• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.0°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.6°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  4 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.2°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 10.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.2°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.6°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  90%

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης προσομοίωση της διαδικασίας και για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Βάζουμε το δάχτυλο στην πληγή»

 • A-
 • A+

Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα οδηγήσει την τηλεόραση σε νέα εποχή και σε πιο ισορροπημένες σχέσεις των επιχειρηματιών με την Πολιτεία, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM» χθες το πρωί στον Κώστα Αρβανίτη.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι οι άδειες, βάσει του νόμου όπως αποφάσισε η Βουλή, θα είναι τέσσερις προσθέτοντας ότι η συζήτηση για περισσότερες, αν ανοίξει, θα αφορά το απώτερο μέλλον.

Η μετάβαση θα είναι ομαλή και θα ολοκληρωθεί έπειτα από 90 ημέρες, όσες προβλέπει ο νόμος, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. «Υπάρχει μία γενική στρέβλωση, ότι μετά τη δημοπρασία το τηλεκοντρόλ και η οθόνη μας θα έχουν μόνο τέσσερα κανάλια. Προφανέστατα, δεν πρόκειται περί αυτού. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 130 κανάλια.

Αυτή τη στιγμή αδειοδοτούμε τα κανάλια ελεύθερης λήψης γενικού περιεχομένου... που έχουν ειδήσεις, αθλητικά, ψυχαγωγία. Οφείλουν να έχουν και μυθοπλασία, πρωτογενή παραγωγή, παιδικό πρόγραμμα, πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν τηρούνται. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά η αδειοδότηση των περιφερειακών και των ραδιοφώνων», εξήγησε ο κ. Παππάς.

«Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που αδειοδοτεί» έπειτα από δύο δεκαετίες ανομίας, υπογράμμισε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι «στην προηγούμενη κατάσταση είχε παγιωθεί η εκτίμηση ότι δεν θα έρθει ποτέ κανείς να βάλει το δάχτυλο στην πληγή». Ο υπουργός ανέλυσε την ιδιότυπη, de facto, χρησικτησία ενός δημόσιου αγαθού και αναφερόμενος στις αντιδράσεις μίλησε για σχέσεις διαπλοκής και ερμηνεία κατά το δοκούν του Συντάγματος.

Για τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της αδειοδότησης, ο υπουργός σχολίασε ότι «καμιά φορά και εμείς μπερδευόμαστε και δεν ξέρουμε εάν πρωτογενώς η αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ. έχει παραχθεί στα γραφεία και τις συσκέψεις της Ν.Δ. ή σε κάποια σύσκεψη διευθυντικών στελεχών κάποιου τηλεοπτικού σταθμού». «Η διαφορά φάσης με την οποία αναπαράγονται ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, καμιά φορά και ασουλούπωτα, κακοβαλμένα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε», είπε.

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει το αντίστροφο από αυτό που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ., που επέβαλε το “μαύρο”. (...) Ως η πρώτη που αδειοδοτεί είναι και η πρώτη που το “μαύρο” το κάνει λευκό, καθαρό και διάφανο. (...) Κάποιες πολιτικές ηγεσίες και κάποιες ιδιοκτησίες σταθμών έγιναν δούλοι της ιδέας τους ότι ποτέ και κανείς δεν θα έρθει να βάλει το δάχτυλο στην πληγή (...) έγιναν θύματα της ίδιας τους της αλαζονείας», υπογράμμισε.

Για την Digea

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης προσομοίωση της διαδικασίας και για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα την ερχόμενη Τρίτη, και ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος ή τυχόν επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν χτες να απαντήσουν στα ουκ ολίγα ερωτήματα που έχουν τεθεί στην δημόσια σφαίρα. Ειδικά για τον διαγωνισμό και την Digea έλεγαν: «Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας, το οποίο επίσης λειτουργεί υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το Δημόσιο, είναι το γεγονός ότι οι προσφορές είναι δεσμευτικές.

Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που θα προσφέρει “Χ” ποσό διεκδικώντας άδεια στην οποία δεν θα ανακηρυχθεί πλειοδότης, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί πλειοδότης άλλης άδειας με προσφορά μικρότερη από “Χ”. Θα υποχρεωθεί να καταβάλει ως τίμημα την υψηλότερη προσφορά που κατέθεσε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας».

«Καμία σύγκριση με τον διαγωνισμό-σκάνδαλο της Digea. Η σύγκριση μιλά από μόνη της. Αντίθετα με τις πλήρεις προβλέψεις που έχουν ληφθεί στον διαγωνισμό για τα ιδιωτικά κανάλια, στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του φάσματος συχνοτήτων προβλεπόταν ότι σε περίπτωση που εμφανιζόταν μόνον ένας υποψήφιος, αυτός θα ανακηρυσσόταν σε πλειοδότη με τίμημα την τιμή εκκίνησης.

Ετσι –και αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε ρίξει “μαύρο” στην ΕΡΤ- το φάσμα συχνοτήτων κατέληξε στην κοινοπραξία των καναλαρχών Digea έναντι μόλις 18,5 εκατ. ευρώ (και, μάλιστα, με τμηματική καταβολή) για 15 χρόνια. Με άλλα λόγια, η Digea που διαχειρίζεται το φάσμα συχνοτήτων ανήκει στους πελάτες της (καναλάρχες)».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάκληση αδειών αν παραβιαστούν οι όροι
Μέρος των όρων που διαμορφώνονται την επόμενη ημέρα της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως για τα αδειοδοτημένα κανάλια, ο νέος νόμος...
Ανάκληση αδειών αν παραβιαστούν οι όροι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτελεστέες οι αποφάσεις για τα οφειλόμενα των καναλιών
Εννέα τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπ. Επικρατείας, να καταβάλουν για τη χρήση των συχνοτήτων από το 2011 έως το 2014 24.150.000 ευρώ, ενώ δύο τηλεοπτικές πλατφόρμες οφείλουν...
Εκτελεστέες οι αποφάσεις για τα οφειλόμενα των καναλιών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παππάς: Σε τι διαφέρει η πρόταση της Ν.Δ. για τα κανάλια
Ο υπουργός Επικρατείας σταχυολογεί τις δύο μοναδικές επί της ουσίας διαφοροποιήσεις που προτείνει η Ν.Δ. για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου: καταργείται το κατώτατο όριο εργαζομένων και ο διαγωνισμός...
Παππάς: Σε τι διαφέρει η πρόταση της Ν.Δ. για τα κανάλια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ένα μιντιακό σύστημα ήλεγχε την πολιτική, τις τράπεζες, τη Δικαιοσύνη»
Λίγο πριν από το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς μίλησε σε συγκέντρωση στον Βόλο για την «αεροπειρατεία» των μιντιαρχών: «Επρόκειτο για το μιντιακό σύστημα εξουσίας, που ήλεγχε την πολιτική, τις...
«Ένα μιντιακό σύστημα ήλεγχε την πολιτική, τις τράπεζες, τη Δικαιοσύνη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση Παππά σε Ν.Δ. για την «περούκα της διαπλοκής»
Για «θρασύδειλες απειλές» έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορούσε ξανά την κυβέρνηση για διαγωνισμό - παρωδία. «Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. αδυνατεί να...
Επίθεση Παππά σε Ν.Δ. για την «περούκα της διαπλοκής»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χρησιμοποιούν τους εργαζομένους ως ασπίδα»
Για το νέο τηλεοπτικό τοπίο αλλά και τη στοχοποίηση που δέχεται ο ίδιος μίλησε ο Νίκος Παππάς και αναρωτήθηκε: «Αν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ., θα αποφασίσει για επιπλέον άδειες η ίδια, “όπως στο παρελθόν ο κ....
«Χρησιμοποιούν τους εργαζομένους ως ασπίδα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας