• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.7°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  58%

«Πρέπει να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους», τόνισε ο κ. Βενιζέλος

ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Όχι» σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, συναινετική εκλογή ΠτΔ

 • A-
 • A+

Ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν «κυριολεκτικά άγονος», «άγονος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και τη διεθνή εικόνα της χώρας» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το Σύνταγμα προβλέπει τρεις γύρους και στον τρίτο γύρο η αυξημένη πλειοψηφία περιορίζεται στις 180 ψήφους και «συνεπώς υπάρχει περιθώριο για πιο ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις, όχι μόνο ατομικά από τους βουλευτές αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Υπογράμμισε ακόμα ότι η προεδρική πλειοψηφία είναι πλειοψηφία συναίνεσης, δεν ταυτίζεται με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές να σκεφτούν «με πιο υπεύθυνο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα που διασταυρώνονται και απαιτούν εθνική συναίνεση: την εκλογή ΠτΔ και τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ». Αυτή η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του λήγοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, την αλλαγή σελίδας με θώρακα προληπτικής πιστωτικής γραμμής χωρίς μνημόνιο και τρόικα, αλλά με τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συμπαράστασης αν χρειαστεί, τη μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, τη διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο που έχει επιτευχθεί το 2012.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να βγούμε εθνικά ενισχυμένοι από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι απαιτείται άμεσα ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως σύμβολο εθνικής ενότητας και μια συστράτευση εθνική για τη διαπραγμάτευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέφερε εμφατικά και επιτακτικά την πρότασή του για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους που δεν μπορούν να κρατάνε κλειστά χαρτιά- τα οποία δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου- αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος απέρριψε σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπογραμμίζοντας ότι «η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους "κυβέρνηση ειδικού σκοπού", δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητας».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, σημείωσε: «Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ο έλεγχος» και επισήμανε: «Είμαστε σε ετοιμότητα συναίνεσης για την εκλογή ΠτΔ, αλλά είμαστε και σε ετοιμότητα εκλογική» αν γίνει η «αλόγιστη» επιλογή για εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαλύεται η Βουλή, εκλογές στις 25 Ιανουαρίου
Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία δεν έκρυβε εκπλήξεις. Όπως και στη δεύτερη ψηφοφορία έτσι και τη Δευτέρα, η υποψηφιότητα...
Διαλύεται η Βουλή, εκλογές στις 25 Ιανουαρίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το τελευταίο «διάγγελμα» πριν την τρίτη ψηφοφορία
Το «ασφαλές» περιβάλλον της «δημόσιας τηλεόρασης» επέλεξε ο πρωθυπουργός για να μιλήσει στον Ελληνικό λαό, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά το έντονο παρασκήνιο...
Το τελευταίο «διάγγελμα» πριν την τρίτη ψηφοφορία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευ. Βενιζέλος: «Κάναμε ένα βήμα προς το σωστό»
Χαμηλούς τόνους κράτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ. «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει βεβαιότητα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε μετά τη συνάντηση που...
Ευ. Βενιζέλος: «Κάναμε ένα βήμα προς το σωστό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε εκλογική ετοιμότητα ο Ευ. Βενιζέλος
Με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε για τις εντυπώσεις συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά πριν από την ψηφοφορία δήλωνε προφητικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του...
Σε εκλογική ετοιμότητα ο Ευ. Βενιζέλος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Βενιζέλος το παίρνει σιγά σιγά απόφαση
Στο ΠΑΣΟΚ συμφιλιώνονται με τις πρόωρες εθνικές εκλογές, αφού ναι μεν θα ψηφίσουν Δήμα, αλλά εκτιμούν ότι ρεαλιστικά είναι δύσκολο να βρεθούν οι 180. Ως τον καταλληλότερο διάδοχο του Κάρολου Παπούλια...
Ο Βενιζέλος το παίρνει σιγά σιγά απόφαση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαιρετίζει την επιλογή Δήμα ο Ευ. Βενιζέλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συντάσσεται με την επιλογή του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Χαιρετίζει την επιλογή Δήμα ο Ευ. Βενιζέλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας