Θετική, σε πρώτη φάση, χαρακτήρισε την επικείμενη συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, την ίδια ώρα που η Greenpeace, καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την καλεί να πει «όχι».
Ενημερώνοντας την ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, ο Γ. Σταθάκης έκανε λόγο για συμφωνία που θα έχει μεικτό χαρακτήρα για την πλήρη εφαρμογή της.
Παράλληλα διευκρίνισε, ότι απαιτείται επικύρωσή της, τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και από τους 28 της ΕΕ, ενώ νωρίτερα, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, προκειμένου να υπογράψουν δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία θα αποσαφηνίζει ρητά, σειρά θεμάτων.
CETA και Ελλάδα
Ο υπουργός ανέφερε πως με τη συμφωνία θα απελευθερωθεί το εμπόριο και οι προμήθειες, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει ώθηση στην ελληνική ναυτιλία, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει νέες επενδύσεις για τη χώρα μας.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμα, ότι θα υπάρξει ρητή αποσαφήνιση και για το νομικό πλαίσιο που αφορά δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών.
Ταυτόχρονα, στην εγκύκλιο θα αναφέρεται η δέσμευση Καναδά και ΕΕ για πλήρη τήρηση των ύψιστων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Απαντώντας στο επίμαχο θέμα της φέτας, που έθεσαν βουλευτές, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, ότι στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα, υπήρξε θετική εξέλιξη και ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον Καναδά είναι φιλική προς την Ελλάδα.
Όπως είπε, ο Καναδάς δεσμεύτηκε ότι στην παραγωγή της εγχώριας φέτας θα αναγράφεται στο εξής «feta made in Canada» μόνο στην περίπτωση που η παρασκευή της γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα αναγράφεται «style feta».
Όσον αφορά την TTIP, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει ήδη υποβάλει αίτημα αναστολής των διαπραγματεύσεων.
«Κανένας από τους κινδύνους που φέρνει η συμφωνία δεν έχει περιοριστεί»
Η Greenpeace, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας CETA, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, την οποία επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομία, Γ. Σταθάκης, στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις διατλαντικές συμφωνίες.
Όπως τονίζει η οργάνωση, κανένας από τους κινδύνους που φέρνει η συμφωνία δεν έχει περιοριστεί. Προτρέπει, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της και να ψηφίσει ενάντια στην επικύρωση της ερμηνευτικής δήλωσης της συμφωνίας στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εμπορίου, στις 18 Οκτωβρίου.
«Ο κύριος Σταθάκης θεωρεί ότι η ερμηνευτική δήλωση της CETA βελτιώνει σημαντικά το περιεχόμενό της και επιλύει σημαντικά επίμαχα ζητήματα. Επιπλέον, αναγνωρίζει οφέλη για την ελληνική οικονομία, όπως για τη ναυτιλία και τις επενδύσεις. H ερμηνευτική δήλωση, όμως, που διέρρευσε χθες, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη που να μετατοπίζει τη στόχευση της συμφωνίας από την προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών στην προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», υπογραμμίζει η Greenpeace.
«Καμία συμφωνία που σχεδιάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες από και για τις πολυεθνικές και θυσιάζει κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας των πολιτών, δεν μπορεί να έχει θετικό πρόσημο, ούτε επιδέχεται βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί ακόμα να πει όχι στη CETA. Ο κος Σταθάκης καλείται να επιλέξει αν θα είναι υπουργός των Ελλήνων ή υπουργός των πολυεθνικών», δήλωσε σχετικά η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP, CETA και TiSA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Με αίτημα να μην υπογράψει-επικυρώσει η ελληνική κυβέρνηση τη ληστρική εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA καλεί σε διαδήλωση αύριο στις 12.00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα (Ερμού και Νίκης).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας