γνωστές διαφορές στα ζητήματα των ενεργειακών, δημοσιονομικών και εργασιακών», εκτιμώντας όμως ότι «είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος για μια πολιτική συμφωνία στο κρίσιμο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθύνθηκε παράλληλα προς το Ταμείο υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να κατανοήσουν όλοι «και ειδικά το ΔΝΤ» ότι «μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά και το ίδιο ισχύει και για μια λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Τα πλεονάσματα και πάλι

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος επισήμανε πως «αν το ΔΝΤ εκτιμά, συμφωνώντας με την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι αδύνατον να διατηρηθούν, αντί να ζητά πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά, θα πρέπει αντίθετα να πιέσει στην κατεύθυνση για τη γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ιδιαίτερα, αναφορικά με τα εργασιακά και τα σενάρια που διακινούνται για πιθανή μετάθεση των μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά στο 2018, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μετέφερε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο:

«Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα, από τη δική μας μεριά, να αποδεχθούμε να πάρουμε δυσμενή μέτρα τώρα και να μεταθέσουμε αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο μέλλον».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν συζητάμε σενάρια μετάθεσης του προβλήματος στο μέλλον, καθώς θεωρούμε ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κομβική». Ούτως ή άλλως η επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις μετά τα μέσα Δεκεμβρίου μπορεί να καθορίσει εν πολλοίς το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Από τα παραπάνω, αυτό που τεκμαίρεται είναι ότι οι μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς αφορούν όχι τόσο το άμεσο μέλλον, αλλά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018, μετά δηλαδή από την τυπική λήξη του προγράμματος.

Εκεί αντιπαρατίθενται τρία σενάρια και επιδιώξεις, που θα πρέπει να αποκρυσταλλωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κληθεί να ψηφίσει τις επόμενες βδομάδες η ελληνική κυβέρνηση.

Η Αθήνα επιθυμεί να κυλήσει το πρόγραμμα ως έχει μέχρι το 2018, να λάβει γενναία ελάφρυνση του χρέους και να συμφωνηθούν χαμηλότεροι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

Σόιμπλε εναντίον όλων

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κυρίως λόγω των αντιθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, στέκονται στα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, με τους μισούς να μιλούν για την ανάγκη χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει στη διατήρηση του 3,5%. Το δε ΔΝΤ ακολουθεί εντελώς διαφορετικό σκεπτικό, επιθυμώντας και μεγαλύτερη ελάφρυνση και αναδιαμόρφωση των μελλοντικών στόχων και μέτρα λιτότητας.

Πού θα «κάτσει η μπίλια»;

Αγνωστο μέχρι στιγμής, καθώς δεν αποκλείεται στο μεσοπρόθεσμο να αποτυπωθεί μια στοχοθεσία για τα επόμενα έτη ώστε να κλείσει τυπικά η αξιολόγηση. Το μεσοπρόθεσμο αυτό ενδέχεται, μάλιστα, ύστερα από πρότερη συμφωνία μεταξύ των θεσμών, να αναθεωρηθεί στο άμεσο μέλλον.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει «βήμα βήμα» μέχρι το τέλος του έτους (αρχής γενομένης από το προσεχές Γιούρογκρουπ), η κυβέρνηση αποσαφηνίζει ότι κάθε σκέψη για εκλογές ουσιαστικά ισοδυναμεί με καταστροφή.

«Το σχέδιο των εκλογών -επαναλαμβάνω- είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει αυτή τη στιγμή να διαλύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, να μην υπάρξει ρύθμιση για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια η Ελλάδα να μην μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μπορέσει να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο του τέταρτου μνημονίου και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι το σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για «καταρχήν συμφωνία» στο Eurogroup έκανε λόγο ο Τζανακόπουλος
Αποφεύγοντας να μιλήσει για «συμφωνία - πακέτο», όρο τον οποίο χρησιμοποιούσε συνέχεια η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου,...
Για «καταρχήν συμφωνία» στο Eurogroup έκανε λόγο ο Τζανακόπουλος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου και η ταχεία νομοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων μέχρι τότε, κάνει την κυβέρνηση και τους δανειστές να «προπονούνται» εν όψει των...
Ξεκάθαρος δρόμος για... καθαρή έξοδο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια σύσκεψη υπό άκρα μυστικότητα
Σιγήν ιχθύος τηρούσαν χτες τα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις «σημαντικές ανακοινώσεις» στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα υπουργοί κατά τη διάρκεια της...
Μια σύσκεψη υπό άκρα μυστικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε;»
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε αλλά σε αυτά που δεν είπε», χαρακτήρισε «τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής εντελώς λάθος...
«Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε;»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το Μαξίμου εστιάζει στα αντίμετρα
Στο θετικό κομμάτι της τεχνικής συμφωνίας θέλει να στρέψει την προσοχή η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας πως τα αντίμετρα θα εξισορροπήσουν τις σοβαρές επιβαρύνσεις ώστε να...
Το Μαξίμου εστιάζει στα αντίμετρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι
Κοντά στο 4% θα φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να το καταστήσει -σε σχέση με τον στόχο που ήταν μόλις 0,5%- διαπραγματευτικό «όπλο» και να αποδομήσει...
Μια υπέρβαση... δίκοπο μαχαίρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας