Την προσήλωσή της στον στόχο για τη δημιουργία ενός δημόσιου τομέα αποκομματικοποιημένου και αποτελεσματικού, καθώς και με μειωμένη γραφειοκρατία, επανεπικυρώνει η κυβέρνηση, με την ατζέντα του χθεσινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης να περιλαμβάνει τέσσερις άξονες με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός Δημοσίου που «θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ του δημόσιου συμφέροντος».
Η χθεσινή συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, είχε περισσότερο απολογιστικό χαρακτήρα και εστίασε:
■ Στην επικαιροποίηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2016-2018. Σχετικό νομοσχέδιο με «σφιχτές» χρονικές δεσμεύσεις ως προς την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων των υπουργείων είχε αναρτηθεί προς διαβούλευση στις αρχές Ιουλίου. Ενδέχεται να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα.
Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση, έως τον Ιούνιο του 2018 θα έχουν αλλάξει όλα τα πρόσωπα στις επιτελικές θέσεις του Δημοσίου.
■ Στην εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης διοικητικών εγγράφων - ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και υποχρεώνει τις υπηρεσίες να διακινούν τα έγγραφά τους ηλεκτρονικά, με ψηφιακή υπογραφή. Σε διαφορετική περίπτωση τα έγγραφα θα καθίστανται άκυρα. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2017.
■ Στη λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, και
■ Στη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου και των οργανισμών του.
Η επικείμενη επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων όλων των υπουργείων, μέσω επαναξιολόγησης των δομών των οργανικών τους μονάδων, συζητήθηκε επίσης στη διάρκεια του συμβουλίου, σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.».
Πρόκειται για αλλαγές που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας, καθώς και για μια πιο ορθολογική λειτουργία της κρατικής μηχανής. Υπενθυμίζεται, συνοπτικά, ότι με εγκύκλιο του αρμόδιου για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση υπουργού, Χρ. Βερναρδάκη, έχουν δοθεί οι εξής κεντρικές κατευθύνσεις:
- α) περιορισμός των πολλών Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, με αντίστοιχη ενίσχυση των υπηρεσιακών δομών (Διευθύνσεις και Γενικές Διευθύνσεις),
- β) πρόβλεψη θέσεων διοικητικού, αναπληρωτή διοικητικού, τομεακού και ειδικού γραμματέα,
- γ) υπαγωγή όλων των υποστηρικτικών μονάδων (π.χ. προσωπικού, οικονομικού κ.λπ.) στην κεντρική υπηρεσία του οικείου υπουργείου,
- δ) ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου στις Γενικές Διευθύνσεις.
Νέα οργανογράμματα
Σύμφωνα με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης οι εκθέσεις των νέων οργανογραμμάτων και έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία επιδιώκεται να τεθούν σε ισχύ έως το τέλος του 2016.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ήδη το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης έχει ανοίξει τις ηλεκτρονικές του πύλες (στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ) για τους υποψηφίους για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης (γενικοί, ειδικοί, διοικητικοί, τομεακοί γραμματείς και αναπληρωτές τους, καθώς και διοικητές οργανισμών).
Παλαιότερες εκτιμήσεις υπολόγιζαν σε 40.000-45.000 τους υπαλλήλους που δυνητικά πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο.