Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σενάρια φθινοπωρινών εκλογών
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Σενάρια φθινοπωρινών εκλογών

  • A-
  • A+

Οι πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί αναθεώρησης του Συντάγματος, η ψήφιση του εκλογικού νόμου αλλά και τα μέτρα υπέρ των πλέον αδύναμων οδηγούν αρκετούς από την πολιτική ζωή του τόπου στην εξύφανση σεναρίων περί των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης.

Οι παράγοντες αυτοί κατ’ αρχάς δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο ότι η έναρξη της συζήτησης στο Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό για την άνοιξη του 2017, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο.

Με δεδομένα δε το Brexit αλλά και την παραδοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη συνέντευξή της, περί «λαθών» σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, η βεβαιότητα, λένε, είναι πως η κυβέρνηση θα περάσει αβρόχοις ποσί τη δεύτερη αξιολόγηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι αυτό θα διαφανεί και από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο.

Εξάλλου, οι εξαγγελίες Τσίπρα την Τετάρτη για τα εργασιακά -επαναφορά συλλογικών συμβάσεων κ.λπ.- μόνο, λένε, ερήμην των Ευρωπαίων εταίρων δεν έγιναν αυτή τη φορά.

Εχοντας αυτά τα «κρατούμενα» δεν αποκλείουν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, αλλά και της κυβέρνησης στο σύνολό της, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο φέτος.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα σταθμίσει το «εκλογικό ταβάνι» της Ν.Δ., που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνάει το 28%, σύμφωνα τουλάχιστον με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων.

Με αυτό το ποσοστό, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, καθώς ο νέος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, είναι αδύνατον να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί και η συνεργασία του νυν κυβερνώντος κόμματος για τον σχηματισμό της όποιας κυβέρνησης με τη Ν.Δ.

Τα σενάρια όμως θέλουν, σε αυτή την περίπτωση, τον Αλ. Τσίπρα να αρνείται. Και είναι άγνωστο αν τα μικρότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) θα φανούν πρόθυμα να μετάσχουν σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτή την περίπτωση, αναγκαστικά σχεδόν, η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές. Και αυτή τη φορά θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο, τη λεγόμενη απλή αναλογική, οπότε, όποιο κόμμα συγκεντρώσει το «μαγικό» 3% θα μπει στη Βουλή.

Ωστόσο, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολος.

Και τότε, ισχυρίζονται οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι, θα μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να θέσει τους δικούς του όρους στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι;

Ο πρώτος και βασικός, κανένας από τους δύο να μην αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά να απευθυνθούν σε ένα τρίτο πρόσωπο.

Και για όσους βιάζονται να θεωρήσουν πως θα βρεθούμε τότε με ακόμη μια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, υπάρχει η πρόσφατη πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τους «υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των προτάσεών του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ζήτησε ο όποιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός να μην μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός. Κοινώς θα πρέπει να είναι βουλευτής, αν όχι και πρώην πρωθυπουργός.

Ο Κ. Καραμανλής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αρκετοί «βλέπουν» δίπλα σε αυτή την πρόταση τη φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή.

Μια πρόταση Τσίπρα για το πρόσωπό του, διατείνονται, θα έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δύο λόγους: πρώτον, διότι πρόκειται για μια εμβληματική φυσιογνωμία για την πλειοψηφία των νεοδημοκρατών.

Και δεύτερον, γιατί θα απέκλειε την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου από τον σημερινό πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργώντας του σαφέστατο εσωτερικό πρόβλημα στο κόμμα.

Βέβαια στο σενάριο αυτό δεν έχουν συνυπολογιστεί οι προθέσεις του ίδιου του Κ. Καραμανλή.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εξακολουθεί να τηρεί την αιδήμονα σιωπή του, ενώ επανειλημμένα έχει πει σε συνομιλητές του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν τον ενδιαφέρει η πρωθυπουργική καρέκλα, ούτε όμως και η προεδρική αν δεν δοθούν στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα αυξημένες αρμοδιότητες.

Υπό αυτή την προϋπόθεση, ο Κ. Καραμανλής τάσσεται υπέρ της απευθείας εκλογής, λένε οι πληροφορίες, του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, σε αντίθεση με τον Π. Παυλόπουλο.

Ο νυν ΠτΔ, εκτός της αντίθεσής του αυτής, λέει στους συνομιλητές του πως αντιτίθεται και στις προτάσεις Τσίπρα περί συνταγματικής θεσμοθέτησης της απλής αναλογικής, αλλά και στα συνεχή δημοψηφίσματα.

Τους παραπέμπει δε στις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης της Ν.Δ. του 2014, τις οποίες ο ίδιος είχε συντάξει.

Ανεξαρτήτως θέσεων και απόψεων, πάντως, κι ενώ ξεκινούν οι -συνήθως- ήσυχες μέρες του Αυγούστου, το φθινόπωρο θα φανεί αν οι ισχυρισμοί των σεναριολογούντων είναι βάσιμοι ή όχι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα πρόσωπα πλην Νικολούδη
Τα ονόματα των υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα ανακοινωθούν σήμερα. Από νωρίς το απόγευμα πάντως άρχισε να κυκλοφορεί η σύνθεση του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου στην πρώτη κυβέρνηση υπό την...
Νέα πρόσωπα πλην Νικολούδη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φρένο» στα σενάρια των πρόωρων εκλογών
Δεν υπάρχει θέμα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, διατείνονται κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να αιφνιδιάζει εν μέσω φθινοπώρου την αντιπολίτευση. Η εσπευσμένη...
«Φρένο» στα σενάρια των πρόωρων εκλογών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
24μελής η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Από 24 μέλη αποτελείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου. Τα ονόματα ανακοινώθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ροδόλφο Μορώνη.
24μελής η υπηρεσιακή κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διερευνητικές εντολές διά χειρός Προκόπη
Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την κατάθεση της διερευνητικής εντολής από τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα αναμένεται να δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η δεύτερη διερευνητική εντολή...
Διερευνητικές εντολές διά χειρός Προκόπη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ισοζύγιο της 11ης Οκτωβρίου
Η κυβέρνηση προσμετρά τα θετικά και τα αρνητικά, σε οικονομία και πολιτική, όλων των προσφερόμενων ημερομηνιών και καταλήγει ότι η μέση λύση να ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα και να διακοπούν για την παροχή...
Το ισοζύγιο της 11ης Οκτωβρίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
Ο Αλ. Τσίπρας αναζητά την ιδανική Κυριακή για τις εκλογές στο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη, αλλά και το σωστό χρονοδιάγραμμα δράσης, ώστε να ψηφιστούν τα κρίσιμα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση πριν από...
Χαμένοι στο... ημερολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας