Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το παρασκήνιο μιας απομάκρυνσης

Ο απερχόμενος υπουργός φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει ανοιχτά για τη σύγκρουση με την Εκκλησία

Το παρασκήνιο μιας απομάκρυνσης

  • A-
  • A+

«Πρώτα τα σημαντικά, δεύτερα τα επείγοντα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα, προϊδεάζοντας έτσι για την ατζέντα των προτεραιοτήτων που μάλλον δεν περιλαμβάνει σε ψηλές θέσεις ό,τι έχει σχέση με την Εκκλησία.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική που έχει ήδη χαράξει ο προκάτοχός του με τον οποίο άλλωστε είναι και στενοί συνεργάτες. Ο ίδιος, το Σάββατο, μετά την ορκωμοσία μίλησε για «συνέχεια στο ίδιο πνεύμα», ενώ το προηγούμενο βράδυ πήγε στο αεροδρόμιο μαζί με τον διευθυντή του γραφείου τού πρώην υπουργού, Τάκη Κατσαρό, για να παραλάβουν τον Νίκο Φίλη που επέστρεψε από τα Χανιά.

Ο απερχόμενος υπουργός, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει ανοιχτά για τη σύγκρουση με την Εκκλησία στη σημερινή τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου στον φίλο και δάσκαλό του, όπως συνηθίζει να λέει, Κώστα Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σκοπό να μιλήσει για «ιταμή αξίωση» της Εκκλησίας, η οποία προκαλεί αλλοίωση του πολιτεύματος και δεν μπορεί να γίνεται δεκτό κάτι τέτοιο, θέλοντας ίσως να στείλει και ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό.

Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στις μεταξύ τους συνομιλίες την Παρασκευή το απόγευμα (στις 2.30 το πρώτο από τη σειρά τηλεφωνημάτων που έγιναν), ο κ. Φίλης επέμεινε τόσο στην ανάγκη άρνησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς σε τέτοιες αξιώσεις από την Εκκλησία όσο και στην άποψή του πως είναι ώριμος πια ο καιρός για να προωθηθούν οι σχετικές πάγιες θέσεις του κόμματος.

Στο Μαξίμου, ωστόσο, το θέμα έχει τεθεί προφανώς σε ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και στο φόντο των τρεχουσών κυβερνητικών προτεραιοτήτων κι έτσι οι πιέσεις άρχισαν να αποδίδουν.

Η απόφαση του Νίκου Φίλη να μη δεχτεί ως αντίδωρο καμία θέση στην κυβέρνηση (υπουργείο Εσωτερικών ή Πολιτισμού) ήταν η κατάληξη μιας εξαρχής δύσκολης πορείας που όμως, μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν φαινόταν ότι θα οδηγούσε στην απομάκρυνσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αρκετές συζητήσεις με το Μαξίμου τις ημέρες πριν από την Παρασκευή του ανασχηματισμού, αλλά αυτές αφορούσαν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει η διαχείριση του υπόθεσης. Την Παρασκευή το μεσημέρι, ετέθη θέμα πιέσεων και απομάκρυνσης.

Ο θεωρητικός για την Παιδεία

Ο Κ. Γαβρόλου, πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων αλλά και ένας εκ των θεωρητικών του κόμματος στα θέματα Παιδείας, ουσιαστικά αναλαμβάνει επισήμως τον χειρισμό θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εργαστεί πολύ.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθηθούν τα παραγκωνισμένα μέχρι τώρα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν διορθώσεις σε αρκετά νομοθετικά κείμενα που έχουν πάρει ακόμα και τον δρόμο για τη Βουλή.

Είναι γνωστό στους γνωρίζοντες ότι έχει διαφωνήσει για την τελευταία εκδοχή του σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά (έργο της επίσης απομακρυνθείσης Σίας Αναγνωστοπούλου), ενώ τη δική του σφραγίδα έχει η πρόταση για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει την αναδιάταξη στον χώρο των ΤΕΙ.

Ορισμένα βιογραφικά στοιχεία του: Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είχε διοριστεί μεταδιδάκτορας στο State University της Νέας Υόρκης. Διορίστηκε υφηγητής στο Τμήμα Φυσικής, αρχικά, του Πανεπιστημίου της Πάτρας και, στη συνέχεια, στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 1994 είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από μακριά κι αγαπημένοι
Συνεργασία, συναντίληψη, αλλά και διακριτοί ρόλοι. Αυτό είναι το... τρίπτυχο για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας το οποίο επισήμαναν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά τη...
Από μακριά κι αγαπημένοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τη βοήθεια της... Εκκλησίας
Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας υπουργού Παιδείας; Πολλές, μπορούμε να υποθέσουμε. Η ίδια, όμως, την μέρα ανάληψης των καθηκόντων της επέλεξε για μία και μόνη να είναι ξεκάθαρη. Για τη σχέση της...
Με τη βοήθεια της... Εκκλησίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερχονται... άγιες μέρες, πέφτουν οι τόνοι
Βαρύνουσας σημασίας θα είναι η τακτική Διαρκής Ιερά Σύνοδος που ξεκινάει τη Δευτέρα, όχι μόνο για τον εκκλησιαστικό κόσμο, αλλά και για την κυβέρνηση. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του υπουργού Παιδείας τόσο...
Ερχονται... άγιες μέρες, πέφτουν οι τόνοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η διδασκαλία των Θρησκευτικών πρέπει να αφεθεί στην Πολιτεία»
Τη δική του απάντηση στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών επισήμανε ότι η Πολιτεία έχει την ευθύνη για τη σύνταξη...
«Η διδασκαλία των Θρησκευτικών πρέπει να αφεθεί στην Πολιτεία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε για να μείνει»
Να χαϊδέψει τα αυτιά των εκπροσώπων των ακραίων εκκλησιαστικών κέντρων επιχείρησε ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιάζοντας καταπώς τον βόλευε όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ υπ. Παιδείας και Εκκλησίας για το μάθημα των...
«Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε για να μείνει»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια»
Με διάθεση κριτικής και αυτοκριτικής και το βλέμμα στο μέλλον, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μίλησε για την οικονομική κυβερνητική πολιτική, τα μέτρα που ψηφίστηκαν, τη...
«Θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας