Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποτέ την Κυριακή

«Η εκλογολογία που συντηρείται από τη Νέα Δημοκρατία και μερίδα των ΜΜΕ έχει καταντήσει γραφική», δήλωσε δηκτικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ποτέ την Κυριακή

  • A-
  • A+

Tο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν φαίνεται να απασχόλησε ουδέποτε σοβαρά το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ωστόσο η παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Ν.Δ. να δίνει τον τόνο στη σχετική σεναριολογία, ανάγκασε την κυβέρνηση διά της εκπροσώπου της και του ίδιου του πρωθυπουργού κατόπιν, να θέσει τέλος στη σχετική συζήτηση.

Αυτό που προέχει, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να «ξεδιπλωθεί» το σχέδιο για τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Η επίθεση που επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας στην αντιπολίτευση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή. Ερωτηθείς για το σενάριο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τ’ ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος». Συμπλήρωσε δε ότι «όποιος τις ζητάει», είναι «δυο φορές ανόητος».

Γραφικά ΜΜΕ

Η Ολγα Γεροβασίλη χτες το πρωί έσπευσε να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της ότι σκέψεις περί «απόδρασης» της κυβέρνησης μέσω πρόωρων εκλογών δεν υπάρχουν. «Η εκλογολογία που συντηρείται από τη Νέα Δημοκρατία και μερίδα των ΜΜΕ έχει καταντήσει γραφική», δήλωσε στο real.gr σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος.

Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «όταν στελεχώνονται νοσοκομεία, βλέπουν εκλογές», «όταν παίρνονται νέες πρωτοβουλίες στην κοινωνική πολιτική, ξαναβλέπουν εκλογές» και πως «ακόμη κι όταν γίνεται υπουργικό συμβούλιο (πράγμα άγνωστο για την πρώην κυβέρνηση της Ν.Δ.) το θεωρούν προμήνυμα εκλογών».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος βάλλοντας σταθερά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η Ν.Δ. επαναλαμβάνει την ανευθυνότητα της προηγούμενης αξιολόγησης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναρριχηθεί στην εξουσία» και καταλόγισε στη Συγγρού ότι κινείται «χωρίς πολιτικό λόγο ουσίας, χωρίς προτάσεις, χωρίς καν αντίληψη της πραγματικότητας».

«Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας απρόσκοπτα και την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισαν οι Ελληνες πολίτες, έως το 2019», συμπλήρωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

Υστερα μάλιστα από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι βασικός άξονας στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η «δίκαιη ανάπτυξη». Εξηγώντας μάλιστα το σκεπτικό του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προέχει «όχι μόνο η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, αλλά και ο αναπροσανατολισμός και των πόρων ώστε να παράγεται πλούτος εκεί όπου έχουν διαπιστωθεί τεράστιες ανισότητες».

Προσέθεσε δε ότι «με αυτή τη λογική, προτεραιότητα για αναπτυξιακά έργα πνοής και υποδομών έχουν οι περιοχές που τα έχουν στερηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και η Ηπειρος είναι μια τέτοια περιοχή».

Προανήγγειλε μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα μια δέσμη έργων υποδομής για την περιοχή. «Αλλά αυτό με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά είναι το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πιο απομονωμένες και ορεινές περιοχές», κατέληξε.

Γερμανικές εμμονές

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel φαίνεται ότι ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο έσπευσε η κυβέρνηση να διαψεύσει τα εκλογικά σενάρια. Σε ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη ο συντάκτης ανέφερε ότι «στην ελληνική πολιτική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: στα μέσα Αυγούστου τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει την ηρεμία» και πως «όταν διακόπτεται αυτή η ηρεμία, αυτό συνήθως δεν είναι καλό σημάδι».

Τόνισε ότι «διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει πρόωρα από τις διακοπές του» και παρουσίασε την κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό και την οικονομία.

Κατέληγε δε ο συντάκτης του δημοσιεύματος στα εξής συμπεράσματα: «Σύμφωνα με τη φημολογία που καλλιεργείται, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, ο Τσίπρας θα μπορούσε να καταφύγει το φθινόπωρο σε μια δοκιμασμένη συνταγή: πρόωρες εκλογές».

Αναγνώριζε βέβαια το γεγονός πως «η κυβέρνηση διατείνεται ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, το φθινόπωρο του 2019», επισήμαινε ωστόσο γενικώς πως «εν τούτοις πολλοί πολιτικοί και ειδικοί επιμένουν ότι ο Τσίπρας δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το 2019 διότι οι προκλήσεις είναι πολύπλευρες και μεγάλες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού»
Με την άποψη ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι απόψεις γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση προσήλθε ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία...
«Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το εναλλακτικό σχέδιο ήταν αυτό του αντιπάλου»
​Πεπεισμένος για την ορθότητα των επιλογών του, δεδομένων των εναλλακτικών που είχε ενώπιόν του, και έτοιμος να λογοδοτήσει στον λαό γι' αυτές, εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε...
«Το εναλλακτικό σχέδιο ήταν αυτό του αντιπάλου»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
Επίθεση στη Ν.Δ., παύση του αριστερού «εμφυλίου» και τάχιστη προετοιμασία του εκλογικού προγράμματος είναι το τρίπτυχο των κατευθύνσεων που έχει δώσει στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πλησιάζει η...
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επεισοδιακή πρεμιέρα με πολύ κόσμο
Η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία -διευρυμένη με στελέχη πρώτης γραμμής- αποφάσισε τη σύγκληση συνδιάσκεψης που θα ορίσει το πρόγραμμα αλλά και τα κριτήρια για τις λίστες, ενώ σημαδεύτηκε από την παραίτηση του...
Επεισοδιακή πρεμιέρα με πολύ κόσμο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετρούν απώλειες, ρίχνονται στη μάχη
Με ανηλεή «πόλεμο» μοιάζει η κατάσταση στον χώρο που κάποτε αποτελούσε τον «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ», μια και οι «εχθροπραξίες» ανάμεσα στο Μαξίμου, τη Λαϊκή Ενότητα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου παραμένουν αμείωτες.
Μετρούν απώλειες, ρίχνονται στη μάχη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική Γραμματεία χωρίς την Πλατφόρμα
Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καλούνται να εξετάσουν σήμερα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα συνεδριάσουν στις 4 το μεσημέρι, ενώ θα πρόκειται για την...
Πολιτική Γραμματεία χωρίς την Πλατφόρμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας