Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ετοιμάστε φακέλους...»

«Ετοιμάστε φακέλους...»

  • A-
  • A+


Κορυφαία στελέχη (Αλ. Φλαμπουράρης, Ολγα Γεροβασίλη) έσπευσαν να «αδυνατίσουν» τη ρητορική της αντιπολίτευσης περί προβλημάτων στην επένδυση του Ελληνικού

Στα μεγάλα μέτωπα του φθινοπώρου και στον σχεδιασμό των ενδεδειγμένων κινήσεων για την επιτυχή διαχείρισή τους έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στην κυβέρνηση. 

Για την εβδομάδα που ξεκινά ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή προς τους συνεργάτες του, που έχουν μείνει να... φυλάσσουν Θερμοπύλες, στο Μαξίμου, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, διευθετώντας κάθε ζήτημα που ανακύπτει, όπως η υπόθεση του Ελληνικού και ο θόρυβος που προκλήθηκε περί νέων εμποδίων στην επένδυση.

Προς τους δε υπουργούς και υφυπουργούς, η σαφής οδηγία είναι να έχουν έτοιμους φακέλους με τις προτεραιότητες και τις δράσεις στους τομείς ευθύνης τους μέχρι τις 15 Αυγούστου, καθώς αμέσως μετά προγραμματίζεται συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. 

Την ίδια ώρα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη -με παρεμβάσεις τους στον Τύπο- θέλησαν να κλείσουν για πολλοστή φορά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι στις προθέσεις τους για το προσεχές διάστημα δεν περιλαμβάνεται η προσφυγή στις κάλπες αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η ολοκλήρωση του στόχου για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο. 

Η επένδυση θα προστατευτεί 

Απολύτως καθησυχαστικά για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό και άκρως επιθετικά προς όσους «επένδυσαν» σε «καταστροφολογικά» δημοσιεύματα παρενέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση, καλύπτοντας πολιτικά το υπουργείο Πολιτισμού στις αναγκαίες διευκρινίσεις για το ζήτημα. 

Διακινώντας την ίδια ανακοίνωση, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι η κήρυξη-οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της.

«Απλώς» συμπλήρωναν, «επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις». 

«Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει για χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης», εξηγούσαν χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο επόμενο διάστημα επίκειται η εξέταση των προτάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, «όπως έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως», για να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση.

Παράλληλα, απέδιδαν τις αντιδράσεις σε κύκλους, οι οποίοι «θολώνοντας τα γεγονότα», επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση και διαμήνυαν ότι «οι εξελίξεις για ακόμα μία φορά θα τους διαψεύσουν».

Τέλος, έστελναν σαφές μήνυμα ότι «και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα». 

Σε σκληρή γλώσσα παρενέβη για το θέμα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας από τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τη Ν.Δ., τα οποία επιδιώκουν να βάλουν προσκόμματα στην επένδυση, «ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες που υπήρξαν κατά την τελική διαπραγμάτευση κυβέρνησης και επενδυτών». 

«Ο μόνος που βρίσκεται (ξανά) σε αδιέξοδο είναι εκείνος που γράφει τις ανακοινώσεις της Ν.Δ.» είχε τονίσει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ονειρα εκλογών 

Αναφορικά με τη μη υποχωρούσα σεναριολογία που θέλει τον πρωθυπουργό να σκέφτεται να αιφνιδιάσει, όσοι κυβερνητικοί παράγοντες ρωτήθηκαν σχετικά σε ενιαία γραμμή απαντούσαν ότι πρόκειται για όνειρα θερινής νυκτός. 

«Εκλογές ονειρεύονται όσοι επιθυμούν επιστροφή στην πραγματικότητα του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και της ακραίας λιτότητας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς (Επένδυση), «δεν νομίζω πως μιλάει κανείς στα σοβαρά  για εκλογές στην Ελλάδα σήμερα, είτε από τη μεριά της κυβέρνησης είτε από τη μεριά της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης (Real), ενώ σε ανάλογο πνεύμα τοποθετήθηκε μέσω της «Εφ. Συν.» υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήριζε μεγάλη προτεραιότητα την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, προβλέποντας ότι με την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου θα μπορέσουν να δημιουργηθούν περί τις 300.000 θέσεις εργασίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ). 

Διαβούλευση-παρωδία 

Στο μεταξύ, με αφορμή την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα της Ν.Δ. και τις σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κ. Χατζηδάκη, από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι τα αποτελέσματα της διαδικασίας «επιβεβαιώνουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη». 

Συγκεκριμένα αναφέρονταν σε «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, νέες απολύσεις στο Δημόσιο, ασυλία για όσους φοροδιαφεύγουν, συνέχιση του ίδιου καθεστώτος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», ενώ αμφισβητώντας τον τρόπο που επελέγη να γίνει η διαβούλευση σημείωναν ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να ακούσει τους πολίτες, αλλά να δώσει κοινωνική νότα στις βασικές κομματικές του γραμμές». 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
2019. Oι προκλήσεις, οι στόχοι και οι αβεβαιότητες
Χρονιά εκλογών αλλά και χρονιά νέων μεγάλων προκλήσεων είναι για την κυβέρνηση το 2019. Μπορεί το έτος που φεύγει ο Αλέξης Τσίπρας να πέτυχε τον κορυφαίο στόχο για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν της εξόδου της...
2019. Oι προκλήσεις, οι στόχοι και οι αβεβαιότητες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διάψευση από Δραγασάκη περί νέου Μνημονίου και εκλογών
Τη σεναριολογία περί υπογραφής τέταρτου Μνημονίου από την κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ την ίδια ώρα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όσον αφορά το...
Διάψευση από Δραγασάκη περί νέου Μνημονίου και εκλογών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Αδιάβαστος για ψήφο στα 17 ο Μητσοτάκης
Σκληρή επίθεση στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε αδιάβαστο, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της ψήφου...
ΣΥΡΙΖΑ: Αδιάβαστος για ψήφο στα 17 ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή ο εκλογικός νόμος
Η κυβερνητική πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκεται στην τελική της επεξεργασία και θα έρθει στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Θα ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με...
Στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή ο εκλογικός νόμος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να τηρηθεί η συμφωνία της συνόδου
Εντονη ενόχληση για το κλείσιμο των συνόρων και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δηλώνει έτοιμη να διαχειριστεί την αύξηση των προσφυγικών ροών, ενώ θα...
Να τηρηθεί η συμφωνία της συνόδου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα σενάριο για πρόωρες ή οικουμενική
Απέρριψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών και οικουμενικής κυβέρνησης η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Κάποιοι θέλουν πολιτική αναταραχή στα μπλόκα», σχολίασε και έκανε λόγο για...
Κανένα σενάριο για πρόωρες ή οικουμενική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας