Αποκλίνουσα στρατηγική από τη Ν.Δ. και το μέγαρο Μαξίμου, με το βλέμμα εμφανώς στραμμένο στις πρόωρες εκλογές και ενεργοποιώντας αντανακλαστικά πολιτικής επιβίωσης, αναπτύσσει πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκαλώντας τριβές στη δικομματική και την έντονη ενόχληση του μέχρι σήμερα κυβερνητικού εταίρου του.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαβλέποντας το αδιέξοδο στην προσπάθεια ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και κατά συνέπεια την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο εμφανούς διαφοροποίησης από την τακτική του Αντώνη Σαμαρά, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ορισμένοι σχολιάζουν δηκτικά ότι ο κ. Βενιζέλος «εγκαταλείπει στα δύσκολα τον Αντώνη Σαμαρά».
Ο σκοπός του σταδιακού «διαζυγίου» συναρτάται ευθέως με τις επικείμενες κάλπες και την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να απογαλακτιστεί από τον εναγκαλισμό του με τη Ν.Δ. και επιπλέον να καταφέρει να αντέξει εκλογικά στο κλίμα οξείας πόλωσης μεταξύ της Συγγρού και της Κουμουνδούρου.
Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δημοσίως έχει αποκηρύξει την κινδυνολογία και τη στρατηγική εκφοβισμού στην οποία επιδίδονται σταθερά στο μέγαρο Μαξίμου, αντιτάσσοντας τον δρόμο της συναίνεσης και της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Για να ισορροπήσει πάντως ο κ. Βενιζέλος καταγγέλλει εξίσου τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία είναι έτοιμος να χρεώσει την ευθύνη για την πρόκληση των πρόωρων εκλογών.
Προεκλογική τακτική
Εξάλλου, όπως έχει περιγραφεί παραστατικά, το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο θα κινηθεί στη γραμμή του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξει εκ νέου ρυθμιστικό κυβερνητικό ρόλο σε ένα νέο σχήμα με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο κλείνει έμμεσα το μάτι με την επίκληση στο «προοδευτικό πρόσημο» που θεωρεί ότι πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση.
Η αρχή της απόπειρας «αποχωρισμού» από τη Ν.Δ. είχε γίνει με τις αινιγματικές δηλώσεις Βενιζέλου από την Ελβετία για το ενδεχόμενο να «εκφραστεί η βούληση του λαού» και να επισπευστεί η προεδρική εκλογή και ακολούθησε προχθές η πρόταση μέσω του στενού του συνεργάτη Λεωνίδα Γρηγοράκου για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που εξόργισε το πρωθυπουργικό επιτελείο και μετέπειτα διαψεύστηκε.
Στους «πονοκέφαλους» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο προστίθεται η σχεδόν ειλημμένη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, γεγονός που εκτός από τον διχασμό των στελεχών πιθανότατα θα στοιχίσει και στα ποσοστά που θα λάβει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα και καταρτίζει ψηφοδέλτια, ενώ καταγγέλλει τον κ. Παπανδρέου για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι δεν τον τιμά αυτή η επιλογή και θα είναι υπόλογος «απέναντι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας