• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.6°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 20.3°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.9°C
  2 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  87%

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στο εσωκομματικό πεδίο, στα κυβερνητικά στελέχη, στους παλαιούς και νέους μιντιάρχες αλλά και στους δανειστές

EUROKINISSI

Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις

 • A-
 • A+

Γεμάτη αυστηρά μηνύματα ήταν η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των συνέδρων, των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στο Γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Στον δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση, τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τον ακόλουθο ανασχηματισμό, αλλά και την τυπική ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι των εταίρων, των υπουργών του και των παλαιών και νέων καναλαρχών.

«Η καθυστέρηση δεν έχει καμία δικαιολογία» είπε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και αποσαφήνισε τη θέση του για το χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων αποφάσεων. «Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη, αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους.

Ταυτόχρονα, θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει “θα δούμε”. Ταυτόχρονα», είπε σε αυστηρό τόνο. Σημείωσε άλλωστε ότι στο γερμανικό Κοινοβούλιο «είναι πλειοψηφικές οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανάγκη της άμεσης επίλυσης του προβλήματος του χρέους: οι δυνάμεις των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς και των Πρασίνων. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση».

Στο έτερο μέτωπο, το εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό, ήταν επίσης σαφής, ενώ τα σενάρια για τον ανασχηματισμό πληθαίνουν: «Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Π.Γ., δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Και συνέχισε λέγοντας σε επίσης αυστηρό τόνο: «Οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας. Ας το δούμε αυτό στο μυαλό μας».

Αιχμηρή ήταν και η επισήμανσή του για τη δημόσια εικόνα του κόμματός του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κόμμα που κυβερνά, συνεπώς κρίνεται διαρκώς όχι μόνο για τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης». Ζήτησε μάλιστα «ανιδιοτέλεια, διάθεση για προσφορά, όχι για θέσεις».

Στο θέμα που έχουν θέσει αρκετά κομματικά στελέχη για την ατονία των κομματικών οργάνων ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι «δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για την κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα».

Εμφανίστηκε αυτοκριτικός για τη μέχρι τώρα λειτουργία των τάσεων, μιλώντας για «φαινόμενα κρίσης και διάλυσης» και σημείωσε ότι «έχουμε ευθύνη και πρώτος εγώ που δεν τα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα».

«Στο όνομα του πλουραλισμού και της δημοκρατίας που δίνει καταστατικά δικαίωμα σε λειτουργία τάσεων, εμείς πήγαμε στο ακριβώς αντίθετο άκρο» ήταν ακόμα μια χαρακτηριστική επισήμανση.

Μήνυμα έστειλε όμως και σε όλους τους «παίκτες» στη σκακιέρα των τηλεοπτικών αδειών. Επισήμανε ότι ο διαγωνισμός δεν είναι από μόνος του «αναγκαία και ικανή συνθήκη» για το χτύπημα της διαπλοκής, υπογράμμισε όμως ότι «η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες δεν θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση».

«Θα εντείνουμε τον αγώνα»

Δεσμεύτηκε πάντως ότι «όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουμε, αλλά θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τον αγώνα μας, έναν αγώνα τιμής για την Αριστερά και τον ελληνικό λαό».

Περιγράφοντας τον γενικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επισήμανε ότι προέχει η «Ελλάδα του 2021» να είναι «μια χώρα που η ευημερία όλων θα είναι προϋπόθεση για την ευημερία του καθένα ξεχωριστά».

Οι επισημάνσεις του για τους ειδικότερους στόχους είχαν «άρωμα» κριτηρίων για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Είπε ότι τα «βασικά πεδία από τα οποία θα κριθούμε» είναι «η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», «το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας», «η καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής» και η «ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους».

Οι αναφορές στη Ν.Δ. και την υπόλοιπη αντιπολίτευση ήταν περιορισμένες. Απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιθυμεί μαζί με το ΔΝΤ τη γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και περικοπές και απολύσεις στην Υγεία και στην Παιδεία.

Στον εκτεταμένο απολογισμό των τελευταίων τριών χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στις διαπραγματεύσεις «φτάσαμε ώς το τέρμα, επιχειρήσαμε με ένα παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, όπως το δημοψήφισμα, να ανοίξουμε ρωγμές στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «κερδίσαμε στο πεδίο της ηθικής τους αντιπάλους μας».

Αντέτεινε όμως ότι «δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα, γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς. Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις».

Χαιρετισμοί και παρουσίες

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο Στέφανος Ξεκαλάκης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, ο Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής Α’ Αθήνας της Ενωσης Κεντρώων, ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των ΑN.ΕΛΛ. και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απηύθυναν χαιρετισμό στο Συνέδριο.

Ενώπιον του κοινού που χειροκροτούσε για ώρα μίλησε ο επικεφαλής του τουρκικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Από την Ευρωπαϊκή Αριστερά μίλησε ο επικεφαλής της Πιερ Λοράν και από το ΑΚΕΛ ο γ.γ. Αντρος Κυπριανού.

Ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ, η πρώην γραμματέας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Στέφανος Τζουμάκας, επίσης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν στο κοινό. Με βιντεομήνυμα που μεταδόθηκε στο συνέδριο απηύθυνε τον χαιρετισμό του ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δήλωση 19 στελεχών της «πλειοψηφίας» του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη μνημονιακή συμφωνία
Ανακατεύεται η τράπουλα στο κυβερνών κόμμα καθώς με κοινή δήλωσή τους 19 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να απορρίψει τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και το έκτακτο...
Δήλωση 19 στελεχών της «πλειοψηφίας» του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη μνημονιακή συμφωνία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
To... μυστήριο της Ζωής
Αν και λαλίστατη κατά τη συνέντευξή της η Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν έδωσε καθαρή απάντηση στο ερώτημα αν μένει ή φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα λεγόμενά της, αλλά και να...
To... μυστήριο της Ζωής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόβες διάσπασης μέσω δηλώσεων
Ως δεδομένες και αναγκαίες αντιμετωπίζουν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τις πρόωρες εκλογές, δίνοντας μάλιστα την αίσθηση ότι η προκήρυξή τους θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, ελέω της...
Πρόβες διάσπασης μέσω δηλώσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πορεία προς το Συνέδριο αλλά και την τελική ρήξη
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας προς το παρόν φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν κανονικά στις δύο επιτροπές που θα δημιουργηθούν για το Εκτακτο Συνέδριο, όμως -όπως δηλώνουν- δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νέο...
Πορεία προς το Συνέδριο αλλά και την τελική ρήξη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Mπρος συνέδριο και πίσω... δημοψήφισμα
Αν ένα στοιχείο μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση στο κομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι η ρευστότητα. Και μέσα σε αυτή τη συγκυρία, η Κεντρική Επιτροπή καλείται σήμερα στις 10 το πρωί στο «Σινέ...
Mπρος συνέδριο και πίσω... δημοψήφισμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η σύγκρουση μεταφέρεται τώρα στην Κεντρική Επιτροπή
Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» επανήλθαν με νέα ενιαία...
Η σύγκρουση μεταφέρεται τώρα στην Κεντρική Επιτροπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας