• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 32.4°C
  1 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 30.5°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.5°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  1 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  32%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 29.4°C
  2 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.6°C / 32.0°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 26.5°C / 31.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 31.8°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.6°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.3°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 32.2°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  14%

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Προειδοποιήσεις Μουζάλα για κίνδυνο «παγώματος» μετεγκαταστάσεων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τον κίνδυνο «παγώματος» του προγράμματος μετεγκατάστασης υπογράμμισε ο Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια επαφών που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Μάρτιν Σουλτς, αρμόδιους υπουργούς της Ε.Ε. και ευρωβουλευτές και στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής έθεσε επίσης τα θέματα της αναθεώρησης του Δουβλίνου, της ανάγκης δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και της καθυστέρησης επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας.

Σήμερα έπρεπε να έχουν γίνει 33.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε χώρες της Ε.Ε. και αντ’ αυτού έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 5.400, ενώ, την ίδια στιγμή, περίπου 7.500 πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι έτοιμοι προς μετεγκατάσταση. 

Για την άρνηση των κρατών-μελών να ανταποκριθούν μίλησε ο κ. Μουζάλας, αλλά ευχαρίστησε χώρες όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία για τη συνεργασία τους. 

Αναφορικά με το θέμα του Δουβλίνου, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «χτίζεται με λάθος τρόπο», για τρεις λόγους: πρώτον, επειδή είναι λάθος η χώρα πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνει όλο το βάρος. Δεύτερον, διότι η διασπορά προσφύγων σε άλλες χώρες προβλέπεται, αφού το κράτος πρώτης υποδοχής καλύψει το 150% των δυνατοτήτων του. Και τρίτον, διότι για να μεταβεί ένας πρόσφυγας σε άλλη χώρα της ΕΕ πρέπει η προδιαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στη χώρα υποδοχής.

Η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών. Σύμφωνα με τον υπουργός, το θέμα αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την καινούρια αποστολή και τις δυνατότητες που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, κάτι το οποίο είδε ευμενώς ο πρόεδρος του ΕΚ Μ. Σουλτς και έκρινε σκόπιμο να συσταθεί ομάδα εργασίας, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. 

Σχετικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, η ελληνική πλευρά επέκρινε την «πολιτική υποκρισίας» από ορισμένες χώρες, λέγοντας ότι από τα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση, οι χώρες της Ευρώπης έχουν δεχθεί μόνο 96.
Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 1100 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα (από τις 300 στο ξεκίνημα της κρίσης), ενώ στη χώρα έχουν καταγραφεί 2.400 ασυνόδευτα ανήλικα.

Στις επιστροφές από Ελλάδα σε Τουρκία επικέντρωσε ο Σουλτς

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚ Μ. Σουλτς, έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δεχτεί περίπου 13.000 αιτήσεις ασύλου και η κάθε αίτηση και προσφυγή εξετάζεται προσωπικά, σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης της Γενεύης και τις οδηγίες της ΕΕ. 
Επισήμανε, επίσης, την ανεπάρκεια της ανταπόκρισης των κρατών μελών σε εμπειρογνώμονες και ανθρώπινο δυναμικό, λέγοντας ότι η ΕΑΣΟ έκανε επτά φορές έκκληση στα κράτη-μέλη και αυτά δεν ανταποκρίθηκαν.

Ο αν. υπουργός ανέφερε, πάντως, ότι τους τελευταίους μήνες γίνονται περίπου 70 επιστροφές την εβδομάδα προς την Τουρκία και εκτιμάται ότι σταδιακά, με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, οι επιστροφές θα αυξηθούν στις 100 και αργότερα στις 200 την εβδομάδα. 

Τέλος, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η κατανομή των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Στην αρχή το 80% των ανθρώπων που έφταναν στη χώρα είχαν προσφυγικό προφίλ, ενώ τώρα το 80% είναι οικονομικοί μετανάστες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων περίπου οι 22.000 πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση.  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα»
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Μάρτιν Σουλτ κατά το οποίο υπήρξε κοινός τόπος και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας. Η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή τις για τις...
«Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «ανοικτή» τη συμφωνία, σε Γαλλία & Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας
Ταξίδι αστραπή σε Γαλλία και Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός το διήμερο 13-14 Απριλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τους Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σουλτς και θα μιλήσει για τις...
Με «ανοικτή» τη συμφωνία, σε Γαλλία & Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνουν τρόπο να κάνουν το κουαρτέτο... κουιντέτο
Συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την εμπλοκή του ευρωκοινοβουλίου στην εφαρμογή και αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Ψάχνουν τρόπο να κάνουν το κουαρτέτο... κουιντέτο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αμερικανικό αέρα στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην ειδική σύνοδο κορυφής, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση που θα κρατήσει...
Με αμερικανικό αέρα στις Βρυξέλλες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: Κάποιοι ήθελαν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους
Στην επιμονή κάποιων η Ε.Ε. να κάνει περισσότερα με λιγότερους πόρους, απέδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός την αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής για τον 7ετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., εννοώντας προφανώς τους...
Κ. Μητσοτάκης: Κάποιοι ήθελαν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δείπνο εργασίας Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στο επίκεντρο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα (ΠΔΠ), η στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και το ζήτημα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.
Δείπνο εργασίας Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας