Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρία κλικ αριστερά

Γεμάτος θαυμασμό «χαζεύει» τη Σαγκάη ο πρωθυπουργός

EUROKINISSI/ANDREA BONETTI

Τρία κλικ αριστερά

  • A-
  • A+

Ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευσε στην επίσκεψή του στην Κίνα επέστρεψαν στην Αθήνα εμφανώς ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία και τους επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών.

Στην αποτίμησή τους μιλούν για «ψήφο εμπιστοσύνης που δίνεται πλέον στην Ελλάδα», ενώ στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην επικείμενη αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα στις ενέργειες του κυβερνητικού σχήματος.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, υποστήριζε ότι «η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αλλάξει» και παρομοίαζε μάλιστα αυτή την τακτική με «δέντρο που έχει βαθιά τις ρίζες του στον δυτικό κόσμο, την Ευρώπη, αλλά τα κλαδιά του γέρνουν και προς Ανατολάς (Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιράν) με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα».

«Αυτά που φέραμε από το Πεκίνο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ. Σαμαράς. Και αυτό το πετύχαμε γιατί ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας» υποστήριζε ο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην Κίνα «πετύχαμε τρία στα τρία».

Επένδυση ενός δισ.

«Πετύχαμε σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου Alibaba και την εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ» σημείωναν, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σαφή πρόθεση της Cosco «να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής, με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κρουαζιέρας, τη δραστική αύξηση του αριθμού των κοντέινερ, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης, που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

Από την κυβέρνηση χρησιμοποιούσαν μάλιστα και την κινεζική ρήση για τους δράκους, που προκειμένου να κινηθεί το σώμα τους, πρέπει πρώτα να κινηθεί το κεφάλι. «Οχι μόνο ο Πειραιάς, αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο “κεφάλι του δράκου” και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του» έλεγε το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβερνητική αποστολή επέστρεψε όμως στην κρίσιμη ελληνική πραγματικότητα, για την οποία η κυβέρνηση επιλέγει να δείχνει αισιόδοξη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, «χωρίς προβλήματα και με θετική κατάληξη για τα εργασιακά». Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί καθώς, όπως συμπλήρωσε, «στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε στο πλευρό μας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ενώ ουδείς συζητά ζήτημα ομαδικών απολύσεων».

Η συγκεκριμένη πηγή εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένη ότι με τις κατάλληλες ενέργειες «θα περάσουμε τον «κάβο» το δεύτερο εξάμηνο του 2017». Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να επιτευχθούν οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι;

Η κορυφαία κυβερνητική πηγή απάντησε θετικά στην ερώτηση των δημοσιογράφων. «Αν και δεν είναι στις προτεραιότητές μας ο ανασχηματισμός, κάποιες αλλαγές θα υπάρξουν» είπε, δίνοντας το στίγμα ότι οι όποιες μετακινήσεις ή αντικαταστάσεις θα πρέπει να τοποθετούνται για αργότερα.

Φαίνεται μάλιστα ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ανοιχτό στο να αξιοποιηθούν και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό «θα εξεταστεί κατά περίπτωση», αποκλείοντας έτσι και εμμέσως την αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Θετικό κλίμα

Στο ζήτημα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, το περιβάλλον του Μαξίμου διαπιστώνει με ικανοποίηση τη θετική άποψη που φαίνεται να έχει η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Θετικές αντιδράσεις στην κοινωνία βλέπει το Μαξίμου και στο ζήτημα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν και, όπως υπογράμμιζαν, η συζήτηση για τις αρμοδιότητές του πρέπει να είναι εξαντλητική.

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση και για τη μέχρι στιγμής πορεία του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. «Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα και να αντλήσουμε πόρους για τα δημόσια ταμεία» έλεγε η κορυφαία κυβερνητική πηγή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο χρόνο «αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα, να αυξηθεί και ο αριθμός των αδειών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα γνωστοποιήσουν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης τι θα πράξουν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία της ομάδας, που συσπειρώνεται γύρω από τον Κώστα...
Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπίζνες με πολιτισμό
«Η οικονομική συνεργασία η οποία δεν θεμελιώνεται στις πολιτιστικές ανταλλαγές στερείται ουσίας». Η φράση αυτή του πρέσβη της Κίνας, Τζόου Σιαολί, καταδεικνύει ξεκάθαρα πώς αντιλαμβάνεται ο γίγαντας από την...
Μπίζνες με πολιτισμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ελπίδα είναι... ακόμη στον δρόμο
Ανάμεσα στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη πολιτική δύναμη και την τρέχουσα περίοδο μεσολάβησαν δύο χρόνια, οπότε μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την Αριστερά, την πολιτική, τη δημοκρατία.
Η ελπίδα είναι... ακόμη στον δρόμο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις
Στον δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση, τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τον ακόλουθο ανασχηματισμό, αλλά και την τυπική ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του...
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία λόγω φθοράς
Ο θόρυβος που ξεσήκωσε η ρύθμιση για τις offshore κρίθηκε ότι φθείρει τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης, γι’ αυτό το Μαξίμου προχωρά σήμερα σε νομοθετική κίνηση με την ελπίδα να εκθέσει τους αντιπάλους του. Το...
Τροπολογία λόγω φθοράς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στην «τόνωση του ηθικού» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μεγάλης εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου...
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας