Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019»

Αιχμηρός προς τους προκατόχους του αλλά ιδιαιτέρως αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου

EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019»

  • A-
  • A+

Σφόδρα αντίθετος στην «κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, που τόσα χρόνια ήταν βαρίδι για τον τόπο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των παραγωγικών φορέων, στην ομιλία του στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου. Θέλησε να αντιστρέψει την εικόνα για το έργο της κυβέρνησης, κάνοντας πλήρη απολογισμό, ενώ παρουσίασε το σχέδιό του για το πώς θα κινηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προέχει η «δημιουργία νέου πλούτου αλλά και η αλλαγή του τρόπου διανομής του, στην καινοτομία, την έρευνα, την υγιή επιχειρηματικότητα».

Περιέγραψε ως στόχο ο πλούτος αυτός «να διανεμηθεί δίκαια, όχι σε αυτούς που μοιράστηκαν ως λεία τα οφέλη της ανάπτυξης πριν από την κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού» και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδοντάς του ότι «υπερασπίζεται με σθένος» τους «γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες των offshore και των “θαλασσοδανείων”».

Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, στα εργασιακά «έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό».

Ανάμεσα στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία συμπεριέλαβε την οριστικοποίηση των μέτρων και των τρόπων ελάφρυνσης του χρέους, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, την καταγραφή «υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017» και, τέλος, το «άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη».

Κατά τον πρωθυπουργό, η «Δίκαιη Ανάπτυξη» θα στηρίζεται στη στήριξη της εργασίας, την καινοτομία, την οικοδόμηση δικτύων και τη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Και με αυτόν τον τρόπο, είπε, «θα αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας: την ανεργία» με τη δημιουργία «νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Εξ ου και απηύθυνε κάλεσμα στους εγχώριους και τους ξένους επενδυτές: «Εκμεταλλευτείτε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Επενδύστε χωρίς δισταγμό στην ελληνική οικονομία».

Πίστη στους στόχους

Περιέγραψε μάλιστα την επιδίωξη της κυβέρνησης να διασφαλιστεί πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθούν στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020. Απαρίθμησε τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας, δηλαδή για το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων ποσών σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Οσοι δεν τα αποκαλύψουν θα το μετανιώσουν», είπε χαρακτηριστικά για όσους αφορά το τελευταίο νομοθέτημα. Απευθυνόμενος όμως και στους εργαζομένους και τους επαγγελματίες σημείωσε: «Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό.[...] Πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια».

Ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο λαός θα κληθεί να συγκρίνει το έργο του με αυτό των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και απαρίθμησε τα όσα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ και εφάρμοσε η κυβέρνησή του. Αυτά συνίστανται, όπως είπε, στα ακόλουθα:

■ στήριξη του αγροτικού κόσμου

■ διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ

■ δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας

■ διατήρηση των κύριων συντάξεων και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές

■ μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

■ νέο θεσμικό πλαίσιο στην Παιδεία

■ ενίσχυση των νέων επιστημόνων

■ εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα

■ ψήφιση νόμων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και του λαθρεμπορίου καυσίμων

■ τον έλεγχο των λιστών φοροδιαφυγής

■ τον διαγωνισμό για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας.

Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι «στον προϋπολογισμό του 2017, 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά», ενώ για τους επαγγελματίες ανακοίνωσε πως «οι ασφαλιστικές οφειλές στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ώς και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτακτο μέρισμα και φέτος σε χαμηλόμισθους
Πεπεισμένος πως θα υπάρξει η δυνατότητα για παροχή έκτακτου μερίσματος και φέτος σε αδύναμα στρώματα, αισιόδοξος πως η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του ΣΕΒ εμφανίστηκε ο...
Εκτακτο μέρισμα και φέτος σε χαμηλόμισθους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς»
Με μια εκτενέστατη αποτίμηση για το κυβερνητικό έργο και ένα μικρό πακέτο δεσμεύσεων συνόδευσε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέβαλε την ομιλία...
«Οργανώνουμε το μέλλον για τους πολλούς»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφυρηλατεί ατζέντα ΔΕΘ στη συνάντηση με Μακρόν
Το πώς θα καταφέρει να έχει θετικά αποτελέσματα στο δίπολο «Δίκαιη Ανάπτυξη-Καθημερινότητα του Πολίτη» αναζητά το πρωθυπουργικό περιβάλλον, με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να ρίχνουν το βάρος στην...
Σφυρηλατεί ατζέντα ΔΕΘ στη συνάντηση με Μακρόν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδι... στο γήπεδο του χρέους
Στη λογική της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου υπέρ της αμοιβαίας τήρησης των κανόνων θα «πατήσει» ο πρωθυπουργός για να διεκδικήσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη...
Παιχνίδι... στο γήπεδο του χρέους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοντοζυγώνει... καυτό τριήμερο
Και Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και κρίσιμο Γιούρογκρουπ και ΔΕΘ μέσα σε τρεις μόλις ημέρες περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε χθες να προετοιμαστεί κατάλληλα σε...
Κοντοζυγώνει... καυτό τριήμερο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε σε μνημόνια, ρεμούλα και διαπλοκή;»
Με την διαβεβαίωση ότι η υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε είναι εφικτή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να μην κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο. Για τις εκλογές είπε ότι θα γίνουν στο...
«Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε σε μνημόνια, ρεμούλα και διαπλοκή;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας